KLIMASKYT: Avgangselevene på russebussen Legacy fra Eikeli videregående skole har kjøpt klimakvoter for å slippe ut seks tonn CO2 i løpet av russetiden i år. De får skryt fra miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Mads A. Andersen/ Scanpix

KLIMASKYT: Avgangselevene på russebussen Legacy fra Eikeli videregående skole har kjøpt klimakvoter for å slippe ut seks tonn CO2 i løpet av russetiden i år. De får skryt fra miljøvernminister Erik Solheim. Foto: Mads A. Andersen/ Scanpix

Klima-russ betaler for miljøbombe

Miljøvernministeren skryter av avgangselevene

BÆRUM (VG Nett) Bærumsguttene på denne russebussen har kjøpt klimakvoter for å slippe ut svimlende seks tonn CO2 i løpet av russefeiringen.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Utslippet tilsvarer dobbelt så mye som fra en vanlig familiebil i løpet av et helt år. For eksempel produserer en Volsvagen Passat med 1,6 liter bensinmotor i underkant av 3 tonn CO2 på ett år, med en kjørelengde på 16 000 kilometer.

Protkoll:Send inn dine russehistorier og bilder!

Sjekk hva bilen din slipper ut her!

- Det er veldig aktuelt nå. Alle prater jo om CO2-utslipp, og det å få bekjempet disse utslippene. Dette er ikke bare temaer for store internasjonale samfunn, men også for andre, sånn som vår buss. Derfor har vi kjøpt klimakvoter, sier Knut Olav Reinskau til VG Nett.

Se VGTV fra miljø-russebussen

Tidligere i år fikk han ideen, og hadde ingen problemer med å få med seg de andre 27 avgangselevene på bussen. Alle spleiset på klimakvotene. Prisen ble 1320 kroner, en knapp femtilapp på hver.

Vil være positiv ungdom

- Har dere kjøpt dere god samvittighet?

- I og for seg, ja. Men det er også fordi vi ønsker å fremstå som positiv ungdom. Det er en form for å kjøpe seg fri. Ingen tvil om det, men det er fordi vi ønsker å yte det beste for miljøet, sier Reinskau.

KLIMABEVISST: Knut Olav Reinskau hadde ingen problemer med å få med de andre 27 avgangselevene på russebussen på ideen om å kjøpe klimakvoter for CO2-utslippene deres. Foto: Mads A. Andersen

Han får støtte av medruss Tobias Sommerfelt Rønning.

- Vi forurenser sykt mye i russetiden, og da er det jo greit å få rettferdiggjort det. Vi får jo gjort noe, men vi blir ikke uskyldige av den grunn, sier han.

Har du tips om årets russefeiring?Kontakt VG Netts journalist her!

Bærumsrussens miljøtiltak får imidlertid miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til å juble.

- Skal ha honnør

- Dette må de få all mulig honnør for. Jeg håper jeg får truffet dem så jeg kan hylle dem for dette, sier han til VG Nett.

Hva gjør du for miljøet?Skriv om dine tiltak!

- Denne russebussen kommer til å slippe ut seks tonn CO2 i løpet av halvannen måned. Hva synes du om det?

- De har vel et skikkelig vrak, da? Det går nok en stund før hybridbiler blir det hotteste blant russen, og når de kjøper klimakvoter får vi bare godta det nå, sier Solheim.

BEKYMRET: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Foto: Scanpix

Du kan kjøpe klimakvoter pådenne nettsiden.

Miljøvernministeren mener Bærumsrussens kjøp av klimakvoter viser at de er opptatt av tiden vi lever i.
- De skal ha all mulig honnør for dette, gjentar han og håper flere russ vil følge bussen Legacys eksempel.

Beskyldes for smisk

Ikke alle russ i bærumsområdet er like positive som Solheim.

- Folk kan synes det er litt smiskete fordi man bruker penger på å betale seg fri. Men vi har fått generelt gode tilbakemeldinger og folk synes det er morsomt. Vi gjør det jo for å ta samfunnsansvar og selvfølgelig for å skille oss litt ut, sier "klimasjef" på russebussen, Knut Ola Reinskau.

- Jeg visste ikke at det gikk an å kjøpe klimakvoter til russebussen, jeg, sier Marte Jessen, som var på besøk på Legacy da VG Nett møtte russen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder