Nærpolitireformen lagt frem søndag

NY REFORM: Fra venstre Anders Werp (H), Kjell Ingolf Ropstad (Krf), Ulf Leirstein (Frp), Iselin Nybø (V) og Hadia Tajik (Ap) presenterte endringene i politiloven. Foto:vidar ruud,ntb

Slik blir det nye Politi-Norge

Antall politidistrikter reduseres fra 27 til 12, og Asker og Bærum blir en del av Oslo politidistrikt. I tillegg blir Finnmark ett distrikt.

 • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fem år gammel

Det ble klart da nærpolitireformen ble lagt fram søndag. Regjeringspartiene Høyre og Frp, samt Venstre, KrF og Arbeiderpartiet stiller seg bak den.

– Denne brede enigheten er viktig for politiet. Det sikrer stabilitet og forutsigbarhet for arbeidet med trygghet i hverdagen, sier Anders B. Werp, saksordfører og justispolitisk talsperson i Høyre.

Høyre er veldig fornøyde med sammenslåingen av Asker og Bærum med Oslo politidistrikt.

– En riktig og klok avgjørelse. Et felles politidistrikt vil muliggjøre en mer effektiv bruk av de totale politiressursene i området. De to politidistriktene vil utfylle hverandre, gi bedre beredskap og styrke etterforskningskapasiteten i hovedstadsområdet, ikke minst innen organisert kriminalitet, sier Hårek Elvenes, medlem i justiskomiteen for Høyre.

Flere sammenslåinger

VG har tidligere skrevet om planene, men tok da utgangspunkt i regjeringens forslag.

Regjeringens forslag i saken innebar blant annet at dagens Vestfinnmark politidistrikt skulle bli en del av Troms politidistrikt, mens Øst-Finnmark skulle fortsette som et eget distrikt. Nå blir i stedet hele Finnmark ett distrikt, og det samme blir Troms.

– Det er politifaglige argumenter for en slik løsning, skrev politimestrene.

Søndag ble det klart at deres argumenter er blitt lyttet til.

Frp fornøyde

Det er også flere småendringer i inndelingen av andre politidistrikter. Bindal kommune i Nordland blir en del av det nye Trøndelag politidistrikt, mens Jevnaker kommune i Oppland havner i Sør-Øst politidistrikt, selv om det ligger i et fylke som ellers blir det nye Innlandet politidistrikt.

Kommunene Bømlo, Fitjar og Stord legges til Sørvest politidistrikt. De skal senere legges til Vest politidistrikt når transportløsninger (som Hordfast) er på plass.

Fremskrittspartiet er glad for at regjeringens nærpolitireform får bred støtte i Stortinget.

– Reformen gir politiet det nødvendige redskapet for å utvikle en enda bedre tjeneste til innbyggerne, sier partiets justispolitiske talsperson Ulf Leirstein.

– Man skal merke at økte ressurser gir mer politi, økt trygghet og bedre beredskap, legger han til.

Færre lensmannskontor

I tillegg til færre politidistrikter, vil tallet på lensmannskontorer også bli sterkt redusert i årene fremover. I forliket som nå er inngått, gis kommunene som mister lensmannskontoret sitt en klagerett på vedtaket.

– Vi har sagt at vi ønsker flere kontor enn de 210 som politianalysen legger opp til. Men det blir færre enn de 354 vi har i dag, sier saksordfører Anders B. Werp til VG.

Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, sier til VG at det er vanskelig si hvor mange lensmannskontorer som vil forsvinne, men ser ikke bort fra at det kan bli rundt 75.

Kommunene som mister stedlig tilstedeværelse av politi, skal i stedet få tildelt en politikontakt som skal være i kommunen minst en gang i uken.

– Vil ikke dette føre til at mange vil føle at de får større avstand til politiet?

– Da må vi se på tilstedeværelsen som er ved mange mindre kontorer i dag. 96 prosent av kontorene er stengt på kveldstid og i helger, sier Werp.

Les også

 1. Oslo-politiet får 40 millioner ekstra for å styrke sikkerheten

  Her er Anders Anundsens gave til Oslo-politiet: 38,8 millioner friske kroner i potten for å ivareta borgernes sikkerhet…
 2. Disse politi-feilene er blitt pensum

  POLITIHØGSKOLEN (VG) Erfarne politifolk setter seg på skolebenken for at politiet skal unngå å gjøre alvorlige feil…
 3. Nå oppretter kriminelle gjengmedlemmer A/S Krim

  Gjengmedlemmer og aktører i kriminelle nettverk oppretter enkeltmannsforetak og aksjeselskap for å kamuflere sine stadig…
 4. Politimestre følger ikke riksadvokatens ordre

  Politiet følger ikke riksadvokatens krav om hvilke straffesaker som skal prioriteres. Det får nå politiske konsekvenser.
 5. Riksadvokaten forsvarer batongbruk

  Riksadvokaten mener det ikke ble gjort noe ulovlig da to politimenn brukte batong for å undersøke munnen til en mann de…
 6. Kilder til VG: Politiets bevæpning kan bli forlenget igjen

  Det ligger an til at norsk politi vil fortsette å bære våpen.

Mer om

 1. Politiet
 2. Krim

Flere artikler

 1. Fremtidens politi blir vedtatt 10. juni

 2. Enighet om politireformen

 3. Vi skal skape mer trygghet lokalt

 4. Varsler nye politi-kutt

 5. VG mener: Lensmann i butikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder