Kirkenes 20151013. Kristean Diar og familien har reist via Russland for å komme til Norge. Tirsdag kom de til Storskog grensestasjon i Finnmark. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek , NTB scanpix

Flyktninger i Finnmark må vente i telt

Det kommer nå så mange asylsøkere over grensen fra Russland at de må innkvarteres i telt mens de venter på å bli registrert og sendt videre.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det kommer flere og flere. Det ser ikke ut som det vil roe seg den nærmeste tiden, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjent i Østfinnmark politidistrikt til NTB.

På Storskog grensestasjon utenfor Kirkenes anslår de at så mange som 5.000 asylsøkere kan komme over grensa før utgangen av 2015. Hittil i år har det kommet 1.200 migranter og asylsøkere til Norge fra Russland. I fjor kom det 20.

– Hvis det fortsetter som det har gjort den siste tiden kan det fort komme 4.000 til 5.000 før året er omme, sier politioverbetjenten.

Ifølge statsminister Erna Solbergs redegjørelse til Stortinget tirsdag, kan flyktningstrømmen til Norge komme til å koste mellom 40 og 50 milliarder kroner de neste fem årene.

Familie i Norge

Han forteller at mange av asylsøkerne sier de har familie eller kjente som allerede er i Norge.

Flyktningene må sykle de siste meterne over grensen fordi russiske regler sier at grensepasseringsstedet på russisk side er for kjøretøy, det er forbudt å gå, men sykkel defineres som kjøretøy.

Ifølge offisiell russisk statistikk, gjengitt i ukeavisen Dag og Tid fredag, har det kommet 7.103 syrere til Russland i år. I samme periode har 7.162 syrere forlatt Russland. To syrere skal ha fått asyl i Russland.

Gode relasjoner mellom Syria og Russland gjør at syrere får visum til Russland og mange av dem som kommer til Norge har oppholdt seg lenge i Russland, noe som kan tale imot at de får innvilget asyl i Norge.

– Vi synes å se en tendens til at de som kommer over Storskog har hatt opphold i andre land enn Syria over en viss periode, sa Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet til NRK i slutten av september.

Flere flyktninger Nordlys har snakket med forteller at de har jobbet lenge i Russland før de bestemte seg for å reise til Norge.

Billig og trygt

Ruten, for gruppen som kommer direkte fra Syria, går fra Damaskus i Syria til Beirut i Libanon med drosje, så med fly fra Beirut til Moskva og derfra med fly eller tog fra Moskva til Murmansk. Fra Murmansk går turen videre til grensebyen Nikel, åtte kilometer fra grensen til Norge. Siste etappe går med drosje med sykkel i bagasjerommet.

Ifølge avisen The Moscow Times, koster hele reisen rundt 1.600 dollar. Det er langt rimeligere og mindre farlig enn ruten via Tyrkia over Middelhavet.

Ifølge The New York Times opplyser 78 prosent av flyktningene over Storskog at de er fra Syria.

Hver femte asylsøker

Leder for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne og UDI-direktør Frode Forfang møtte mandag kveld pressen på Storskog. Her varslet Forfang etableringen av et nytt transittmottak i Kirkenes, skriver Nordlys.

Forfang gjorde det klart at UDI vil styrke mottakskapasiteten i Kirkenes. I dag er det Fjellhallen i Kirkenes sentrum som fungerer som transittmottak. Kapasiteten er bare 150 mennesker og det er ikke lenger tilstrekkelig.

– Vi ønsker å etablere et mottak tilsvarende Råde, som har 1.000 plasser. Det arbeidet er i gang, og vi får bistand fra sivilforsvaret i den oppgaven, sier Forfang.

– Hver femte asylsøker som kommer til Norge, kommer nå over denne grensen. Det er ikke en oppgave som lokalsamfunnet kan ta alene, sa Forfang.

Les også

 1. Flertall for å la asylsøkere få jobbe

  Et flertall på Stortinget ber regjeringen legge til rette for at flyktninger kan jobbe mens de søker asyl.
 2. Egeland ber Erna Solberg
  doble støtten til folk på flukt

  STAVANGER (VG) Jan Egeland ber Norge doble flyktninghjelpen til tre milliarder kroner.

Mer om

 1. Innvandring
 2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Bare fire av de 75 som kom til Storskog mandag var syrere

 2. Storskog i forrige uke: 454 afghanere, 96 fra Syria: UDI advarer afghanerne med russisk opphold: Kan bli sendt hjem til Kabul

 3. Forlot familien i Syria - drømmer om utdannelse i Norge: Elali (29) og Alaa (23) betalte 2000 dollar for å komme til Norge

 4. Løslatt asylsøker: – Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her

 5. Ny rekord på Storskog tirsdag: 196 asylsøkere

Fra andre aviser

 1. Desperat jakt på asylmottak i nord – må bo i telt

  Aftenposten
 2. Flere asylsøkere ved grensestasjonene

  Fædrelandsvennen
 3. Nesten 100 asylsøkere over grensen onsdag

  Fædrelandsvennen
 4. Åtte akter i det norsk-russiske dramaet om retur av asylsøkere

  Aftenposten
 5. Marwa (22) har sin tre måneder gamle baby i armene. Her stopper drømmen om Norge midt på tundraen.

  Aftenposten
 6. Syriske flyktninger har bodd i Russland i årevis

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder