Fortsatt varetekt i terrorfinansieringssaken

Den 38 år gamle norsk-somalieren som er hovedsiktet i saken om finansiering av terror, ble tirsdag varetektsfengslet i fire nye uker.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Oslo tingrett besluttet tirsdag at 38-åringen kan holdes varetektsfengslet fram til 20. mai med brev- og besøksforbud. Faren for bevisforspillelse ble lagt særlig vekt på i kjennelsen. I tillegg skal det i løpet av den siste fengslingsperioden ikke ha vært mulig å avhøre siktede på nytt, noe som er viktig i saken. Retten viser også til et behov for avhør av nye vitner.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener å kunne bevise at norsk-somalieren overførte penger til ekstremistledere i Somalia. Flere av lederne er på listen over operative al-Qaida-terrorister i Somalia.

Helseproblemer

Norsk-somalieren skal ha hatt helseproblemer under varetektsfengslingen. Det er grunnen til at han ikke har avgitt forklaring, ifølge forsvaret.

- Det paradoksale er at videre varetekt gjør ham ute av stand til å avgi disse avhørene. Vi ønsker også at han skal forklare seg i saken, sier 38-åringens advokat, Frode Sulland, til NTB.

Nektes innsyn

Påtalemyndigheten ba også om at den siktede ikke skal ha tilgang på en del saksdokumenter, noe retten sa seg enig i. Begrunnelsen er at 38-åringens videre forklaring er sentral i saken, og det har betydning for hvilke opplysninger han blir gitt.

- Forsvaret har innsyn i dokumentene, men med taushetsplikt overfor vår klient. Dette er noe vi har protestert på gjennom hele saken, sier Sulland.

Sulland mener det er merkelig at PST forsetter å ville hemmeligholde dokumenter.

- Dette handler om få dokumenter og noen nye forklaringer, sier Sulland.

For lukkede dører

Tirsdag møtte mange somaliere opp i Oslo tingrett, men de fikk ikke lov å være til stede i rettssalen. Nok en gang gikk rettsmøtet for lukkede dører.

- Dette er en sak av stor offentlig interesse, og det burde være innsyn i behandlingen, sier Sulland.

Dette er første gang paragraf 147b, som omhandler finansiering av terror i utlandet, blir prøvd for rettsvesenet.

Tre somaliere ble pågrepet i forbindelse med en PST-aksjon i slutten av februar. To ble løslatt i mars, men PST opprettholder siktelsene.

38-åringen har foreløpig ikke anket kjennelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder