DREVET AV DRAMA: Tidligere journalist Steinar Larssen mener at konfliktorientert nyhetsstoff er unyansert. – Det skaper et stort gap mellom virkelighetsoppfatning og virkelighet, sier han. Foto: Arnfinn Johnsen

Tidligere journalist: Mediene skaper et forvrengt bilde av virkeligheten

Medienes fokus på konflikt gjør at vi glemmer hvor godt vi har det, mener medieforskere.

  • Ingri Gudmundsen Bergo
  • Eirik Elvevold
Publisert:

– Terrortrusler, skyteepisoder, økonomiske krakk, dramatiske ulykker, orkaner, sult, død, ødeleggelse, politikere som ikke kan bli enige – og så er til og med været dårlig, sier Steinar Larssen.

Larssen, som er tidligere journalist samt redaktør og medforfatter av boka «Når nyheter skaper engstelse», mener mediene skaper et forvrengt bilde av virkeligheten.

Les forskernes dom: Vi har det bedre enn vi tror

Nøyaktig hvor stor andel av sakene i media som vinkles negativt finnes det ikke god forskning på. Alle medieforskerne VG har pratet med er imidlertid sikre på at overvekten av negative saker, er tung.

Problematisk, mener Larssen.

– Journalistikken er knyttet til drama, skurker og ofre. Men journalistenes rolle bør jo være å gjøre folk klokere. Konfliktorientert nyhetsstoff er som regel unyansert. Det skaper et stort gap mellom virkelighetsoppfatning og virkelighet, sier han.

– Kjedelig å lese om de fornøyde

At en pasient blir alvorlig feilbehandlet, kan gi oppslag i papiravisene. Alle de som fikk god og riktig hjelp, derimot, er ikke forsidestoff.

Medieforsker ved HiOA, Tine Figenschou understreker at det er en viktig del av samfunnsoppdraget til journalister å dekke de kritiske enkeltsakene.

– Det ville være veldig kjedelig å lese om alle de fornøyde NAV-brukerne. Men hvis unntakene blir alt vi hører om, får vi ikke vite så mye om helheten, sier hun.

Les om de fornøyde: Tommy og Silje ble reddet av NAV

Larssen, derimot, etterlyser et oppgjør med måten mediene fremstiller virkeligheten:

– Tenk på all den flotte omsorgen nybakte mødre opplever når de kommer ut i en fødeavdeling. Hvorfor leser vi ikke mer om det?

Genererer politikerforakt

Dramatikken sluker mye av kunnskapen i journalistikken, mener Larssen.

– Når politikere blir invitert inn i studio står de og skriker til hverandre i stedet for at vi får en nyansert debatt. Den slags genererer politikerforakt.

– Det hadde vært en stor glede å kunne brette ut en norsk papiravis, ta meg en kakebit og en god kopp kaffe, krype opp i sofaen og lese nyansert, opplysende journalistikk.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder