TOK FARVEL: Statsminister Erna Solberg (H) var blant dem som møtte opp i Steinmanns begravelse.
TOK FARVEL: Statsminister Erna Solberg (H) var blant dem som møtte opp i Steinmanns begravelse. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Siste farvel med fange 79 231

INNENRIKS

Det offisielle Norge, med Kong Harald og statsminister Erna Solberg i spissen, tok tirsdag farvel med Samuel Steinmann.

Publisert: Oppdatert: 05.05.15 14:46

Samuel Leon Steinmann var den siste gjenlevende av de norske jødene som ble fraktet med Donau fra Oslo til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau tilbake i 1942. Fredag i forrige uke døde han, 91 år gammel. Tirsdag ble han stedt til hvile på Helsfyr gravlund.
Han var bestefar til komiker Cecilie «Cess» Steinmann Neess. Les hennes gripende minneord her.

Som 19-åring ble Steinmann, sammen med broren Harry og 530 andre norske jøder, stuet om bord i troppetransportskipet Donau i Oslo en grå novemberdag i 1942.

Av de 302 mennene, 188 kvinnene og 42 barna om bord, var det bare fem menn som kom hjem i live. Steinmann var en av dem.

Steinmann gjorde en stor innsats for å overbringe historien til nye generasjoner. I 2012 ble han hedret med Kongens fortjenestmedalje.

Kong Harald, stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) satt alle på første rad under begravelsen.

Her kan du søke opp slektens krigshelter etter navn, du kan søke opp de største begivenhetene, og du kan se dag for dag hvor nordmenn døde og hva de døde av.

Gjenforent med familien

Først mange år etter krigen orket Steinmann å snakke om skrekkopplevelsene i Auschwitz, om brorens død, om de mange som ble sendt rett i gasskamrene, om dødsmarsjen han ble tvunget ut på sammen med over 60.000 andre gjenlevende fanger da Den røde armé nærmet seg våren 1945, og om hvordan han på nasjonaldagen 17. mai endelig greide å ta seg til Danmark og senere videre til Norge.

Kort tid etter ble han gjenforent med faren og familiemedlemmer som hadde flyktet til Sverige, og sammen flyttet de tilbake til huset i Solveien på Nordstrand og gjenåpnet familiens butikk på Youngstorget i Oslo.

Det siste tidsvitnet

De siste årene av sitt liv var ikke Steinmann bare det sterkeste tidsvitnet, han var også det siste tidsvitnet som kunne fortelle om den ufattelige skjebnen til jødene som ble deportert med Donau.

– Skolebøkene forteller ikke stort, sa Steinmann i et intervju med NTB.

Selv fortalte han blant annet om unge Marie Sachnowitz, som sang så vakkert på dekket av Donau, uvitende om at hun ville bli sendt rett i gasskammeret i Birkenau få dager senere, sammen med 345 andre kvinner, barn og eldre.

Først i 2012 fikk Steinmann og andre norske jøder en offisiell beklagelse fra regjeringen for deportasjonen i 1942, og også fra norsk politi som medvirket da hundrevis ble sendt rett i døden.

– Veldig godt å høre, men jammen på tide, lød hans korte kommentar den gang.

Her kan du lese mer om