PENGESTERKE: Jens Ulltveit-Moe (til høyre) og Stein Erik Hagen avbildet sammen på førstnevntes 70årsselskap. Foto: Helge Mikalsen VG

Støtter Høyres skatteavlysing: Ulltveit Moe: – Det beste vi kan håpe på nå, er å unngå økte skatter

Flere Høyre-topper har helt kaldt vann i blodet på velgere
som håper på enda lavere skatter med dem i regjering. Nå får partiet støtte fra de rike onklene Stein Erik Hagen og Jens Ulltveit-Moe.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er enig med Nikolai Astrup i at «bedre skatt» nå er viktigere enn «lavere skatt», sier Hagen til VG.

Han er en av en lang rekke rike forretningsmenn- og kvinner, som foran valget i 2013 støttet Høyre økonomisk. Da ga han 1.378.000 kroner til Høyres valgkamp gjennom familiens investeringsselskap Canica AS.

Skattestriden i Høyre: Astrup avlyser store skattekutt

Hagen, som presiserer at de aldri har satt spesielle krav bak pengestøtten hverken til Høyre, eller andre partier, mener tiden nå er inne for først og fremst å forbedre skattesystemet for å sikre norske arbeidsplasser, styrke norsk eierskap og øke verdiskapningen i Norge.

– Vi må styrke privat sektor for å skape de nye arbeidsplassene vi skal leve av i fremtiden, sier Hagen, og legger til:

– En fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital og senkning av selskapsskatten bør prioriteres, og kan dekkes inn ved å øke skattene på kapitalinntekter, eiendom og aksjeutbytte.

Ikke imponerende: Se hva regjeringen klarte å levere etter å ha jobbet med skattereform i ett år

STORTINGSPOLITIKER: Nikolai Astrup er nestleder i Høyres programkomite. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Ansvarlig

Også Jens Ulltveit-Moe, en annen av næringslivstoppene som ga en stor pengegave til Høyre foran forrige stortingsvalg, støtter signalene fra Astrup. Han mener Høyre med dette viser seg som et ansvarlig parti, som tar inn over seg oljekrisen og dermed en skrantende økonomi.

– Dersom vi hadde hatt oljepriser på 100 dollar fatet, skulle jeg gjerne sett lavere skatter, men med den lave oljeprisen som er nå har Norge mistet store inntekter. Det beste vi kan håpe på nå er å unngå økte skatter, sier Ulltveit-Moe til VG, før han legger til:

– De kunne jo selvsagt ha ranet oljefondet, men det ville vært uansvarlig.

Les også: Så mye sparte Ernas rike onkler på skattekutt

Ulltveit-Moe ser gjerne at man dreier skattesystemet fra formuesskatt til eiendomsskatt, noe som etter hans mening vil gjøre det lettere å bygge bedrifter og skape arbeidsplasser. Han liker også at det jobbes med å få bedriftsskatten på linje med andre land.

– Utfordringen er den økende arbeidsledigheten og at det er behov for en fornyelse av næringslivet. Da må vi ha skatteforhold som i nabolandene, sier næringslivslederen, som legger til at den svake norske kronen har gitt næringslivet et løft.

Ap-Jonas: Erna tar fra de fattige og gir til de rike

Økonomi i omstilling

STATSMINISTER: Erna Solberg på Høyres landsmøte på Gardermoen. Foto: Helge Mikalsen VG

Astrup, som med sin ligningsformue på over 257 millioner og inntekt i 2014 på over 10 millioner selv er en holden mann, er ikke veldig sulten på nye, store skattekutt nå. Han vil altså heller ha «bedre skatt» enn «lavere skatt».

– Så vil selvsagt et bedre skattesystem kunne slå ut i både høyere og lavere enkeltskatter, men det viktigste nå er – etter min mening – å lage et skattesystem som er best mulig for å sikre norske arbeidsplasser, verdiskapningen i Norge og de nye arbeidsplassene vi skal leve av i fremtiden, sa Astrup til VG i dag.

Høyres skattekutt i år: 5 kroner dagen til folk flest – 2100 kroner til de 1000 rikeste

Statsminister Erna Solberg sier at skattelettelser ikke har forrang foran andre viktige saker. Til NRKs radioprogram Politisk kvarter, sa hun fredag at når regjeringen er opptatt av skattelettelser så er det for at det skal fungere i en økonomi som skal omstille seg.

– Men det er flere ting som er viktige for den omstillingen. For eksempel skole, forskning, innovasjon og andre rammebetingelser, men skattelettelser er på noen områder en del av dette, sa Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder