STILLER KRAV: Barne-, -likestillings, - og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener innvandrere må ha en viss kunnskap om norske samfunnsforhold for å få statsborgerskap. Foto: TROND SOLBERG/VG

STILLER KRAV: Barne-, -likestillings, - og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) mener innvandrere må ha en viss kunnskap om norske samfunnsforhold for å få statsborgerskap. Foto: TROND SOLBERG/VG

Innfører Norge-test for å bli norsk statsborger

Test deg selv - greier du innvandrerprøven om Norge?

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne vil kreve at alle innvandrere må bestå en prøve i samfunnskunnskap før de kan bli norske statsborgere.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Statsborgerskap skal henge høyt. For å få statsborgerskap bør man ha en viss kunnskap om norske samfunnsforhold, slår Horne fast overfor VG.

Testen vil ta utgangspunkt i den obligatoriske samfunnskunnskapsprøven som lanseres allerede 1. mars. Her må nyankomne innvandrere svare på spørsmål om tema som tvangsekteskap, NAV og barneoppdragelse.

Klarer du spørsmålene myndighetene mener innvandrere bør kunne? Ta testen nederst i saken!

Spør om oppdragelse

Spørsmålene i prøven er hemmelige, men det nasjonale fagorganet Vox - som har utarbeidet prøven - har laget eksempler på hva slags kunnskap det er forventet at innvandrere bør kunne:

** Hva er gjennomsnittsalderen til de som gifter seg for første gang i Norge?
** Hva sier straffeloven om de som presser eller truer barna sine til å inngå ekteskap?
** Har en lærer lov til å bruke fysisk straff overfor elevene?
** Hvem har ansvaret for å oppdra barna?
** Hvorfor feirer vi 17. mai?
** Når er påsken?

For å bestå prøven må man svare riktig på 29 av 38 spørsmål. I eksempeltesten du kan prøvde deg på nederst i saken, er det kun lagt inn 34 spørsmål.

- Sentrale verdier

Prøven er obligatorisk for innvandrere som har rett og plikt til å gjennomføre opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

- Det er ikke viktig hvor mange spørsmål prøven har, men om det er spørsmål som har avdekket om du har fått nok kunnskap til å bo i Norge, sier Horne.

- Hva er det viktigste man bør kunne om det norske samfunnet?

- Det viktigste er hva slags rettigheter, muligheter og plikter man har i Norge. Det er viktig å kjenne til sentrale verdier og hvilke historiske, sosialhistoriske og politiske forhold vi har.

- Full støtte

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) er fornøyd med at Horne vil knytte prøven til statsborgerskap.

- Man skal beherske et minimum av norsk og ha nogenlunde kunnskaper om det norske samfunnet for å bli statsborger. Her gir jeg Horne «full backing», sier Raja.

Et statsborgerskap innebærer flere rettigheter og plikter enn en permanent oppholdstillatelse. Innvandrere har som hovedregel rett til statsborgerskap dersom de har bodd i Norge i mer enn syv år, med oppholdstillatelse.

PS: Vi har fjernet testen som opprinnelig lå i denne artikkelen på grunn av en teknisk feil, og erstattet den med en nyere og nesten lik test.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder