TALL-BESVÆR: Trond Bentestuen - Konserndirektør Personmarked Norge i DNB

TALL-BESVÆR: Trond Bentestuen - Konserndirektør Personmarked Norge i DNB Foto: Mattis Sandblad VG

DNB brukte feil tall om fondssparing

I saken om at DNB-topp Trond Bentestuen mener kundene er late, viste han til uriktige tall.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Saken ble publisert i VG papir lørdag og på VG Nett mandag.

I saken viste Bentestuen til tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) som skulle vise at norske personkunder siden nyttår har tatt ut netto over fem milliarder kroner av fondene sine.

– Feil inntrykk av trend

Dette er feil, ifølge VFF.

VFF sier at det riktige er, ifølge personstatistikken, at nordmenn ikke har tatt ut fem milliarder kroner, men tvert imot nettotegnet for 467 millioner kroner.

– I så fall gis det inntrykk av en trend som er helt feil, og som er basert på feilaktig lesing av vår statistikk. Nedgangen i forvaltningskapitalen skyldes verdiutviklingen i perioden. Vi har tatt dette opp med DNB, som bekrefter at dette er en feil, sier kommunikasjonsrådgiver Ida Aamodt-Hansen i VFF.

Tallet Bentestuen viser til ser ut til å være en endring i forvaltningskapitalen, som er redusert med 5,2 milliarder kroner.

– Ble feil

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB bekrefter feil tallbruk overfor VG.

– I saken refererte DNB til tall fra Verdipapirfondenes Forening som viste at norske husholdninger har tatt penger ut av aksjefond. Tallene inkluderte også markedssvingninger i fondene, og beskrivelsen ble derfor feil. Norske husholdninger har økt sin sparing i fond hittil i år. Likevel er det fortsatt bare 1 av 10 norske sparekroner som står i fond, fremholder han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder