TROR PÅ TEKOLOGI-SPRANG: Stavanger-biskop Erling Pettersen tror at overflødige oljeingeniører kan utvikle nye energiformer som kan erstatte olje og gass. På COP21 i Paris møtte han urfolk fra sitt gamle hjemland Brasil.

TROR PÅ TEKOLOGI-SPRANG: Stavanger-biskop Erling Pettersen tror at overflødige oljeingeniører kan utvikle nye energiformer som kan erstatte olje og gass. På COP21 i Paris møtte han urfolk fra sitt gamle hjemland Brasil. Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Biskopen taler Statoil midt imot

Statoil vil bore i Barentshavet fra 2017

Sterk kirkelig protest mot at oljeselskapene går nordover

PARIS (VG) Stavanger-biskop Erling Pettersen protesterer intenst mot Statoils planer om å bore i Barentshavet i 2017, og mener det er i strid med regjeringens overordnede klimamål.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På spørsmålet om regjeringen bør tillate oljevirksomhet nordover i Barentshavet, er biskopen krystallklar:

– Nei. Allerede i 2012 besøkte bispemøtet i Den norske kirken Svalbard og vedtok en uttalelse om dette. Kirken fraråder sterkt oljevirksomhet i Barentshavet, sier Erling Pettersen til VG.

Klima-biskopen leder Mellomkirkelig råd, og besøker Paris og klimatoppmøtet COP21 sammen i en tverr-religiøs gruppe sammen med kristne, muslimske og jødiske ledere fra Norge.

Statoil trekker nordover

Torsdag kunngjorde Statoil i en børsmelding at selskapet vil satse hardt i Barentshavet i sin søknad om tildelinger i 23.konsesjonsrunde.

– Statoil har vært garantist for leting og utvikling i Barentshavet siden midten av 1980-årene, og vi har en klar ambisjon om å forbli i den rollen. Arealet som utlyses er interessant og viktig, og vi håper å få mulighet til å bore allerede i 2017, sier Jez Averty, Statoils letesjef på norsk sokkel.

Protesterte mot tjæresand

Stavanger-biskopen sier at han har talt høyt og tydelig mot Statoil tidligere. I 2012 deltok han i protestene mot Statoils tjæresand-utvinning i Nord-Amerika.

VG møtte Pettersen før Statoil kunngjorde sine planer i Barentshavet, men biskopen var allerede da tydelig i sin tale mot Statoils uttrykte ønske om å utforske lenger nord enn norsk oljevirksomhet har gått tidligere.

– Jeg har merket meg uttalelser fra Statoil at de ønsker å gjøre mer på fornybar energi, men er usikker på hva det betyr. Men jeg har til gode å høre at selskapet erkjenner at fremtiden ikke er fossil, men fornybar i energiproduksjon, sier han.

Oljealder på hell

Pettersen tror imidlertid at oljealderen er på hell. Han har oppfordret regjeringen til å slutte opp om begrepet avkarbonisering som mål etter 2050, som innebærer slutten på all forssil energiproduksjon.

Les mer: Organisasjonene raser mot de norske klimaforhandlerne

De norske forhandlerne, altså regjeringen, ønsker imidlertid at målet skal være klimanøytralitet, som betyr at netto utslipp skal være på null.

Imponert over rederne

– Det er imidlertid mange tegn på at bildet forandrer seg. Det er en helt ny og spennende vilje fra næringslivet og fra norske redere til å gå foran for å utvikle ny teknologi. Jeg er imponert over Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund når han sier at målet skal være null utslipp til sjø og luft. Oppfordringen til regjeringen må være å ta disse signalene og hjelpe nye løsninger fram, sier Erling Pettersen til VG.

I hjembyen Stavanger har han mye kontakt med næringslivet og med Statoil som har hovedkontor i oljebyen.

Folk endrer kurs

Pettersen sier at mange av de som nå mister jobben i oljesektoren, kaster seg på den grønne bølgen:

– Det er mange i vår region som nå ser at de kan tilføre noe videreutviklingen av vindkraft og annen alternativ energi. Trendene i retning grønn energi bør også påvirke oljeselskapene til å tenke grønt, og universitetene til å dreie utdanningsløpene fra petroleum til fornybart, sier biskopen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder