BETALER TILBAKE: Are Blomhoff (63) var forstander og administrerende direktør i stiftelsen Betanien. I 2013 ble det avslørt at han hadde underslått millioner av stiftelsens penger.

BETALER TILBAKE: Are Blomhoff (63) var forstander og administrerende direktør i stiftelsen Betanien. I 2013 ble det avslørt at han hadde underslått millioner av stiftelsens penger. Foto: Johannes Morken , Vårt Land

Prest dømt for underslag - må betale tilbake 18 millioner

Inngikk forlik i dag

BERGEN (VG) Are Blomhoff (63) må betale tilbake hele beløpet han underslo fra Stiftelsen Betanien i Bergen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge et rettsforlik som ble undertegnet i Drammen tingrett i dag, erkjenner den tidligere forstanderen og direktøren å skylde sin tidligere arbeidsgiver 18,8 millioner kroner.

– Blomhoff ønsker å tilbakebetale det underslåtte, heter det i forliket, som ble undertegnet av Betaniens styreleder Filip Rygg og Blomhoffs advokat Per-Erik Gåskjenn.

Månedlige avdrag

Blomhoff har forpliktet seg til å betale månedlige avdrag til Betanien gjennom trekk i honorarer og lønns- og trygdeytelser, med fratrekk av utgifter til livsopphold.

Han må i tillegg overføre løpende andre inntekter han måtte ha, som arv, gaver og forsikringsutbetalinger.

Les også: Vil inngå forlik

I fjor høst ble det kjent at Betanien hadde tatt ut stevning mot eksdirektøren, men etter langvarige forhandlinger ble partene enige om et forlik. Dermed ble det ingen sivil rettssak.

– Vil ikke spekulere

Betaniens styreleder Filip Rygg er lettet over at det nå er inngått en avtale med Blomhoff.

– Hvor mye av de 18 millionene regner Betanien med å få tilbakeført?

– Jeg vil ikke spekulere i det nå. Fremtiden vil vise hva vi får inn, sier Filip Rygg til VG.

Tidligere har Blomhoff sagt fra seg en pensjonsavtale, som etter det VG har grunn til å tro har en verdi på rundt ti millioner kroner.

Han har i tillegg overført 620.000 kroner til Betanien etter salg av en bil og en leilighet i Spania.

Kan neppe betale alt

Blomhoffs advokat, Per Erik Gåskjenn, er glad for at saken har fått sin avslutning i rettsapparatet. Han vedgår at Blomhoff har små muligheter til å tilbakebetale hele beløpet som er omfattet av forliket.

– Det er ytterst tvilsomt. Blomhoff kan bare tilby det han har, sier Gåskjenn.

Les også: Jaktet på skjult formue

Blomhoff ble i januar i fjor dømt til tre års ubetinget fengsel for å ha underslått 15,8 millioner kroner fra Betanien, men ifølge en granskingsrapport skal det underslåtte beløpet ha vært på rundt 21 millioner.

DREV SYKEHJEM I SPANIA: I 2001 etablerte stiftelsen Betanien «Fundación Betanien», som driver et sykehjem i spanske Alfaz del Pi. Underslaget skjedde ved at Are Blomhoff, som var styreleder ved sykehjemmet, fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet i Spania. Foto: Helge Mikalsen , VG

I tillegg krevde stiftelsen syv millioner kroner for tapte renter og granskingsomkostninger, til sammen 28 millioner kroner.

– Jeg har spurt meg mange ganger om hvordan han kunne bruke så mye penger. Det er et spørsmål vi ikke har svaret på, har tidligere styreleder Christian Hysing-Dahl uttalt til VG.

Ifølge forliket som ble inngått i dag har Blomhoff gitt Betanien en fullstendig oversikt over eiendelene sine.

Bakgrunn: Slik var prestens dobbeltliv

Forstander og direktør

Eks-pastoren Are Blomhoff fra Drammen var forstander og administrerende direktør i Stiftelsen Betanien Bergen, og styreleder ved stiftelsens sykehjem Fundación Betanien i Alfaz del Pi i Spania fra 2001.

Hoveddelen av inntektene til Betanien er offentlige tilskudd. Stiftelsen driver både sykehus, sykehjem, barnehager og en egen høyskole.

STYRELEDER: Filip Rygg er styreleder i stiftelsen Betanien. Foto: Privat ,

Saken kom til Betanien-styret høsten 2012 via en varsler. I januar året etter ble Blomhoff konfrontert av styret, og la kortene på bordet. Underslaget ble anmeldt i november 2013, og få uker senere pågrep politiet Blomhoff. Han erkjente i stor grad straffskyld.

Les også: Hudflettet ny styreleder

Fester med prostituerte

Under tilståelsessaken i Drammen tingrett fortalte Blomhoff at pengene blant annet var gått til fester med prostituerte i Spania over en periode på syv år. Men noen nøyaktig kartlegging av pengestrømmen finnes ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder