DOMMEN KLAR: Sprinteren Jaysuma Saidy Ndure fikk forkynt dommen i Nedre Romerike tingrett i formiddag.
DOMMEN KLAR: Sprinteren Jaysuma Saidy Ndure fikk forkynt dommen i Nedre Romerike tingrett i formiddag. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Ndure dømt til 75 dagers fengsel

INNENRIKS

Friidrettsstjernen Jaysuma Ndure (32) er dømt til fengsel for vold mot ekssamboeren.

Publisert: Oppdatert: 10.03.16 11:19

Dommen falt i dag og ble forkynt for Ndure klokken 10. Han har allerede bestemt seg for å anke til lagmannsretten.

Han er dømt for to tilfeller av legemsfornærmelse og ett tilfelle av brudd på besøksforbud. Straffen ble 75 dagers fengsel – med fratrekk for de to dagene idrettsprofilen satt i arresten på Lillestrøm politistasjon.

«Ved straffutmålingen legges i skjerpende retning vekt på at voldsutøvelsen skjedde overfor tiltaltes samboer, og at det av allmennpreventive grunner bør reageres strengt. Det er også sett hen til krenkelsens varighet over tid og den psykologiske bindingen mellom tiltalte som gjerningsmann og fornærmede som offer. Volden utgjør et alvorlig tillitsbrudd som skal reflekteres i straffutmålingen», heter det i dommen.

Dommen betyr at Jaysuma Ndure ikke er trodd av Nedre Romerike tingrett. De skriver at forklaringen hans virker oppkonstruert for å forklare merkene på fornærmedes kropp.

Retten mener det er bevist at sprinteren må ha tatt minst ett kraftig grep eller trykk rundt halsen på ekssamboeren og viser til forklaringen til rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen som undersøkte fornærmede i etterkant. Han fant punktblødninger på begge sider av halsen og i nakken.

«Merkene er ikke forenlig med tiltaltes forklaring om et lett dytt ned i en koffert», skriver dommerfullmektig Jeanette Westlund Hegna.

Påtalemyndigheten mente at volden skjedde under skjerpende omstendigheter, men dette ble avvist av retten.

Den mest alvorlig hendelsen, hvor retten mener Jaysuma Ndure tok kvelertak på ekssamboeren, skjedde natt til 8. november i fjor. Politiet ble varslet, rykket ut og pågrep Ndure.

Friidrettsstjernen har hevdet at modellen ikke snakker sant da hun forklarer at han tok halsgrep på henne. Han mener ekssamboeren bare ble dyttet, slik at hun falt på en kofferten under hendelsen.

På hovedforhandlingens siste dag valgte aktor Camilla Ek Sørensen å frafalle tiltalen om familievold, fordi de innså at de manglet bevis for at volden hadde pågått over en lengre periode.

Aktoratet prosederte på straffelovens § 228 jf. § 232 – legemsfornærmelse mot en forsvarsløs person – som er en mindre alvorlig lovbestemmelse. De la ned påstand om seks måneders fengsel, fordi de mente volden hadde skjedd under skjerpende omstendigheter.

– Dommen vil bli anket, selv om påtalemyndighetens syn på saken har lidd et knusende nederlag. Den opprinnelige tiltalen ville kunne gitt flere års fengsel, og den måtte de endre under prosedyren. Deretter er straffen mer enn halvert i forhold til påstanden, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Hun har vært kritisk til etterforskningen, fordi hun mener politiet hele veien har lagt til grunn at fornærmede snakker sant.

– Dessverre, så kom saken helt skjevt ut fra starten, mener Larsen.

Forsvarsadvokaten prosederte på at Ndure måtte frikjennes fordi han ble sparket og bitt av ekssamboeren i forkant av at han dyttet henne. Hun mente det handlet om gjengjeldelse av en legemsfornærmelse.

– Vi reagerer på at retten tillater seg å spekulere i at bittet skal være avsatt en annen gang. Dette er oppkonstruert og er ikke rettens oppgave. Det er dessuten veldig rart at fornærmedes troverdighet ikke er problematisert. Hun er tross alt under etterforskning for å ha avgitt falsk forklaring i retten, sier Mette Yvonne Larsen.

Det er Ndures forsvarere som har anmeldt fornærmede for falsk forklaring.

Her kan du lese mer om