MOT BARNEVERNET: Fra en demonstrasjon utenfor Stortinget i forbindelse med barnevernsaken til de norsk-rumenske foreldrene i februar i år. Foto: Trond Solberg, VG

Europarådet skal granske barnevernet

Europarådet skal granske om norsk barnevern bryter menneskerettighetene etter den mye omtalte barnevernssaken i Naustdal.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Norge har som alle andre land godt av å bli kikket i kortene om vi etterlever menneskerettighetene, sier Ingjerd Schou (H) til NRK.

Schou er leder i den norske delegasjonen i Europarådet og presiserer at hun uttaler seg om barnevernet generelt, ikke om Naustdal-saken spesielt.

Barnevernet tok i fjor høst fem barn fra et norsk-rumensk foreldrepar i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. I sommer fikk foreldrene barna tilbake, men politiet tok ut tiltale mot paret. Paret, som nå er tiltalt for vold mot sine barn, har flyttet til Romania.

Les også: Departementet om protester mot norsk barnevern: – Tar det på alvor

Saken har skapt stort engasjement og sterke reaksjoner, og i flere land – både i Europa og i Nord-Amerika – har det vært store protester mot det norske barnevernet.

– Stort sett er det mye bra i Norge, men det er ikke slik at menneskerettighetene blir brutt i andreland, men aldri i Norge, sier Schou.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder