STRANDLIV: Man kan bli avhengig av å ligge på stranden og slikke sol, slår ny forskning fast. Foto: GØRAN BOHLIN Foto:,

Du kan bli avhengig av å sole deg

Å bruke tid i solens varme kan føre til avhengighet, slår
forskere fra Harvard University fast.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Studien, som er publisert i bladet Cell, viser at solstråler fører til en produksjon av endorfiner i huden.

Teamet ved Harvard Medical School forteller til BBC at deres eksperimenter på mus viste at gjentatt UV-eksponering førte til avhengighet hos dyrene.

En tidligere studie av universitetsstudenter som bruker solarium, antydet at rundt en av tre ble avhengige. Forskere ved Massachusetts General Hospital og Harvard Medical School har sett på hvordan denne type avhengighet oppstår.

Testet på mus

Mus med barbert rygg ble utsatt for tilsvarende sol som en halv time i seks uker, midt på dagen i Florida. Det viste at UV-strålingen førte til en produksjon av et protein i huden kalt proopiomelanocortin. Dette er brutt ned i pigmentet melanin, som gir deg brunfargen, men teamet fant ut at også lystkjemikalier, eller endorfiner, ble produsert.

Disse stoffene virker på samme måter i kroppen som andre opioider, som heroin og morfin. Når musene så fikk medikamenter som blokkerer effekten av opioider, ofte brukt på rehabiliteringsklinikker, reagerte musene med abstinenser som risting og skjelving.

- Jeg vil si at vi på dette stadiet er temmelig sikre på at dette er riktig, og sannsynligvis er til stede hos alle, sier doktor David Fisher, en av forskerne på Massachusetts General Hospital til BBC.

- Det høres ut som en grusom vits at man kan bli avhengig av det som er mest kreftfremkallende. Det er sannsynlig at det er en evolusjonær fordel, og vi mistenker at det kan være knyttet til vitamin D, sier Fisher.

Kritisk

Han får ikke støtte fra lege David Berlin som forsker på avhengighet ved University of Cambridge.

- Det er et veldig interessant felt, og studien deres kommer til å være banebrytende, men konklusjonene er ikke støttet av resultatene, hevder han.

Han viser til at musene foretrekker å tilbringe tid under en UV-lampe, fremfor alt annet, til og med å spise, noe forskerne ikke rapporterer.

- Hvis mennesker fungerte på samme måte, ville man ha folk som ga opp familiene sine for å få tilgang på sol, og andre som mistet jobbene sine fordi de tilbragte all tid på stranden. Folk ville ha fortsatt UV-søkingen til det gikk ut over deres hverdag, sier Berlin.

Legen mener den sosiale oppfatningen om at solbrune mennesker er vakre, kan være årsaken til avhengighetslignende oppførsel hos enkelte som bruker solarium.

Fisher sier imidlertid at han ble motivert av den stadig økende forekomsten av hudkreft, til tross for omfattende kunnskap om farene ved UV-stråling. Han tror videre at solkrem som blokkerer UVA- og UVB-stråler trolig vil forhindre avhengighet.

- Det kan være nødvendig mer proaktivt å beskytte enkeltpersoner, inkludert tenåringer, mot risikoen for å få en potensielt livstruende eksponering i solen, konkluderte Fisher i sin rapport.

- Fake it

Sarah Williams, som er informasjonssjef ved Cancer Research UK sier at de fleste tilfellene av hudkreft er knyttet til for mye eksponering av UV fra solen og solarium. Derfor mener hun det er viktig at folk vet om farene og hvordan de skal beskytte seg.

MINMOTE: Solkremen som gir best beskyttelse

- Selv om vi alle trenger litt sol, er det viktig å bruke tid i skyggen og å dekke seg med klær når solen er på sitt sterkeste. Solkrem med minst faktor 15 og et høyt antall stjerner kan bidra til å beskytte de delene av kroppen du ikke kan dekke. Unngå bruk av solarium, sier hun til BBC.

- Vi vil gjerne se flere i sin naturlige hudfarge, men om du virkelig vil ha en solbrun kropp, er det tryggere å «fake» det, legger hun til.

Vær forsiktig

Gro Mørk, leder ved hudavdelingen på Oslo universitetssykehus, understreker at overdreven soling kan være skadelig. Dersom en person med lys hudtype legger seg ute i sola i flere timer uten solbeskyttelse, kan det gi alvorlige hudskader i tillegg til den åpenbare smerten og ubehaget.

- Ved skikkelige solforbrenninger kan man få pigmentforandringer og skjolder som er der lenge, og i verste fall store blemmer og sår som kan bli til arr i huden. I ytterste konsekvens kan det føre til hudkreft. Dette kommer ikke etter en enkelt solbrenthet, men kan være et resultat av flere slike episoder, sier hudlegen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder