VIL HA STØRRE: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ønsker sterkere og større kommuner. Foto: Frode Hansen , VG

Ordførere beskylder Sanner for tvangssammenslåing

Seks av ti norske ordførere har skrevet under på et opprop hvor de beskylder kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) for å tvinge norske kommuner til å slå seg sammen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg skulle ønske at regjeringen hadde vært tydelig på at kommunereformen ikke er en frivillig reform, sier ordfører i Sandnes, Elin Gran Weggesrud (Ap), til NRK.

Selv om kommunen sa nei til å slå seg sammen med nabokommunen, frykter Weggesrud at den blir tvunget til det av økonomiske årsaker.

Les også: Folketallet sier nei til kommunesammenslåing

Årsaken er forslaget til nytt inntektssystem som er ute på høring. 260 av landets 428 ordførere har skrevet under et opprop mot dette forslaget.

I dag får hver kommune et basistilskudd på litt mer enn 13,2 millioner kroner. Regjeringen foreslår å droppe fullt tilskudd til alle og heller beregne et basistilskudd ut fra befolkningstetthet. Det betyr at de største kommunene med flest folk får mest penger.

Les også: Flertall for sammenslåing blant lokalpolitikere

– Problemet med dagens inntektssystem er at det straffer kommuner som ønsker å slå seg sammen. Og når det er bred enighet på Stortinget om at vi trenger sterkere velferdskommuner for fremtiden, så må også inntektssystemet gjøre det mer lønnsomt å gå sammen, sier Jan Tore Sanner til kanalen.

«Utpressing»

Senterpartiets Anne Beathe Tvinnereim mener kommunalministeren bruker pisk mot kommunene.

– Jeg vil gå så langt som å si at deler av dette inntektssystemet er ren utpressing av kommuner som ønsker å ha en god og demokratisk forankret prosess for sine eventuelle sammenslutninger, sier Tvinnereim.

Også SVs Karin Andersen reagerer.

– Regjeringen driver med pengeutpressing for mer sentralisering, sier hun i en uttalelse til NTB.

– Kommunene må si nei, og det på en så sterk måte at det blir forstått, sier Andersen. (NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder