MÅ FORKLARE: Anundsen opplyste i august at politiets rutiner skal endres slik at alle vådeskudd som går av, skal rapporteres. Foto: Robert S. Eik , VG

Anundsen må svare om vådeskuddene i Stortinget

Snart ett år etter at politiet første gang fikk adgang til midlertidig bevæpning, må justisminister Anders Anundsen (Frp) svare Stortinget om de mange vådeskuddene.

Artikkelen er over fire år gammel

Det opplyser komitéleder Hadia Tajik (Ap) til VG tirsdag.

– På grunn av sakens karakter har komiteen valgt å holde høringen i et format som ligner på Kontroll- og konstitusjonskomiteens måte å holde høringer på. Det blir derfor komiteen som kaller justisministeren inn til høring om den redegjørelsen han ga Stortinget 2. juni i år, sier Tajik.

Hun mener Anundsens redegjørelse manglet vesentlige opplysninger:

– I etterkant av redegjørelsen har det kommet flere saker i mediene som har vist at redegjørelsen i beste fall var mangelfull. Et annet poeng er at PST-sjefen har sagt at deres trusselvurdering er den nye normalen, mens justisministeren sier bevæpningen er midlertidig, sier Tajik.

20 vådeskudd

Justisministeren ga i november politiet adgang til generell, midlertidig bevæpning med bakgrunn i trusselvurderingen fra PST. Siden har den midlertidige bevæpningen blitt forlenget – gang på gang.

I år er det registrert 20 tilfeller av vådeskudd med politivåpen. Tidligere denne uken ble det kjent at bare 12 av dem blitt oversendt til Spesialenheten for politisaker.

– Det er noe som skurrer her. Innrapportering av vådeskudd handler ikke bare om å få statistikk, men om alvorlige hendelser som vi for all del vil unngå, sa nestleder i justiskomiteen Kjell Ingolf Ropstad (KrF), til VG.

Anundsen opplyste i august at politiets rutiner skal endres slik at alle vådeskudd som går av, skal rapporteres.

Les også: Anundsens skrytevideo kritiseres

Vådeskuddene

Siste tilfelle var i slutten av august, hvor et vådeskudd gikk av i en politigarderobe i Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

Fredag 7. august ble dessuten et vådeskudd avfyrt ved et tjenestested i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Skuddet gikk av mens våpenet var i hylsteret og gikk gjennom buksebeinet og ned i gulvet. Tre dager senere ble et vådeskudd avfyrt ved Gjøvik politistasjon.

28. juli hoppet en 24-åring over skranken på Stavanger politistasjon, angrep en politimann og stakk fingrene ned i hylsteret slik at et skudd ble avfyrt. Politidirektoratet anser ikke denne hendelsen som et vådeskudd.

Det er også rapportert inn vådeskudd på Lillestrøm politistasjon og Kristiansand politistasjon. I hele fjor ble det rapportert om ni tilfeller av vådeskudd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder