Ap vurderer å stramme inn skatteliste-praksis

- Mediene leker med ilden

(VG Nett) Arbeiderpartiet (Ap) kan snu i debatten om offentliggjøring av skattelistene, dersom ikke mediene viser økt aktsomhet.

Anders Park Framstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Offentliggjøring av skattelistene skaper hvert år debatt. Så er også tilfellet før tallene for 2009 offentliggjøres onsdag morgen.

Hva mener du om om offentliggjøring av skattelistene?Si din mening her!

Spørsmålet om skattelistene har hvert år vist klare partipolitiske skillelinjer. Den rødgrønne regjeringen gjeninnførte full offentliggjøring i 2007, etter at den borgelige regjeringen til Kjell Magne Bondevik la strenge restriksjoner på ordningen i 2004.

VGTV: - Tror jeg får en overraskelse når jeg sjekker pappa

Arbeiderpartiet har vært blant forkjemperne for full åpenhet, men nå varsler de at det kan være aktuelt å endre standpunkt.

- Vi er bekymret for utviklingen, som går i retning av uanstendig bruk av informasjonen. Vi er for åpenhet, men spør oss om vi på et punkt må sette ned foten dersom ikke mediene opptrer på en varsom måte. Enkelte medier leker med ilden, sier partiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet

VURDERER INNSTRAMMINGER: Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen (t.v.) advarer mediene. Christian Tybring-Gjedde (Frp) er mot offentliggjøringen, mens Inga Marte Thorkildsen er for. Foto: Scanpix/Trond Solberg

- Hvem mener du «leker med ilden»?

- Jeg vil ikke peke på noen konkrete, sier Micaelsen.

Stoltenberg i 2009: - En styrke for demokratiet

Han forteller at Ap vil følge onsdagens offentliggjøring med argusøyne.

- Jeg er veldig spent på hvordan dette nå blir presentert i ulike medier. Jeg har lenge ment at dekningen har fått en form som kan utsettes for kritikk, og en del av tjenestene som tilbys kan brukes med kriminelle hensikter, sier Micaelsen, som også er leder av Stortingets finanskomité.

Frp: - Gapestokk

Fremskrittspartiet (Frp) varsler at de i år, som i fjor, kommer til å foreslå en stortingsresolusjon med tanke på å forby offentliggjøringen.

- Det er mange grunner til at vi mener dette bør forbys. Vi mener blant annet at dette er en slags form for sosialpornografi. Det fører i tillegg til kriminalitet, mobbing blant barn via nettet og i skolegården, og det er en måte å henge ut folk i en slags gapestokk, sier partiets skattepolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde.

Politidirektoratet: - Skattelistene gir ikke innbruddsbølger

Fremskrittspartiets forrige resolusjon falt på steingrunn, og Arbeiderpartiet kommer ifølge Micaelsen ikke til å støtte forslaget i år heller.

- Frp-linjen, som jeg oppfatter som et totalforbud, vil være en nedtur for demokratiet og den offentlige debatten. Vi er fortsatt for åpenhet. Men spørsmål om formen, ny teknologi og medienes samfunnsansvar har innhentet oss, sier han.

Hva forteller egentlig skattetallene?Dine Pengers skatteeksperter svarer fra onsdag klokka 10

Micaelsen mener imidlertid at det kan bli aktuelt å redusere stedene der informasjonen gjøres søkbar - for eksempel kun hos Skatteetaten.

- Dette er ikke ferdig konkludert. Men nå har jeg for eksempel sett at det er en applikasjon til telefonen min som opplyser hvem som er rikest i mitt nabolag. Så det begynner å nærme seg grensene for hva som er anstendig, sier stortingsrepresentanten.

- Sikrer debatt

SVs Inga Marte Thorkildsen er uenig med FrP i at listene ikke har offentlig interesse, men er åpen for «justeringer». Hun er, i likhet med Micaelsen og Tybring-Gjedde, redd for at skattelistene skal benyttes av kriminelle.

SV ønsker likevel at listene skal offentliggjøres.

- Vi er for offentliggjøring, fordi det er viktig med åpenhet rundt noe av det viktigste vi har for å finansiere fellesskapet. Det sikrer debatt om blant annet rettferdighet, ulikhet mellom kvinner og menn og nullskatteytere, kommenterer hun.

VG Nett tilbyr søk i de ferske skattetall fra onsdag morgen.
Du finner tjenesten her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder