... og vurderer å bygge privat sykehus

BIDRAR: Stein Erik Hagen (t.h.) gir 100 millioner til prostata-forskning, som kan ende med et privat sykehus. Her sammen med urolog Karol Axcrona. Foto: HELGE MIKALSEN

Hagen overlevde kreften - nå blar han opp 100 millioner for å hjelpe andre

Stein Erik Hagen fikk prostatakreft. Nå gir han 100 millioner kroner for å hindre at norske menn skal oppleve det samme. Det kan ende i et privat sykehus.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

- Jeg tror det er noe alvorlig feil med måten vi behandler norske menn med prostatakreft. Dødeligheten av prostatakreft i Norge er den tredje høyeste i verden. Jeg har lyst og anledning til å bidra til å finne ut av årsakene og se om vi kan hjelpe, sier Stein Erik Hagen til VG.

November måned er høytid for å sette lys på prostatakreft. Stiftelsen Movembers bartekampanje har blitt velkjent også her til lands.

Del din bartefremvekst med VG. Legg ut bilde av ditt bartebidrag i sosiale medier med emneknaggen #VGbarten.

Høy norsk dødelighet

Professor Edward Schaeffer ved Johns Hopkins Universitetssykehus i Baltimore i USA sier dødeligheten er dobbel i Norge:

- I USA dør årlig 9,5 prosent av prostatakreft. I Norge dør 18 prosent, sier han.

- Levealderen i Norge er blant de beste i verden, mens dødelighet av prostatakreft er blant de verste i verden. Det viser at mye arbeid må gjøres i Norge for å bekjempe sykdommen, sier Schaeffer.

Var heldig

Han skal lede et prosjekt hvor han sammen med norske forskere skal undersøke 800 menn med prostatakreft. Målet er å forstå de genetiske faktorene som gjør at så mange nordmenn dør av sykdommen.

Vi sitter i stuen i villaen til Hagen i Holmenkollen og ser utover byen.

Før jul for to år siden var det ikke utsikten eller julestemning han var opptatt av. Under en legekontroll den høsten ble det oppdaget at han hadde fått prostatakreft.

- Jeg var heldig: Det ble oppdaget tidlig og kreften hadde ikke spredt seg. Jeg valgte å bli behandlet av de beste på feltet, som jeg fant ut var Johns Hopkins Universitetssykehus i Baltimore i USA, sier Hagen.

Vil bidra

Det er hans kontakt med det fagmiljøet ved sykehuset, som gjorde at han fikk vite om den store forskjellen på dødsprosent og behandlingsopplegg.

- Ved Johns Hopkins opereres 1200 pasienter i året, hvor de beste kirurgene foretar rundt 250 operasjoner hver. I Norge opereres det like mange, men ved 12 ulike sykehus. Jeg tror vi i Norge har mye å vinne på en omorganisering, hvor behandlingen foregår ved noen få spesialiserte sentre, sier Hagen

- Jeg ønsker å bidra til forskning som kan gi svar på hvorfor vi har så høy dødsprosent i Norge og hvordan vi kan få den ned. Det er ingen grunn til at så mange norske menn skal dø av prostatakreft, sier Hagen.

HER ER HAGENS PLAN:

1. «Norsk-Hopkins prostatakreft-forskningsprogram» opprettes, med base i USA. Det skal gå over fem år og ha en budsjettramme på 30 millioner kroner. Avtalen ble signert i USA i slutten av oktober.

2. Det er opprettet et Hagen-professorat som professor Schaeffer skal bruke i forskningen.

3. Det skal etableres en medisinsk plattform hvor forskere og kirurger fra Norge kommer til sykehuset i USA og hvor de amerikanske kirurgene kommer til norske sykehus.

4. Det opprettes en stiftelse i Norge, som skal koordinere prosjektene, informere om prostatakreft, arrangere internasjonale konferanser og arbeide for å utvikle et ledende norsk senter for prostatakreft.

Skal ikke tjene penger

- Jeg har stor tro på dette. Samlet vil jeg bidra med 100 millioner kroner over noen år. Vi vil samarbeide med Den norske prostatakreftforeningen, de norske forskningsmiljøene og forhåpentligvis norske myndigheter. Målet er å se på organiseringen av innsatsen som gjøres for de som får prostatakreft i Norge, fremholder Hagen.

Han sier det kan ende i et privat norsk sykehus ála Feiring-klinikken for hjertesyke.

- Jeg håper innsatsen vi nå setter inn, bidrar til å få ned dødelighetsprosenten. Vi ønsker det skal skje i offentlig regi, men hvis det viser seg at et privat sykehus må til for å redde flere liv, vil jeg være med på å finansiere det, slik at vi kan få opp kapasitet og kvalitet.

- Så det ligger i bunnen at du skal tjene penger på det?

- Nei, absolutt ikke. Det blir eventuelt drevet av en non-profit stiftelse, hvor et mulig overskudd går tilbake til driften, sier Hagen.

1000 dør i året

- Hver femte mann som dør av kreft i Norge, dør av prostatakreft. Antallet som får prostatakreft hvert år har økt fra 4000 til 5000 fra 2011 til 2012. Årlig dør vel tusen menn, sier overlege og urolog Karol Axcrona ved Radiumhospitalet.

- Til tross for at det er en sykdom som tar veldig mange liv, er den lite i fokus. Vi er svært takknemlige for at folk som Hagen prater åpent om sykdommen sin og tar slike prisverdige initiativ, sier han.

Flere artikler

  1. Pluss content

    Blar opp 100 mill. til krefthjelp

  2. Debatten om prostatakreft: Slår alarm om ereksjonssvikt

  3. Pluss content

    Store forskjeller: Bedre potens med prostataoperasjon i Tyskland

  4. Sjekk kvaliteten på prostatakreft-operasjoner i hele landet: To av tre kreftpasienter fikk mangelfull behandling

  5. Store kvalitets-forskjeller på kreftbehandling: Høie vil samle kreftoperasjoner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder