AVKLARER: For første gang avklarer KrF-leder Knut Arild Hareide hva han vil gjøre etter valget om det er borgerlig flertall. Foto: Tore Kristiansen VG

Hareide freder Erna selv om hun velger Frp

Knut Arild Hareide (KrF) lover at han ikke vil felle Erna Solberg (H) som statsminister. Men hvor lenge den garantien gjelder, vil han ikke svare på.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fire dager før valget kommer KrF-lederen for første gang med en avklaring på hva han vil gjøre dersom blå blokk får flertall etter mandagens valg.

– Vi vil ha en blågrønn regjering, men velger Erna Frp, så vil konsekvensen av det bli at det ikke blir en ny samarbeidsavtale med KrF. Vi blir ikke noe støtteparti til en blåblå regjering. Det er første gang jeg sier dette, sier Hareide til VG.

Etter valget må Erna Solberg velge mellom en blågrønn regjering og en regjering med Frp. Men Hareide har ingen plan om å felle Solberg rett etter valget, dersom hun velger Frp.

– Vi feller ikke Erna, og vi blir ikke et støtteparti for Frp, sier Hareide.

Men lovnaden om ikke å felle Erna, gjelder ikke evig. Etter at sitatene over kom på trykk, ønsket Hareide nemlig å gjøre følgende presisering:

– Vi vil ikke sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister rett etter valget. Vi vil ikke felle Erna Solberg rett etter valget. Men dette er ingen blankofullmakt for fire nye år som med Frp i regjering, sier Hareide til VG.

Hold deg oppdatert! Les alt om valget her

Støre: Klargjørende

Ap-leder Jonas Gahr Støre kommenterte Hareides uttalelse slik:

Dette betyr at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering. Det gjør valget veldig klart, de som ønsker en ny regjering uten Frp og Høyre må stemme på Arbeiderpartiet, sa Støre til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Men gir ikke Erna fire nye år

I dag er KrF og Venstre støtteparti for en regjering med Høyre og Frp. Det er ikke aktuelt lenger, presiserer Hareide. Samtidig gjør han det klart at han har ingen plan om å felle Erna Solberg som statsminister.

Det betyr at dagens regjering med Høyre og Frp i så fall kan bli sittendehvis blå blokk får flertall på mandag.

– Hvor lenge sitter en slik regjering?

– Det kommer an på hvilken politikk en slik regjering vil føre, sier Hareide.

– Betyr det at dere kan felle en slik regjering 1. januar 2018 og sette inn Jonas Gahr Støre?

– Alt avhenger av hvilken politikk regjeringen fører. Slik en mindretallsregjering fungerer, sier Hareide.

Dermed sier Hareide at han ikke skal felle Erna nå, men åpner for at de kan gjøre det de neste fire årene. Og om de gjør det, er ifølge KrF avhengig av hvilken politikk Høyre og Frp fører i regjering.

Forvirret? Se hvem som vil samarbeide med hvem her:

Den store budsjett-testen

Den første store testen blir i så fall når det skal lages et nytt statsbudsjett i høst.

Selv om Høyre og Frp ikke regne med KrF som et støtteparti med en samarbeidsavtale, kan de likevel få hjelp av KrF til å sikre flertall for et statsbudsjett.

– Vi kan inngå en budsjettavtale, slik som Ap gjorde med Bondevik 2- regjeringen. Hvis de inviterer oss inn, kan vi forhandle om budsjett fra sak til sak, sier Hareide til VG.

– Kan dere felle regjeringen med et kabinettspørsmål å et budsjett?

– Vi forholder oss til politikken en slik regjering vil føre, sier Hareide.

Bakgrunn: KrF nekter å drive valgkamp med Erna og Siv

Det har ikke vært rosenrødt mellom KrF og Frp i regjering. Det var det heller ikke i denne debatten:

Fikk du med deg? Her er Støres hemmelige hedgefond

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder