Bjørnehiet ved Osensjøen der binna og to unger har sovet seg gjennom vinteren. Foto: Statens naturoppsyn

Hundeeier i Hedmark siktet: SNO: Lot jakthunder jage bjørnebinne med to unger

Statens naturoppsyn (SNO) mener en mann fra Hedmark slapp jakthundene løs for å jage en bjørnebinne med to unger. Nå er han siktet for brudd på naturmangfoldsloven.

  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ut fra sporene mener SNO at jagingen hadde til hensikt å trene jakthunder, og dermed er brudd på naturmangfoldsloven. Loven forbyr nemlig unødig jaging av vilt.

– Binna som er jaget fødte to unger i fjor, og våre mannskaper hadde fulgt henne utover våren for å følge med når hun kom ut av hiet. Etter at bjørnene gikk ut av hiet, fikk vi tips om at en navngitt person skulle ha drevet med trening av jakthunder i området. Dette gjorde at vi dro ut i området for å gjennomføre nye sporinger, forteller Lars Bendik Austmo, seksjonsleder for rovvilt i Statens naturoppsyn.

SNO startet å spore der bjørnefamilien krysset en vei fire kilometer fra hiet. Detaljert sporing viser at hundene hadde hengt på hele tiden, i drøyt fem kilometer. Alt tyder på at jaget startet tidligere, og at det fortsatte også etter at SNOs personale avsluttet sporingen.

Spor som viser at hunder har jaget en binne og to unger. Jagingen skjedde i området ved Osensjøen i Hedmark. Foto: Statens naturoppsyn

Denne jagingen skjedde i slutten av mars, altså før den generelle båndtvangen, som gjelder fra 1. april.

Les også: Jaktet ulv i Nordmarka

– Naturmangfoldsloven ble endret for havvannet år siden, og da kom den nye formuleringen som begrenser unødig jaging av vilt. I forarbeidene til endringen blir det spesielt pekt på behovet for vern av bjørn om våren, sier Austmo.

Sårbar

Dette er en periode da bjørnene har ligget i hi, og bjørnens allmenntilstand er betydelig redusert. I hiet tar ikke bjørnene til seg hverken vått eller tørt. Undersøkelser har vist at bjørner bruker opptil tre uker på å gjenvinne normalt stoffskifte etter at de kommer ut av hiet. Det virker blant annet inn på kroppstemperatur, hjertefrekvens og reaksjonsevne. Derfor er bjørnene sårbare for forstyrrelser i denne perioden.

– Løshunder som følger etter og jager en bjørn forstyrrer bjørnens mulighet til å finne mat og få i gang kroppsfunksjonene. I slike situasjoner risikerer vi at både bjørn, hund og andre involverte kan bli skadet. Samtidig reduseres i mange tilfeller bjørnungenes sjanse til å overleve, sier Lars Bendik Austmo.

– Vet dere hvilken type hunder som ble benyttet?

– Nei, det kan vi ikke se ut fra sporene, men det er klart at det er ganske store jakthunder. De mest vanlige for bjørnejakt er hunder av typen laika, jämthund eller norsk grå elghund.

Les også: Sauebonde slo i hjel jakthund

Siktet

Politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Henning Klauseie, sier at de har siktet en person som eier flere hunder for brudd på Naturmangfoldsloven.

– Han er ikke avhørt ennå, men vi har vært hjemme hos han og gjort beslag i diverse GPS-utstyr. Det vil bli foretatt analyser av disse for å se om vi kan finne ut mer om hvordan sporingen har foregått.

– Dere har etterforsket flere saker mot personer for ulovlig jakt og jaging av rovvilt. Blant annet ulovlig ulvejakt. Har den som er siktet vært involvert i disse?

– Nei, siktede har ingen relasjoner til tidligere saker, sier Henning Klauseie, som sier de regner med at den siktede blir innkalt til avhør i løpet av kort tid.

Grove overtredelser av naturmangfoldsloven kan gi opptil tre års fengsel, og gjerningspersonene kan miste retten til å drive jakt og fangst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder