TOK FEIL: Den hovedtiltalte i ulvesaken Dennis Nordahl, sier han trodde han skjøt rev da han skjøt denne ulven. Bildet er tatt like før han ble arrestert av politiet. Foto:,

Fem fikk fengselsstraff for ulovlig ulvejakt

Hovedtiltalte i ulvesaken er dømt til ett år og åtte måneders fengsel. Den historiske dommen ble forkynt i Sør-Østerdal tingrett tirsdag.

Seks menn har siden februar i fjor stått tiltalt for organisert ulvejakt i Elverum.

Fem av mennene ble idømt fengselsstraffer, mens én tiltalt ble frifunnet.

Inndrar våpen

Fire av de dømte er også fradømt retten til å drive jakt i tre år, mens hovedtiltalte Dennis Nordahl som fikk den strengeste dommen er fradømt retten til å drive jakt i fem år.

I tillegg er det bestemt at hovedtiltalte Nordahl dømmes til inndragning av sine våpen i medhold av straffelovens paragraf §35.

Det var knyttet stor spenning til de konklusjoner som sorenskriver Nils Dalseide vil trekke av den to uker lange rettssaken som ble avsluttet i midten av mars. Da la aktor, statsadvokat Tarjei Istad ned påstand om ubetinget fengsel for alle de tiltalte.

Det er allerede på forhånd ventet at dommen nærmest uansett utfall vil bli anket videre i rettssystemet – samtlige nekter straffskyld.

Siktet etter mafiaparagraf

I flere år ha norske myndigheter mistenkt ulovlig ulvejakt inn mot de vernede områdene rundt svenskegrensen, men det var ikke før Økokrim begynte å overvåke telefonsamtaler mellom en rekke personer at de kunne legge frem bevis for retten.

De seks tiltalte var siktet etter den såkalte mafiaparagrafen, med en strafferamme på 11 år.

LES OGSÅ: Hovedtiltalt forteller om pågripelsen

Den hovedtiltalte Dennis Nordahl (48) er pekt ut som initiativtager, og det var lagt ned påstand om fengsel i to år. I tillegg har aktor Tarjei Istad lagt ned påstand om at 48-åringen mister jaktretten i fem år, da Nordahl også står tiltalt for å ha skutt en ulv en måned senere da han drev revejakt.

Lyttet til samtaler

I kjølvannet av Nordahls pågripelse, skal Økokrim ha lyttet til samtaler en av de andre tiltalte hadde med sin far om situasjonen i Strandbygda.

Tiltalte: «Det blir et helvete det.»

AVLYTTING: Aktor Tarjei Istad i Økokrim sier at de har hatt mistanke om ulovlig ulvejakt i flere tiår. Jegere i Trysil ble avlyttet i ett år før Økokrim ble ledet over til jegermiljøet i Elverum. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Far: «Er du innblandet?

Tiltalte: «Nei, ikke direkte nei.»

Far: «Det er rart at det har gått så lenge.»

Tiltalte: «Noen må gå i bresjen når andre er for feige.»

Far: «Jo, men i helvete man kan ikke ødelegge familien sin bare for å drive med slik faenskap. Når en vet hva konsekvensene blir.»

Tiltalte: «Jo, men alternativet, hvis det ikke har vært slik oppi her i mange år, så hadde det ikke været noe elgjakt oppi her».

– Hva mente du med at du ikke var direkte innblandet spurte aktor, førstestatsadvokat Tarjei Istad.

– Jeg hadde jo vært med på å kjøre ut elgen som ble brukt til åte, svarte tiltalte.

Mange reaksjoner

Saken har vakt sterke reaksjoner i områdene rundt Elverum og Trysil hvor mange lever med barn og dyr midt inne i det som er fredningssonen for ulven i Norge.

Tilskuerbenkene i rettssal 1 i Sør-Østerdal tingrett har vært fulle gjennom de to ukene saken har gått i retten.

Det vakte også sterke reaksjoner at Økokrim tok i bruk omfattende telefonavlytting og siktet mange personer for tilknytning til organisert kriminalitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder