TILGRISET: 36 verneområder er tilgriset etter Full City-forliset. Det er spesielt verneområdene i Telemark og Vestfold som er tilgriset. Foto: Scanpix

Oljesøl i minst 36 verneområder

Oljesølet fra Full City har allerede havnet i minst 36 verneområder, viser en kartlegging fra Statens naturoppsyn.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er spesielt verneområdene i Telemark og Vestfold som er tilgriset. Havstrømmen har ført oljesølet langs kysten i sørvestlig retning. Et lite antall verneområder i Aust-Agder er også forurenset.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) frykter at flere verneområder kan bli berørt.

- Det er spesielt kritisk at oljesølet har rammet så verdifulle naturområder, og det er stor sannsynlighet for at noen av områdene er skadet for lang tid framover, sier Janne Sollie, direktør i DN.

Det er igangsatt opprensing av oljesøl i en rekke av verneområdene som alle inneholder verdifulle forekomster av planter, geologi og ikke minst fugleliv.

Det er fortsatt fare for enda mer forurensning av verneområdene i de tre fylkene. Oljesøl kan også være oversett i den første kartleggingen.

I tillegg kan olje vaskes på sjøen og havne nye steder. Men det er lite sannsynlig at forurensingen føres videre nordøstover langs kysten, ifølge Statens naturoppsyn. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder