ANDRE REKKE: At foreldre bruker overdrevent mye tid på mobil kan føre til alvorlige konsekvenser for barn. Foto: Marcos Mesa Sam Wordley Shutterstock/NTB scanpix

Norske barn: Foreldre bruker mobilen for mye og trener for lite

Stadig flere barn mener mamma og pappa jobber for mye, er for mye på sosiale medier og mobilen - og de trener for lite.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Barna føler de kommer i andre rekke, og må konkurrere med de ulike skjermene. Det er et alvorlig signal, mener barnepsykolog Willy-Tore Mørch.

I den ferske rapporten «Barn og medier 2016» fra Medietilsynet kommer det frem at norske barn er stadig yngre når de får sin første smarttelefon. En betydelig andel av norske 8-åringer har nå egen telefon, men Medietilsynet ser at dette også gjelder barn helt ned i seksårsalderen.

Noen av barna oppgir at de kan bruke hele seks timer om dagen på nettbruk. Selv om barna selv medgir at de ofte bruker for mye tid på skjermen, har de også begynt å uroe seg for foreldrenes mobilbruk.

– Spesielt ser vi at andelen barn som synes foreldrene bruker for mye tid på jobb, mobil, sosiale medier og internett er økende. Barna synes også foreldrene bruker for lite tid på trening, sier seniorrådgiver Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet.

Krangler om tidsbruken

Tidsbruk på dippeduttene er noe som er gjenstand for diskusjoner i hjemmet, skal vi tro undersøkelsen.

Les før leggetid: Ta fra de unge mobilen

– At skjermene stjeler tid fra andre ting er det man er mest uenige om i hjemmet. Foreldrene bekymrer seg over at de ikke får gjort andre ting, og det gir et bilde som kan tilsi at folk er i tidsklemma. Å prioritere er veldig vanskelig, og det er så lett å bli oppslukt i mobilen, det sliter mange voksne med også, mener Haugan-Hepsø.

Han mener barnas bekymring kan gi rom for å tenke over hvor mye tid man faktisk bruker sammen i hjemmet når alle sitter foran sin egen skjerm.

Les også: Mobilforbud ga bedre karakterer

At barna mener foreldrene bruker for lite tid på trening, kan være et signal på at barna selv blir oppfordret til fysisk aktivitet av mor og far, mener Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

– Barna får jo selv høre at det er kjekt og nyttig å være i fysisk aktivitet, men opplever gjerne at foreldrene ikke er det selv, sier Tønnesen, som påpeker at også foreldre har godt av 60 minutters aktivitet hver dag, og henviser til råd fra helsemyndighetene.

Kan gi alvorlige konsekvenser

For en tid tilbake advarte flere helsesøstre nybakte mødre om overdreven mobilbruk som gikk ut over ammingen til de nyfødte barna.

Barnepsykolog Mørch mener foreldres nettbruk er spesielt skadelig for de aller yngste barna, som er svært avhengig av nærhet og oppmerksomhet fra foreldrene. Likevel mener han barnas signal i undersøkelsen ikke bare må tas alvorlig av foreldrene, men av samfunnet som helhet.

– Om barn føler de alltid kommer i andre rekke, kan noen bli utagerende fordi de føler det må sterkere lut til for å få foreldres oppmerksomhet. Noen kan også kapitulere og vise mindre interesse for dem, og heller rette seg mot andre voksenpersoner, kanskje på internett. Det kan føre til problemer, sier han.

Leste du? Mobilen rammer mammas amming

Han sammenligner skjermbruken med avhengighet, noe som er i tråd med funn flere forskere har gjort, hvor overdrevent mobilbruk sammenlignes med både nikotinavhengighet og alkoholisme.

– Vi greier ikke å la være å bruke mobilen, og jeg tror ikke foreldre er bevisste på konsekvensene bruken kan ha for barna. De tenker ikke over det, men de må bli det bevisste, sier han.

Vekkes av barna

FORBILDER: Kjellaug Tonheim Tønnesen oppfordrer foreldre til å være bevisst sin rolle som forbilde for sine barn. Foto: Hallgeir Vågenes VG

– Foreldre ønsker gjerne at barna skal logge av, men vi sitter i glasshus og mange av oss trenger å bli mer bevisst på egen skjermbruk. Det er ikke vanskelig å forestille seg at barn kan føle sjalusi om de ofte føler seg som andreprioritet. Vi foreldre må gå i oss selv på hvordan vi disponerer egen skjermtid, mener Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Foreldrene er barnas forbilder. Hun mener de derfor bør gå foran som gode forbilder, selv om skjermene er fristende.

Les også: Folk blir mer hekta på mobilen

– Tidligere var fokuset på hvor mye tid som var passelig skjermtid. Nå dreier det seg mer om når og hvor skal det være skjermfritt, spesielt i familier med barn fra 8-10 års alderen, sier hun.

Større problem blant barn

Åse Marit Hegland fra Hornes utenfor Kristiansand, kjenner seg ikke helt igjen i undersøkelsen.

Hun er på Oslotur med familien, og når barna Martin (20 måneder) og (Malin 4 1/2 år) utforsker vannet i Spikersuppa, ligger telefonen hennes selvsagt i vesken.

FOKUS PÅ BARNA: Åse Marit Hegland legger vekk mobilen når hun gjør ting med barna. Foto: MONA LANGSET, VG

– Det hender jo at jeg sjekker Facebook eller leser VG på mobilen, men aldri når jeg holder på med noe sammen med barna. Jeg oppfatter det som et større problem at barn er opptatt med ulike skjermer enn at voksne er det, sier hun.

Hegland jobber på en barneskole, og forteller at selv om de har forbud mot mobiler og nettbrett på SFO, er dette noe barna snakker mye om og er opptatt av.

– Jeg opplever heller ikke at andre foreldre i mitt nærmiljø har for mye fokus på nettbrett og telefon når de burde gitt barna full oppmerksomhet. Men det er kansje annerledes i Oslo enn på det lille stedet vi kommer fra, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder