TUNG DAG: Mirza Ghulam Hussain (57, bildet til venstre) ble dømt for drapet på sin svoger, Zahid Mahmood Butt (bildet til høyre). Foto: SCANPIX/PRIVAT

- En kald, kynisk og hensynsløs person

STAVANGER/OSLO(VG Nett) Mirza Ghulam Hussain (57) ble beskrevet som et monster da han fikk dommen på 18 års fengsel for det brutale parteringsdrapet på sin svoger Zahid Mahmood Butt.

  • Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Klokken 1000 i dag falt dommen i den såkalte Butt-saken.

Mirza Ghulam Hussain (57) sto tiltalt for å ha drept sin svoger Zahid Mahmood Butt i Stavanger i fjor.

Stavanger tingrett har funnet Hussain skyldig i drapet. Dommen på 18 år er ett år strengere enn påtalemyndighetens påstand på 17 års fengsel.

Han anket dommen på stedet.

- Forklarte seg bevisst uriktig

Den drapsdømte må betale 120 000 kroner i erstatning til hver av Butts tre døtre.

I tillegg er han dømt for overgrep mot en mindreårig gutt, og må betale 200 000 kroner i erstatning til den fornærmede.

Hussain mottok den strenge drapsdommen uten synlig reaksjon.

- Tiltalte har forklart seg bevisst uriktig i alle deler av sin forklaring, og han har forsøkt å konstruere et alibi for drapstidspunktet, heter det i den knusende dommen fra Stavanger tingrett.

Det stopper ikke der. Retten beskriver videre Hussain som en "kald, kynisk og hensynsløs person som er i stand til å gjennomføre groteske handlinger".

- Tiltalte er en person med manglende empati som fullt ut er i stand til å gjennomføre de forhold han er tiltalt for, heter det videre i dommen.

Selv fastholdt han sin uskyld, også etter å ha fått dommen som beskriver ham som et monster.

- Jeg har ikke gjort noe galt, jeg er uskyldig, sa han til pressen.

Norskpakistaneren Zahid Mahmood Butt ble sist sett i live i juli 2007. 16. januar i år ble han funnet nedgravd i et bed i hagen til Hussain i Lagårdsveien i Stavanger.

Nektet i retten

Liket var parter i syv biter, og de indre organene fjernet. Drapet vekket gru, og da Hussain møtte i Stavanger tingrett denne måneden, var han tiltalt for forsettelig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og likskjending. I tillegg er han tiltalt for seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt.

Les også:Gråt da han så sin datter igjen

Tiltalen har en strafferamme på 21 år. Under sin avslutningsprosedyre 17. september la aktor i saken, statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund, ned påstand om 17 års fengsel.

Påtalemyndigheten har aldri funnet drapsvåpen eller kunnet fastslå åsted for drapet, og har derfor måttet overbevise dommeren om at Hussain begikk drapet ut fra rene indisier.

Mirza Ghulam Hussain har hele tiden nektet for å ha drept sin svoger. Han mener at liket må ha blitt plantet i hagen hans, og virket totalt uberørt da han fikk den groteske tiltalen lest opp for seg i Stavanger tingrett.

Les også:Bar ut sammenrullet teppe

- Etter påtalemyndighetens mening faller dette på sin egen urimelighet. Skal gjerningsmennene ha drept Butt, satt bilen hans utenfor huset, lagt nøklene i postkassen og plantet liket ved senere anledning. Man må forbi tunge jernporter for å komme til hagen. En gartner så at det var "nydyrket" i bedet i slutten av august. Det viser at det er gravd i bedet før tiltalte ble siktet og fengslet, sa aktor Ristesund.

Penger og ære

Tiltalte har også forklart seg svært motstridende om sitt forhold til den drepte. I tidlige avhør omtalte han svogeren som en god venn. Da han selv ble siktet for drapet, fikk pipen en annen lyd. Da ble Butt omtalt som "jævelen" og "en hund".

Påtalemyndigheten mener at Hussains motiv for å drepe svogeren var sammensatt av penger og ære.

Butt skal stadig ha kommet med nedsettende kommentarer om tiltaltes datters ekteskap med en iransk asylsøker, noe som såret tiltalte dypt. Og til tross for at tiltalte forklarte seg om dårlig økonomi, ble det funnet over én million kroner i kontanter i huset hans.

Han har dessuten slakterkompetanse, og var ifølge påtalemyndigheten dermed kapabel til å utføre parteringen og den påfølgende fjerningen av de indre organene til Butt.

Butts niese Uzma Mubeen Hussain (34) var drapssiktet fram til Riksadvokaten henla siktelsen mot henne 19. juni 2008. Hun ble samtidig tiltalt for falsk forklaring.

Mirza Rukhsar Hussain (44), nevøen til tiltalte, er fortsatt drapssiktet og etterlyst internasjonalt. Han skjuler seg i hjemlandet Pakistan, men var på besøk i Stavanger den dagen Butt trolig ble drept.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder