SOLSTRÅLE: Mehri Anveri (26) er overrasket over hvor mange som har ulovlig sterk stråling - men lar seg ikke skremme fra sin faste dose med sol. Foto: Nils Bjåland, VG

Statens strålevern slår alarm - fire av fem solarier har for høy stråling

(VG) En stor kontroll avdekker sviende tilstander i solariumsbransjen: Nesten 80 prosent av landets solsenger stråler mer enn tillatt.

  • Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det fastslås i en fersk rapport fra Statens strålevern som offentliggjøres i dag.

Strålevernet har kontrollert 410 solarier over hele landet, og funnene er brennbare. Hele 77 prosent av solariene hadde høyere UV-stråling enn det som er tillatt.

Har du tips i forhold til denne saken. KONTAKT OSS HER.

Flere av solariene hadde mer enn dobbelt så sterk stråling som det som er tillatt - de verste mer enn tre ganger så sterk. Bare 36 prosent av solariene ga korrekt informasjon og riktige solingsanbefalinger til kundene.

LES OGSÅ: Regjeringen forbyr solarium for alle under 18 år

Dermed kan vinterbleke, solhungrige nordmenn fort havne i solsenger som har vesentlig sterkere UV-stråling enn de tror - og de kan bli liggende lenger enn det som er tilrådelig.

Forbrenningsfare

- Dette er oppsiktsvekkende funn, sier Merete Hannevik, seksjonssjef for ikke-ioniserende stråling ved Statens strålevern.

Strålevernet tar dette ekstra alvorlig, ettersom så mange som ni av ti solarier er ubetjente. Dermed er det ingen opplært betjening som kan veilede eller hjelpe når ulykken først er ute.

LES OGSÅ: Regjeringen trosser ekspertråd om solarium

For sterk stråling kan føre til kraftig forbrenningsskade og øyeskader om man ikke bruker beskyttelsesbriller, og kan dessuten være kreftfremkallende.

Stengt på stedet

- Havner du i en seng med tre ganger for sterk stråling, da snakker vi virkelig om en stor risiko for forbrenningsskade, sier Hannevik.

Ved rundt 20 av de kontrollerte solariene var helsefaren så akutt at de ble nødt til å stenge på stedet.

- Andre har fått en kort frist til å rette opp ulike forhold, enten det er for sterke rør eller feil informasjon til kundene. Følger de ikke opp, får de varsel om tvangsmulkt. Det har vi gitt til flere, og da får de farten opp, sier Hannevik.

LES OGSÅ: Siv Jensen oppgitt over «fru solariumspoliti»

På ett punkt avdekker imidlertid strålevernet en bedring:

Andelen ulovlige solrør har gått betraktelig ned siden forrige gang Strålevernet gjorde tilsvarende sjekk, i 2003. Da hadde 41 prosent av solariene ulovlige rør, mot 26 prosent nå.

Dette er et paradoks, påpeker Hannevik. For hvis lovligheten av rørene blir bedre, hvorfor blir strålingsnivået da høyere?

- Dette undrer oss. På papiret ser vi jo en positiv utvikling, men realiteten er at UV-strålingen har blitt sterkere. Vårt inntrykk er at dette har med produksjonsutviklingen å gjøre, at rørene rett og slett har blitt sterkere. Om det er fordi kjedene etterspør sterkere rør, eller om det har andre årsaker, vet vi ikke, sier Hannevik.

- Men det er nå en gang sånn at det uansett er innehavernes plikt å påse at produktet de tilbyr er i forskriftsmessig stand, legger hun til.

Kommunekontroll

Seksjonssjefen ber nå kommunene komme sterkere på banen og kontrollere solariene - både oftere og grundigere:

- Tidligere har kommunene bare hatt en sjekkliste de har forholdt seg til, om solariemodell og rør er korrekt, om bruksanvisning er hengt opp og lignende. Men nå har vi i tillegg skaffet måleutstyr som vi låner ut til kommunene sånn at også de kan gjennomføre UV-målinger. Det er det som trengs for å bedre situasjonen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder