STORT OPPMØTE: Slik så det ut på kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Dette blir de viktigste sakene 8. mars

Kamp mot vold, undertrykking og intimkirurgi vil prege årets kvinnedag.

  • NTB

I Oslo vil kamp mot vold og voldtekter – og for rettssikkerhet for kvinner – være hovedparolen kvinnedagen.

I Bergen, Trondheim, Drammen og Arendal trekker man fram kampen mot all kvinneundertrykking som det viktigste budskapet, viser oversikten som er lagt ut på Kvinnefronten.

Les også: Ti grunner til å markere kvinnedagen

Likestilt helse

Tromsø og Stavanger skiller seg litt ut med sine hovedparoler som henholdsvis «Kvinner i hele verden krever selvbestemt abort» og «Kvinneliv er like viktig – likestilling i det medisinske systemet».

Blant de 20 parolene som ble vedtatt etter debatt og votering i Oslo i februar, finner man blant annet paroler som oppfordrer til beskyttelse av likestillingsloven, kamp for likelønn og 6-timersdag, og internasjonale solidaritetssaker.

Kjempemobiliseringen i 2014: Over 10.000 i tog mot reservasjonsretten

Hanne Størset, pressekontakt i arbeidsutvalget i 8. mars-komiteen, opplyste at det var flere som møtte opp på møtet 9. februar enn noe år hun kan huske siden hun ble med første gang på 90-tallet.

– Det møtte opp mange flere enn det var plass til, men vi fikk dyttet alle inn. Det var god stemning i salen, og det ble argumentert på saklig og godt vis, både for og mot paroler, opplyste Størset til NTB etter møtet.

Norske kvinner: - Dette er spørsmål en mann aldri får

«La fitta flagre fritt»

En parole som sikkert vil få noe oppmerksomhet i toget i Oslo lyder «La fitta flagre fritt – nei til kosmetisk intimkirurgi».

Les også: Dette er debatten om intimkirurgi etter TV-program

Men selv om ordvalget er noe humoristisk, er det stort alvor bak – og saken støttes av paroler flere andre steder. I Tromsø blir intimkirurgi trukket fram som kjønnslemlestelse.

Andre paroler lyder: «Feminisme er grenseløs – vern til kvinner på flukt» og «Styrk minoritetskvinners mulighet til lønnet arbeid – nei til ubetalte praksisplasser». Dessuten «Krav om faste hele stillinger, likelønn og 6 timers dag». Flere støtter også kjønnsmangfold.

Skjellsord om kvinnekroppen: «Kameltå, grevinneheng og flaggermus»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder