FORSVARER JENSEN: Den tidligere torpedoen Hans Petter Martinsen. Bildet er fra 2008. Foto: Linn Cathrin Olsen , VG

Ekstorpedo om Jensen-tiltalen: Helt utrolig

Tidligere torpedo Hans Petter Martinsen hadde kontakt med Eirik Jensen mens Martinsen var kriminell. Han kan ikke se for seg at Jensen har gjort det han nå er tiltalt for.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er helt utrolig. Jensen var ikke den typen, sier han til VG.

Mandag ble det kjent at Eirik Jensen tiltales for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj over lengre tid.

LES HELE TILTALEN HER (.pdf)

Han er i tillegg tiltalt for å ha overtrådt bestemmelsen om forsvarlig oppbevaring av ammunisjon, og Spesialenheten mener han har mottatt til sammen 2,1 millioner kroner fra hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Det får ikke den tidligere torpedoen Hans Petter Martinsen til å stemme. Han kjente Jensen tidligere.

– Han var fair og rettferdig. Men det å jobbe nært med folk på det måten som han har gjort, det kan bare Eirik Jensen gjøre, ingen andre ville klart det. Han utsetter seg for fare ved å jobbe så tett på folk, både fra sine egne og fra kriminelle miljøer. Han har ofret utrolig mye for samfunnet ved å jobbe sånn, mener Martinsen.

Hasjbaronen Gjermund Cappelen har fortalt i detalj hvordan den tidligere polititoppen hjalp ham med å smugle narkotika inn i Norge. I tiltalebeslutningen er det listet opp en rekke SMS-er som skal være eksempler på hvordan Jensen skal ha varslet Cappelen.

Les SMS-ene her

– Nesten uforståelig

– Det Cappelen gjør her er nesten uforståelig. Jensen har prøvd å hjelpe ham i 20 år, sier Martinsen.

Jensen: – Gleder meg til å se mine motstandere i øynene

TILTALT: Den tidligere politilederen Eirik Jensen. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Jeg bare forstår det ikke.

Per Asle Rustad har skrevet boken «Blodig brorskap - på innsiden av Oslos gjenger». hvor han intervjuet Eirik Jensen. Han har også kjent den tidligere politilederen i flere år.

– Jeg tenker at nå velger Riksadvokaten å tro en narkohandler fremfor en merittert politimann. Nå kjenner vi ikke alle bevisene i saken, men det virker for meg som om tiltalen bygger på forklaringen til Cappelen, og som om hovedbeviset blir hans forklaring. Så skal man forsøke å underbygge dette med kodene og lignende, sier han.

Jensens nærmeste sjef: – En umulig tanke at han er skyldig

Han tror ikke Jensen er skyldig.

– Slik jeg kjenner ham kan jeg ikke fatte og begripe at han har vært med på noe av det han har blitt tiltalt for. Også i kriminelle miljøer har han alltid blitt omtalt med respekt for den jobben han har gjort på gata i Oslo. Jeg mener Norge har mye å takke Eirik Jensen for, sier han.

– Han har utvilsomt gjort en kjempejobb i politiet. At han skulle falle for grepet og fristelsen å begi seg ut på dette, det kan jeg ikke fatte og begripe.

– Klare svakheter i saken

Eirik Jensen, som i årevis var sett på som en høyt respektert politimann, nekter straffeskyld, sier forsvarer Arild Holden.

FORSVARER: Eirik Jensens advokat Arild Holden. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Han har hevdet sin uskyld fra dag én, og det gjør han fremdeles. Med all respekt så synes jeg tiltalen er ganske frisk. Det er klare svakheter i saken, mener Holden.

Assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, sier tiltalen mot Jensen er alvorlig.

– Spesialenheten har ikke tidligere etterforsket tilsvarende sak. Strafferammen i loven for den alvorligste tiltaleposten er 21 års fengsel, skriver hun i en e-post til VG.

– Det er klart det er godt å bli tatt på alvor. Men det er ikke slik at min forklaring er det fullstendige bildet i saken. Det folk må tenke på er at det er en hel rekke støttebevis som underbygger det jeg har sagt. Og hadde det vært snakk om at det var noen tvil om min troverdighet, så hadde det ikke blitt tatt ut tiltale nå, sier Cappelen til TV 2.

Bærumsmannen ble i fjor høst funnet skyldig for oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj. Han sitter i Ila fengsel i påvente av at saken som involverer både ham og Jensen kommer opp i august.

– Han kommer til å ta dette tungt, men han kommer til å «fighte to the bitter end» og hevde sin uskyld. Det er sånn han er skrudd sammen, sier Cappelen til TV-kanalen.

– En ekstrem belastning

Jon Petter Rui er professor i strafferett ved Universitet i Bergen, og har blant annet forsket på korrupsjon. Han vil ikke å ta stilling til et mulig utfall av saken, og understreker at Jensen har rettslig status som uskyldig frem til det motsatte er bevist.

– Det er viktig ikke å få en retorikk der man vurderer hans skyld i forkant. Det ser jeg allerede at det er tendenser til enkelte steder, og det er noe vi må avstå fra. Å dømme i straffesaken er en oppgave som utelukkende ligger hos en domstol.

Jusprofessoren mener forhåndsdømming og spekulasjon ikke bare er en voldsom belastning for Jensen, men at det i ytterste konsekvens kan føre til et uriktig resultat.

Eirik Jensen har helt fra pågripelsen nektet straffskyld.

– Å gå inn i saken på bakgrunn av den svært begrensede informasjon og sette seg i domstolen sted er uakseptabelt. Det er en ekstrem belastning for den tiltalte. Man skal huske hvor lang tid det har tatt, og hvor lang tid det kommer til å ta før vi har en rettskraftig dom. Summerer man opp tiden personen sitter i dette presset, kan man forstå at dette ikke er lett, sier strafferettsprofessoren.

Rui understreker at en tiltale innebærer at påtalemyndigheten mener å kunne bevise som helt sikkert at Eirik Jensen har gjort det som fremkommer i tiltalen.

Les også: Slik var Eirik Jensens karriere

– Det som er spennende nå, er det som skjer i rettssaken. Tiltalen mot Jensen er veldig alvorlig, og han risikerer maksimal strafferamme. Jeg har ingen formening om han er skyldig eller ikke. Jeg kjenner ham jo, og min følelse har vært at dette ikke stemmer. Blir han dømt, blir jeg veldig overrasket, sier professor Paul Larsson ved Politihøgskolen, som forsker på organisert og økonomisk kriminalitet.

– Har vært en av gullguttene

Larsson understreker at man ikke har lignende saker i Norge, og at det heller ikke er mange tilsvarende internasjonalt.

– For meg fremstår Jensen som en troverdig person, og norsk politi har jevnt over kommet godt ut av sånne saker. Han har vært en av gullguttene, har vært leder for spesielle operasjoner – han er ikke noen hvem som helst i norsk politi. Han har vært en av dem som har jobbet med metodeutvikling på feltet, og det skal han ha credit for, sier Larsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder