NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere polititopp Eirik Jensen (58) er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grove narkotikaforbrytelser. Foto: HELGE MIKALSEN ,

Planlegger Jensen-rettssak om ett år

Spesialenheten: Et praktisk tiltak

Spesialenheten for politisaker har bedt om forhåndsberamming
av en eventuell rettssak mot den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen (58) – før han er tiltalt i saken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter sjef Jan Egil Presthus ved Spesialenheten for politisaker over VG.

– Det er riktig at vi har bedt om forhåndsberamming i Oslo tingrett. Det er et praktisk tiltak for å legge forholdene til rette for en effektiv saksbehandling dersom det blir tatt ut tiltale, sier Presthus.

Ifølge VGs opplysninger, har Oslo tingrett fått beskjed om å holde av fire måneder til en eventuell hovedforhandling i straffesaken.

– Det kan jeg ikke kommentere. Det er et praktisk tiltak. Det er advokater i denne saken som har en krevende dagsorden, og det vil ta lang tid å beramme en mulig sak, sier Presthus.

Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar 2014, og senere korrupsjons- og narkotikasiktet.

– Vil sende materialet til Riksadvokaten om kort tid

Etterforskningen mot den erfarne politimannen ble avsluttet i månedsskiftet august-september.

Materialet ble deretter oversendt ledelsen i Spesialenheten som skal gå gjennom den omfattende saken og sende en innstilling til Riksadvokaten.

– Hvor står Spesialenheten i sine vurderinger?

– Det vil ikke bli gitt noen vurdering før det eventuelt tas ut en tiltale. Vår oppgave nå er å gjøre oss ferdig og sende en innstilling til Riksadvokaten. Det vil nok skje i løpet av kort tid, svarer Presthus.

Det er ventet at en påtaleavgjørelse i saken vil foreligge før nyttår.

Elden: Vi gjør intet med dette

Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til grove narkotikaforbrytelser.

–I en sak hvor det langt fra er klart at det vil bli tatt ut noen tiltale eller mot hvem, avventer vi det spørsmålet før vi ser på mulig berammelse. Vi gjør derfor intet med dette nå fra vår side, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til VG.

Spesialenheten avventer også den pågående etterforskningen i Asker og Bærum politidistrikt som etterforsker hasjbaronen Gjermund Cappelen (48).

48-åringen er tiltalt for omsetning av flere hundre kilo hasj, men det er fortsatt en del etterforskning som gjenstår knyttet opp til smuglingen av hasj inn i Norge.

Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til grove narkotikaforbrytelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder