TAGGET: Bruktbokhandelen til Max Hermansen så slik ut søndag morgen.

TAGGET: Bruktbokhandelen til Max Hermansen så slik ut søndag morgen. Foto:Therese Alice Sanne,

Muslimske ungdommer vil vaske butikken til Hermansen

Etter at butikken til Max Hermansen ble tagget ned, tilbyr muslimske ungdommer seg nå å vaske bort hærverket.

  • Eira Lie Jor
  • Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Muslimske ungdommer ønsker nå å vaske vekk spraymalingen på butikken til Pegida-leder Max Hermansen.

Søndag morgen våknet lederen i Pegida Norge, Max Hermansen opp til ordet «nazisvin» og hakekors sprayet på veggen av antikvariatet sitt på Grünerløkka i Oslo. Aktivisten «Thee Yezen» er en av ungdommene som nå ønsker å vaske bort malingen, gjennom en gruppe som heter «Islamophobia Awareness Norway»

– Det er trist

– Vi mener at det er trist å se at butikken bli tilgriset på denne måten. Jeg vet ikke hva som er intensjonen bak hærverket. Vi vil gjøre dette fordi Hermansen er så muslimnegativ, og for å si at dette ikke har noe med muslimer å gjøre, sier Yezen til VG.

Thee Yezen er ikke mannens egentlige navn. I vinter tok han initiativ til demonstrasjoner mot Den Islamske Stat (IS).

– Tror ikke muslimer står bak

Yezen sier at de foreløpig er fire ungdommer som har sagt at de ønsker å hjelpe Hermansen med å fjerne hærverket. Med på kjøpet følger også en kopp arabisk te og en massasje.

Foto:,

– Massasjen er for at han skal slappe av og senke skuldrene. Han har fått oppheng i muslimske unge menn, så nå er det på tide å vise at vi ikke er ute etter ha, sier Yezen til VG.

Ifølge han har de forsøkt å komme i kontakt med Hermansen uten hell. Hermansen leder Pegida Norge-bevegelsen, som etter eksempel fra Tyskland, jobber mot «muslimsk innvandring og muslimsk påvirkning av Norge».

Yezen tror ikke det er muslimer som står bak hærverket på bruktbokhandelen til Hermansen.

– Jeg tror ikke muslimer står bak dette, hvorfor i all verden skulle vi bruke nazisymboler? Det er mer sannsynlig at det er andre som står bak dette, sier Thee Yezen.

Gårdeieren, som ikke ønsker å identifiseres med navn, takker for tilbudet.

- Det var en fin tanke av de muslimske ungdommene at de ville vaske, men for ikke å provosere noen, velger vi at vår egen vaktmester maler over det til uken, sier gårdeieren til VG.

- Handler om sikkerhet

Pegida-leder Max Hermansen mener ikke hendelsen handler om selve taggingen:

- Det er ikke der hovedproblemet ligger. Hovedproblemet ligger i at noen som prøver å stoppe meg, vet at jeg har denne butikken. Når de vet at jeg har denne butikken, vil jeg kunne være et mål. Derfor handler ikke dette om hærverket, men sikkerhet, sier Hermansen til VG.

Han ønsker ikke å kommentere tilbudet fra de muslimske ungdommene.

- Dette er noe profesjonelle må ta seg av, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder