SJOKK: Kvinnen fikk sjokk da hun oppdaget at ektemannen hadde overgrepsbilder av barn. I tre år har hun fulgt politiets etterforsking av mulige overgrep mot døtrene, en etterforskning, bistandsadvokat Marijana Lozic mener har vært for svak. Foto: Terje Bringedal , VG

Far tatt for overgrepsbilder av barn for tredje gang

Titusenvis av bilder beslaglagt

Statsadvokaten ber om mer etterforskning

Funnet av ektemannens film med overgrep mot barn i PC-en ble starten på et mareritt for kvinnen i 30-årene. Nå ber statsadvokaten Follo-politiet om mer etterforskning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Over tre år med gjentatte purringer på politiet kan nå gå mot slutten. En mann i 30-årene er nylig under etterforskning for det som kan bli hans tredje dom for bestittelse av overgrepsbilder av barn. I tillegg må politiet undersøke på nytt om han kan ha forgrepet seg mot stedatteren sin.

– Vi har beslaglagt i titusentalls overgrepsbilder og det vil ta tid å gå gjennom alt, sier Rolf Thoresen, påtaleansvarlig i Hedmark politidistrikt.

LES OGSÅ: VG-spesial - "Nedlasterne"

Fant ektemannens overgrepsbilder

Alt startet i midten av 2012 da en tobarnsmor fra Østlandet skulle sette på en DVD med NRK-serien Himmelblå. I stedet dukket det opp det som viste seg å være en CD som tilhørte ektemannen og inneholdt bilder av overgrep mot barn. Saken ble omtalt i VG.

Ektemannen innrømmet senere at han hadde slitt med disse tilbøyelighetene i over 15 år.

Han hadde også en dom på seg for besittelse av overgrepsbilder av barn fra 2006, som var ukjent for hans ektefelle.

– Det var et sjokk for henne den gangen og livet hennes raste sammen, sier kvinnens bistandsadvokat Marijana Lozic.

KLAGET: Bistandsadvokat Marijana Lozic mener Follo politidistrikt har vært for svake i etterforskningen av en mann i 30-årene som nå er siktet for oppbevaring og besittelse av overgrepsbilder av barn for tredje gang. Foto: Krister Sørbø , VG

Mistanke om overgrep

Det som ble tungt for henne, var hvordan Follo-politiet gikk frem i etterkant av anmeldelsene som fulgte i kjølvannet av avsløringen av ektemannen, og som nå har endt med at statsadvokaten i Oslo har pålagt Follo-politiet om å etterforske mer.

Kvinnen fikk mistanke om at ektemannen hadde forgrepet seg mot deres felles barn, men politiet brukte flere måneder på å komme i gang med avhør, og saken ble til sist henlagt på bevisets stilling.

Ektemannen ble kun dømt for besittelse av overgrepsbilder av barn. Dommen falt i 2013.

Etter henleggelsen dukket det opp foruroligende opplysninger og detaljer fra kvinnens eldste datter, som hun hadde med en annen mann. Også for dette forholdet ble ektemannen anmeldt, men saken ble henlagt nå i sommer.

Purret på politiet

Marijana Lozic påklaget også denne henleggelsen og ba om et eget møte med påtaleleder Hilde Bøch Høyer i Follo politidistrikt.

– Jeg ville at politiet skulle forklare for jenta og hennes mor hvorfor saken ble henlagt. Jeg ville at de skulle se henne, sier Lozic.

Det som kom frem i møtet, førte til at Lozic skrev en klage til Statsadvokaten i Oslo.

– I møtet fikk jeg bekreftet min oppfatning av hvor svakt politiet hadde etterforsket saken. Det fremsto ikke som politiet hadde sett på de to sakene til søstrene i sammenheng, og påtalelederen var heller ikke klar over at den anmeldte ektemannen var dømt to ganger for besittelse av overgrepsbilder av barn, sier Lozic.

Underveis i etterforskningen har bistandsadvokaten purret på politiet en rekke ganger både skriftlig og muntlig.

Nekter for overgrep mot døtre

30. oktober kom svaret fra statsadvokaten i Oslo. Der omgjøres avgjørelsen om å henlegge overgrepssaken mot den eldste datteren. Politiet blir bedt om å etterforske mer.

– For meg er dette en avgjørelse som viser at politiet har etterforsket for svakt, og at henleggelsen ikke er riktig, sier Lozic.

Hun forventer nå at politiet vil gå grundigere inn i sakene, og har bedt dem gjennomføre flere konkrete etterforskningsskritt.

Advokat Jørn Mejdell Jakobsen er forsvarer for mannen i 30-årene.

NEKTER: Jørn Mejdell Jacobsen forsvarer mannen i 30-årene som etterforskes for overgrep stedatteren sin. Han nekter straffskyld, sier Jacobsen. Foto: Espen Braata , VG

– Han benekter enhver form for seksuell tilnærmelse mot både datter og stedatter. I den nye overgrepsbildesaken mot ham har han samtykket til varetektsfengsling i to uker, men han har her ikke tatt endelig stilling til straffskyld. Jeg antar at han ikke vil benekte de faktiske funn, sier forsvareren.

Politiet: – Ingen dramatikk

Påtaleansvarlig for straffesaken i Follo-politidistrikt, sier det ikke er noe dramatikk i avgjørelsen fra statsadvokaten om å omgjøre henleggelsen.

– Vi er enige med statsadvokaten i at henleggelsen skulle omgjøres, sier påtaleleder Hilde Bøch Høyer til VG.

– Men hvorfor ville dere da henlegge saken i sommer?

– Det har kommet nye opplysninger i saken i etterkant som gjør at vi må etterforske videre, og det kommer vi til å gjøre, sier politiadvokaten.

– Hva vil du si til bistandsadvokatens påstander om at etterforskningen i saken har vært for svak, at politiet ikke har god nok oversikt og at dere ikke har sett på sakene mot ektemannen i sammenheng?

– Jeg vil ikke kommentere en pågående etterforskning, annet enn å si at jeg ikke deler hennes oppfatning, sier Bøch Høyer.

Statsadvokat Kirsti Elisabeth Guttormsen, som har omgjort politiets henleggelse, ønsker ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder