Politiets hovedvitne: Pekte ut Hotvedt to ganger i fotokonfrontasjon

BORGARTING (VG) Kvinnen (64) pekte ut drapstiltalte Henning Hotvedt i to fotokonfrontasjoner like etter drapet.

 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

Ni ganger skal hun ha blitt passert av en mopedist, delvis til fots og delvis kjørende på moped, langs riksvei 40, også kjent som Lågendalsveien. Observasjonene dannet grunnlaget for profilen av den såkalte Lågendalsmannen og fantomtegningen politiet kort tid etter drapet gikk ut med i mediene.

Senere, i en fotokonfrontasjon, pekte kvinnen to ganger ut Henning Hotvedt som igjen sitter på tiltalebenken etter å ha blitt frikjent i lagmannsretten i 2002.

– Jeg husker fortsatt godt det som skjedde denne dagen, sa 64-åringen da hun tok plass i vitneboksen.

Retten i går: Kristins badedrakt var skåret eller klippet over

FANTOMTEGNING: Dette bildet av den såkalte «Lågendalsmannen» ble laget etter vitnebeskrivelsen til kvinnen (64). Foto: Tegning: Harald Nygård VG

- Lignet veldig

5. mars 2000, nesten et år etter hendelsen, deltok hun i en fotokonfrontasjon der hun skulle peke ut hvem som lignet i en serie på tolv bilder av ulike menn.

I politiavhør pekte hun ut Hotvedt, og mener han passer godt med mannen hun så langs veien. Senere ble bildene byttet om, og plukket ut Hotvedt igjen.

– Jeg synes bildene lignet veldig på mannen som fulgte etter meg. Det var noe med ham, sa 64-åringen.

Pensjonert politioverbetjent Arne Kristoffersen vitnet senere. Han mente at vitnet var ganske sikker på at mannen hun pekte ut var den samme som hun traff på Lågendalsveien.

Politiet ønsket å gjennomføre en personkonfrontasjon med 64-åringen, der hun skulle plukke ut mannen blant en rekke menn hun så fysisk. Dette nektet Hotvedt å være med på.

Ble forfulgt av fremmed mann

5. august 1999 bodde hun på Kvelde, og jobbet rundt halvannen mil unna. Når det var sommer og pent pleide hun å sykle til og fra arbeidet.

– Jeg jobbet nok overtid, for jeg var ferdig klokken 17. Da satte jeg meg på sykkelen. Det første stedet jeg så ham var etter en kilometer. Da sto det en mann på moped og røyket. Litt senere kom han kjørende forbi. Jeg festet meg ikke noe særlig ved det.

Hun forteller at det like etterpå kom en mann gående langs veien på hennes side, og kikket ned i grøften. En stund senere kom mopeden forbi igjen, forteller kvinnen.

Dette er saken: Bevisene mot Hotvedt

– Jeg ble redd

– Enda litt senere, langs en øde strekning, kom han nok en gang gående på min side. Han kikket delvis på meg og ned i grøfta. Han hadde den venstre hånden knyttet, men jeg så ikke om han hadde noe i hånden. Da ble jeg redd.

Kvinnen syklet så raskt hun kunne. Hun trodde at han ikke hadde ærlige hensikter. Bare noen hundre meter senere skal hun nok en gang ha blitt forbikjørt av mopeden

– Noen kilometer videre, kommer han gående langs veikanten på nytt. Da skimtet jeg mopeden hans delvis gjemt i krattet langs veien. Da ble jeg så redd at jeg bare så vidt gløttet bort på mannen, sier hun.

Ikke så langt hjemmefra traff 64-åringen tilfeldigvis mannen sin langs veien og stoppet og snakket med ham. Da var hun svært redd.

– Etter dette kjørte mopeden forbi igjen enda en gang. Jeg vet ikke hva han gjorde i mellomtiden.

Problemer med å huske

Vitnet hadde problemer med å huske mange av detaljene rundt observasjonene for 17 år siden, og ble konfrontert med flere utsagn etterpå av forsvarer Brynjar Meling.

Blant annet påpekte hun at fantomtegningen lignet veldig, men at han hadde mer skjegg.

– Hvorfor fremkommer det ikke på tegningen, var det sånn at han ikke hørte på deg? spurte Meling.
– Han var litt mer ubarbert, jeg vet ikke hvorfor det ikke kom med.

– Du sier heller ikke noe om det i politiavhørene, vet du hvorfor?

– Nei, det vet jeg ikke.

Historisk sak

Henning Hotvedt ble opprinnelig en del av drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin Juel Johannessen (12).

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir tiltalt på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Mer om

 1. Kristin-drapet
 2. Krim

Flere artikler

 1. Kan ha sett Kristin med drapsmannen: – Tenkte at hun så redd ut

 2. Kartla 3600 mopedeiere i jakten på Kristins drapsmann

 3. Dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin

 4. Kristin-saken: Etter 17 år er jakten over

 5. Kristin-tiltalt forsøkte å voldta ekssamboeren: – Skremt av meg selv

Fra andre aviser

 1. Aktoratets viktigste vitne forklarer seg i Kristin-saken

  Fædrelandsvennen
 2. Vitne i Kristin-saken: «Jeg synes han var litt skummel»

  Aftenposten
 3. Kronvitne: Kristin-tiltalt var irritert og skummel

  Fædrelandsvennen
 4. Kristin-saken: Tiltalte lignet på fantomtegning av mistenkt

  Aftenposten
 5. Sentralt vitne pekte ut Kristin-tiltalt i fotokonfrontasjon

  Fædrelandsvennen
 6. I verste fall kan dommen i Kristin-saken bli opphevet | Inge D. Hanssen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder