MER KONKURRANSE: Statsminister Erna Solberg fremholder at det kan være lurt å få inn mer konkurranse og flere aktører. Her under årets økonomiske forum i Davos lørdag. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Striden om «salg» av Norge: Erna slår tilbake mot Støre

Erna Solberg: – Høres ut som en gammelorientert sosialist

DAVOS (VG) Høyres næringspolitiske talsmann og statsminister Erna Solberg har ikke mye til overs for Jonas Gahr Støres (Ap) utspill om statlig eierskap.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre gikk lørdag til frontalangrep på Solberg-regjeringens nedsalg av statlige selskaper, og sier til VG at regjeringen legger opp til noe som er både dårlig politikk og dårlig butikk.

Støre trekker frem Flytoget, Kongsberg Gruppen og fiskeressursene som tre områder staten ikke bør selge seg ned i.

Særlig det siste får Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar A. Gundersen til å reagere.

Mener privat eierskap skal være hovedregelen

– Jeg skjønner ikke hva Støre sikter til når det gjelder salg av fiskeressursene. Jeg har klart å analysere meg frem til at han baserer seg på Tveterås-utvalgets utredning, og jeg mener det er helt eksepsjonelt at en partileder i Norge stiller en regjering til ansvar for en NOU (Norsk offentlig utredning), sier Gundersen til VG.

Les også:Næringsministeren: – Det viktigste er ikke hvem som eier Flytoget

Tveterås-utredningen ble levert fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) like før jul. Gundersen peker på at NOU-er skal være uavhengig av politikk, og poengterer at de heller kan legge grunnlaget for fremtidige politiske vurderinger.

REAGERER: Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen mener Jonas Gahr Støre (Ap) er på en kampanje mot statlig nedsalg basert på skremselsføleri. Foto:Camilla Ryste,

– Utvalget ble nedsatt av den rødgrønne regjeringen, og i tillegg har vår fiskeriminister allerede være ute og sagt at nasjonalitetskravet ikke skal lempes på av vår regjering. Det diskuteres overhodet ikke i eierskapsmeldingen, sier Gundersen.

Han ønsker heller å poengtere at det er viktig å styrke det private, mangfoldige norske eierskapet.

– Vi mener at privat eierskap skal være hovedregelen i norsk næringsliv. Statlig eierskap skal begrunnes, sier Gundersen.

– Vi bygger landet

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) har mye til overs for Støres utspill.

– Jonas Gahr Støre høres nå ut som en relativt gammelorientert sosialist som har lite ambisjoner for norske arbeidsplasser, sier Solberg til NTB.

Hun og opposisjonsleder Støre (Ap) avslutter årets økonomiske forum i Davos med et ordskifte om regjeringens planer for nedsalg i statlige selskaper.

Les mer på E24: Høyre: – Vi selger ikke landet

Støre kaller det for både dårlig politikk og dårlig økonomi og gjentar at «det er viktigere å bygge Norge enn å selge Norge».

– Vi bygger landet. Vi bygger mer vei og infrastruktur, vi bygger nye bedrifter gjennom nyskaping, svarer Solberg.

Hun viser til de rødgrønnes egne initiativer til nedsalg og endringer i statlige selskaper i deres regjeringstid.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet skyter over mål, sier hun.

– Når de selger, er det tydeligvis fornuftig og viktig. Når andre sier at vi skal se på hvordan vi balanserer det statlige eierskapet, er det utsalg.

På noen områder kan det være bedre å få inn mer konkurranse og flere aktører, fremholder statsministeren.

– Men vi sier ikke at vi skal selge i morgen eller neste år eller denne fireårsperioden. Vi kan selge om vi får en god pris og en god utvikling på selskapene.

Solberg sier hun forstår at det kan være sterke følelser knyttet til nasjonale selskaper.

– Men det er også noen som pisker opp de følelsene.

– Alt kan forenkles

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring for at Solberg-regjeringen nå vurderer å avvikle råfiskloven og deltagerloven, og mener det dramatisk vil kunne svekke fellesskapets kontroll med fiskeressursene. Gundersen avkrefter imidlertid at regjeringen vurderer slike endringer av lovverket.

– Det kan jeg avkrefte. Det står derimot på en forenklingsliste, og alt lovverk er jo åpent for forenkling. Støre angriper nasjonalitetskravet, og det har vi aldri snakket om å avvikle, sier Gundersen.

Kvoter kan bli solgt til EU

Fiskeriminister Aspaker har tidligere uttalt til NTB at hun ønsker å spare fiskerne for papirarbeid ved å foreslå salg av fiskekvoter uten at båten følger med, noe den såkalte deltagerloven nå krever.

Arbeiderpartiet er blant dem som har påpekt at kravet om at bare aktive fiskere kan eie kvoter ikke er en del av EØS-avtalen, og at endringer i regelverket kan føre til at EU gjennom EØS kan kreve å få kjøpe kvoter på linje med norsk industri. Aspaker har nå bedt om en vurdering av dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder