NIKS TIL MISS: Ekeberghallens styre har stoppet kåringen av Little Princess of Nordic 2017 med deltakere helt ned i treårsalderen kommende lørdag.

NIKS TIL MISS: Ekeberghallens styre har stoppet kåringen av Little Princess of Nordic 2017 med deltakere helt ned i treårsalderen kommende lørdag. Foto: Ola A. Thorset NTB scanpix

Stopper skjønnhetskåring for barn

Ekeberghallen i Oslo nekter det norske filippinske miljøet å arrangere Little Princess of Nordic 2017 med deltakere helt ned i treårs-alderen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kåringen er en del av den årlige Barrio Fiesta som har vært arrangert tre ganger tidligere. Nytt av året er Little Princess of Nordic 2017 der åtte deltakere i alderen tre til ni år skal konkurrere om tittelen.

Kandidatene er presentert på arrangørenes hjemmeside.

Les også: Barn i skjønnhetskonkurranse blir reality-TV

Oslo Idrettskrets, som eier Ekeberghallen, har leid ut til arrangørene flere ganger tidligere, uten problem, men da har det heller ikke vært en lignende kåring. Søndag kveld fikk de tips om hva programmet på den kommende Barrio Fiesta inneholdt.

– Det er ikke aktuelt for oss å akseptere noe sånt. Dette strider både mot idrettens og samfunnets verdier med barn helt ned i den alderen, sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til VG.

Mandag morgen fikk arrangørene klar beskjed;

– De har fått beskjed om å kansellere eller finne et annet sted enn Ekeberghallen for akkurat dette, opplyser Brekke.

Les: Tidligere missedronning kapret rollen som «Wonder Woman»

Denne beskjeden opprører arrangør Elinor U. Lucero i MILES Production & Entertainment.

– Jeg fikk beskjeden i morges og er i sjokk. Jeg vet ikke helt hva vi skal gjøre, men vi kommer aldri til å kansellere, sier Lucero til VG.

Hun mener Ekeberghallens styre har misforstått hva slags kåring dette er.

– Dette er ikke en skjønnhetskonkurranse, eller missekonkurranse, men en del av feiringen vår. Det handler om talent, om kunnskap, om kulturell ballast og hvordan man skal få et godt forhold til venner og familie og alt rundt seg, forteller hun.

– Hadde du ventet kritikk?

– Overhodet ikke. Dette er helt vanlig på Filippinene. Jeg har bodd tyve år i Norge, men aldri opplevd noe sånt. Dette handler om å promotere våre tradisjoner, sier hun.

Les også: Norske Shene (18) ble Miss Kurdistan

Elinor U. Lucero har arrangert Barrio Fiesta i fire år, både i Ekeberghallen og i Chateua Neuf, men det er først i år at hun har støtt på problemer - og dét bare noen få dager før arrangementet skal avholdes.

– Jeg er litt stresset og fortvilet akkurat nå. Vi venter gjester og artister fra Tyskland, London, Stockholm og Filippinene og kan ikke avlyse. Vi finner nok en måte å løse dette på, sier hun.

Leder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press, Øystein Kolstad, blir betenkt når han hører om Little Princess of Nordic 2017.

- Så absolutt. Små barn skal ikke utsettes for samfunnets press om å se bra ut, prestere og være vellykket. Det er trist å se så små barn konkurrere på utseende, sier Kolstad.

Han roser Oslo Idrettskrets som nå har satt en stopper for arrangementet i Ekeberghallen lørdag.

- Det er flott at de har gjort det. Nå håper jeg også at arrangørene innser at dette bør fjernes, sier han.

- Konkurransen har foregått på Facebook; hva kan en slik eksponering i sosiale medier gjøre med et barn?

Dette er noe vi jobber mye med. Barn er en sårbar og lett påvirkelig gruppe som kan ta skade på sin egen psykiske helse når de opplever at de ikke klarer å innfri kravene som stilles til dem, sier Øystein Kolstad.

- Arrangørene sier at dette er en naturlig del av filippinsk kultur?

- Det synes jeg ikke er noen god unnskyldning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder