Miljøkoordinator Marius Rønningen (f.v.), regionjurist fra Mattilsynet Mona Holm-Ross, Toril Celius, Politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Marielle Værnes og etterforsker Karine Larsen.
Miljøkoordinator Marius Rønningen (f.v.), regionjurist fra Mattilsynet Mona Holm-Ross, Toril Celius, Politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Marielle Værnes og etterforsker Karine Larsen. Foto:Ned Alley,NTB scanpix

Her er Norges første dyrepoliti

INNENRIKS

TRONDHEIM/OSLO (VG) Nå er Norges første dyrepoliti i gang. Med tre statsråder til stede presenterte Sør-Trøndelag politidistrikt gruppen som skal sørge for at dyr ikke lider.

Publisert: Oppdatert: 21.08.15 14:53

Fredag lanserte Sør-Trøndelag politidistrikt dyrekrimteamet som skal være de første til å teste ut dyrepolitiordningen her til lands, til tross for at politiet selv ikke vil ha eget dyrepoliti. Tre personer skal arbeide i denne enheten, blant dem en dedikert etterforsker og en påtalejurist.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og finansminister Siv Jensen var i Trondheim for å møte krimteamet som består av:

Politiadvokat Tina Marielle Værnes, miljøkoordinator Marius Rønningen og etterforsker Karine Larsen.

– Arbeidet starter 1. september, men vi ser allerede nå at det ligger saker som vi kan begynne å jobbe med, sier Værnes til VG.

Se bildene: Hunder måtte avlives - skrekkfunn i Østfold

Den første tiden vil krimgruppen ha fokus på formalia og på å få rutiner på plass.

– Vi skal også finne hvilke problemstillinger som er de viktigste å jobbe med fra starten.

Værnes er likevel tydelig på at de gjennom denne gruppen vil kunne etterforske alle brudd på dyrevelferdsloven, nå som de har mer ressurser. Politiadvokaten er selv en dyrevenn, med både hund og katt hjemme.

Så du denne? Politiet reddet mannens hund - men han ville ikke ha hunden tilbake

Fornøyd NOAH-leder

Blant de andre til stede under lanseringen var NOAH-leder Siri Martinsen, og komiker Shabana Rehman Gaarder som lenge har vært en av forkjemperne for dyr i Norge. Det er en fornøyd NOAH-leder som snakker med VG etter lanseringen.

- Vi er veldig fornøyde med opplegget som vi har hørt politiet presentere, ikke minst at dette skal være en kompetanseenhet som styrker politiarbeid med dyrekriminalitet over hele landet. Jeg la spesielt merke
til at både engasjement og seriøsitet var til stede hos ministre og politi når de snakket om dette, og jeg satte pris på at de innrømmet at det har vært for dårlig til nå.

Les også: Her venter hunder på å bli slått i hjel

Det var lenge stor debatt om hvorvidt Norge skulle få eget dyrepoliti. I januar ble det imidlertid kjent at regjeringen, for første gang i historien, skulle teste ut ordningen. I slutten av april kom meldingen om at det er Sør-Trøndelag politidistrikt som får en egen dyrekrim-gruppe som et prøveprosjekt på tre år. Tre millioner kroner er satt av til forsøksprosjektet. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) var svært fornøyd da hun presenterte prosjektet i april.

– Det er en stor dag for alle som er opptatt av dyrs rettigheter og kriminalitet mot dyr, sa hun den gang.

Les også: Dresserte hund med strøm - slipper bot

Mattilsynet region Midt skal dessuten opprette et eget krimteam som får ansvar for samarbeid med politiets gruppe i de mest alvorlige sakene. Dette teamet skal bestå av syv personer med spesielt god kompetanse på dyrekriminalitet.

Les også: Kjemper for at hunden Bamse skal få leve

Prosjektet vil vare i tre år og skal evalueres underveis.

I 2014 mottok Mattilsynet nærmere 7.300 bekymringsmeldinger, men bare 38 av de 7.300 bekymringsmeldingene i fjor endte i anmeldelse. I tillegg ble 365 dyrekrimsaker politianmeldt av privatpersoner.

Husker du denne? Aktor ber om fengsel i hundredrapssaken

Her kan du lese mer om