FORNØYD: Audun Lysbakken (SV) ligger ifølge VGs ferske måling an til å doble oppslutningen fra 2013. Foto: Helge Mikalsen VG

VG-måling: SV-Audun kan sikre rødgrønt flertall

På VGs siste nasjonale meningsmåling før valget jubler Audun Lysbakken (SV) for skyhøye tall for partiet.

  • Eirik Røsvik
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Pressen har trillet høye terningkast til Audun Lysbakken (39) etter TV-debattene i årets valgkamp. Men helt i innspurten får han en mye bedre gladnyhet.

Få alt om valget og sjekk våre siste meningsmålinger her!

Infact sin siste meningsmåling for VG før valget viser at Lysbakken kan redde Ap-Jonas' drøm om regjeringsmakt. SV får 8,1 prosents oppslutning i målingen.

– Vi merker veldig kraftig medvind i valgkampen. Jeg får utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger og tommel opp fra folk jeg møter, sier Lysbakken.

Valget: Dette bør du vite før du stemmer

– Jeg tror fremgangen kommer av to ting. For det første er det ganske mange som kjenner på en stor uro rundt at ulikheten i makt og rikdom øker i landet vårt. I tillegg er det mange som er urolige for at det gjøres så lite med miljøkrisen og klimaendringene, sier han.

Valgforsker: Dårlig for Erna

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU understreker at meningsmålingene spriker, men sier at denne målingen er godt nytt for de rødgrønne.

Sett denne? Endelig fikk Siv (Frp) duellere med Jonas (Ap)

– I den forrige målingen jeg kommenterte lå regjeringspartiene omtrent på streken på oppslutningen fra 2013. Her raser de ned med 9 prosentpoeng. Hvis dette er riktig er det dramatisk og svekker Høyre og Frp veldig, sier Todal Jenssen.

På VGs siste måling blir Ap avhengig av Rødt eller MDG for å kaste regjeringen. SV har fem krav for å gå inn i regjering, men lover at de uansett kaster Solberg.

Les også: Ap hyret advokat for å stoppe NRK-sak

– Vi har fem krav vi har vært klare på hele veien, og som har vært en forutsetning for å skrive under en avtale om regjeringssamarbeid, sier Lysbakken.

– Men det er en oppgave vi skal løse aller først. Det er å kaste Høyre og Frp. Her stiller vi ikke et eneste krav, sier han.

SVEKKES: Erna Solberg (H) går tilbake sammenlignet med valget i 2013 i VGs siste måling før valget. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Ap lekker til alle

Ifølge Todal Jenssen har Ap lekket til alle i denne valgkampen.

Partier med mer tydelige enkeltsaker har styrket seg, som SV, MDG, Sp og Rødt.

– Ap har mistet noe av framdriften, lekker i alle retninger og klarer ikke å markere saker på egne bein. Det er alle valgstrategers store mareritt. Hvis du lekker i begge retninger er det ikke en enkelt sak du kan kjøre for å stoppe lekkasjen, sier Jenssen.

Høyre: Velg forutsigbart

Ifølge Høyres nestleder Jan Tore Sanner viser målingen at velgerne ikke kjenner seg igjen i det han kaller Aps svartmaling. Han mener optimismen er tilbake i Norge og advarer mot de varslede skatteøkningene fra rødgrønn side.

– Norge står foran et viktig veivalg. Skal vi fortsette med en politikk som virker. Eller utsette landet for et eksperiment hvor MDG, SV, og Rødt får en sterk påvirkning på kursen videre, sier Sanner.

– Norge bør velge forutsigbarhet. Ikke et eksperiment med MDG og kanskje Rødt på vippen, sier han.

Ap: Innspurten avgjørende

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet sier at partiet har evnen til å øke sin oppslutning de siste dagene av valgkampen. Nå bruker Ap-frivillige landet rundt av sin egen fritid for å få velgerne ned fra gjerdet og mobilisere før valgdagen.

– Vi har god tro på at vi skal greie å løfte oss fra nivåene vi har sett den siste tiden. De som vil ha en ny regjering som setter skole og eldreomsorg framfor skattekutt må stemme på Arbeiderpartiet, sier Stenseng.

– Denne målingen viser at det er flertall for et regjeringsskifte, men vi vet at det blir jevnt hele veien inn og at hver stemme teller, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder