PST oppjusterer trusselnivået etter bombealarm i Oslo

NYDALEN (VG) Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at den 17 år gamle mannen som ble pågrepet i Oslo lørdag kveld, hadde en hjemmelaget sprengladning.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det sa påtaleleder Signe K. Aalling på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

VG meldte tidligere lørdag at en ung mann er siktet etter funnet av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo lørdag kveld.

Politiet opplyser at mannen er en 17 år gammel russisk statsborger bosatt i Oslo. Gutten kom til Norge i 2010 som asylsøker, og har fått opphold, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland. Han er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale, sier Aalling.

17-åringen nekter selv straffeskyld, og sier han ikke har planlagt terror.

PST opplyser at den bombelignende gjenstanden var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial. Politiet foretok en kontrollert sprengning av gjenstanden.

– Det er uavklart om 17-åringen hadde intensjoner om å gjennomføre et terrorangrep, sier PST-sjef Bjørnland.

Det er uklart om flere personer var involvert i hendelsen. Mannen ble pågrepet etter at en forbipasserende kontaktet politiet fordi han oppfattet mannen som mistenkelig.

Erkjenner ikke straffeskyld

PST opplyste på pressekonferansen at de kjente til 17-åringen fra før, men de ville ikke kommentere spesifikt hva som gjorde at det hadde vært en bekymring rundt ham, eller hva forebyggingen de hadde gjennomført gikk ut på. Gjennom dette forebyggende arbeidet har det kommet frem at den unge mannen skal ha uttrykt støtte til terrororganisasjonen IS, får VG opplyst.

FORSVARER: Ifølge Aase Karine Sigmond sier 17-åringen at han ikke er ekstremist. Foto: Advokatene Sigmond & Ysen

Det benekter mannens forsvarer Aase Karine Sigmond.

– Han erkjenner ikke straffeskyld. Han sier han ikke er radikal og ikke islamist, og han tar avstand fra IS og fra radikal islamisme, sier hun til VG søndag kveld.

– Hva er det han sier at har skjedd?

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer om det, men som også PST presiserer, dette var et objekt med svært lite skadepotensial. Han skulle ikke skade folk eller seg selv med det, sier Sigmond.

17-åringen er siktet etter straffelovens paragraf 142, tredje ledd, for ulovlig befatning med blant annet eksplosivt materiale. Strafferammen er på 15 år.

Avhørt i fem og en halv time

Aase Karine Sigmond mener PST var unyanserte i beskrivelsen av kontakten mellom dem og den siktede.

– Så vidt jeg har forstått det, var det snakk om én bekymringssamtale fordi han hadde venner i PSTs søkelys, ikke fordi han selv nødvendigvis var det, sier hun.

Sigmond forteller at hun har sittet med 17-åringen i avhør i hele dag. Det skal ha vart i fem og en halv time. Han snakker godt norsk og er godt integrert, forteller hun.

Nå vil hun jobbe for at han overføres fra glattcelle til vanlig fengsling.

– Han er et barn, 17 år, han sitter på glattcelle og har blitt presentert med alvorlige anklager. Så han har det ikke lett. Jeg må sørge for at han behandles mest mulig skånsomt, på grunn av hans unge alder.

PST oppjusterer trusselnivået

PST oppjusterer nå trusselbildet i Norge etter det siste døgnets hendelser i Sverige og Oslo, opplyser PST-sjefen.

– Felleskontraterrorsenter har frem til i dag vurdert det som mulig at det vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep mot Norge i 2017. I dette ligger det at vi har vurdert at en person eller gruppe som sympatiserer med ISIL eller Al Qaida kan komme til å utføre et angrep med enkle våpentyper mot mål med få eller ingen sikringstiltak.

– Utviklingen den siste tiden har imidlertid skapt en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen med dette oppjusteres til sannsynlig, for en kommende to måneders periode, sier Bjørnstad.

Saken fortsetter under videoen

PST mener det er sannsynlig at angrepene de siste årene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper smitteeffekt også i Norge hos personer med islamistiske sympatier.

– Demonstrasjoner av hvor enkelt slike angrep kan gjennomføres gjør at andre kan se at det er mulig å gjennomføre noe lignende, sier Bjørnland.

Oppjusteringen av trusselnivået gjelder for to måneder.

Etter terroren i Stockholm fredag bevæpnet politiet i de største byene og ved Gardermoen seg. Søndag kveld opplyser Politidirektoratet at det ikke er aktuelt å iverksette ytterligere tiltak nå.

De skal ha nytt møte mandag for å vurdere beredskapen fremover.

Varslet politiet

Det kom 628 asylsøkere fra Russland i 2010. Svært få får opphold i Norge. Samme år ble 533 av totalt 800 behandlede saker avslått. 185 ble sendt ut i tråd med Dublin-avtalen. Totalt fikk 40 beskyttelse eller opphold av humanitære grunner.

VG snakket lørdag kveld med et vitne, Fuat Bas, som meldte fra om mannen til politiet.

Han forteller at han nettopp var ferdig på jobb da han så en person som rullet et eller annet, og valgte å varsle politiet.

– Jeg tenkte kanskje at det var hasj. Jeg var heldig, for politiet var rett i nærheten, sier han

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder