Mener det er for tidlig å stenge grensen

STOR PÅGANG: Flyktningene kommer med sykkel over grensen til Norge ved grensen på Storskog. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

Erna om flyktninger fra Russland: – Viktig signal om noen sendes til Kabul

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er viktig at noen av de afghanske asylsøkerne sendes til Kabul, for å skremme andre fra å komme.

Artikkelen er over fire år gammel

For første gang denne høsten kom det i forrige uke flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria – og det skyldes særlig asylsøkerne som kommer over grensen fra Russland.

Som VG tidligere har skrevet går Utlendingsdirektoratet (UDI) ut med advarsler om at enslige, afghanske menn som kommer den veien, risikerer å sendes tilbake til Afghanistan – ikke til Russland.

Statsminister Erna Solberg sier til VG at hun forventer at UDI også følger opp beskjeden fra Justisdepartementet, som er at disse sakene skal behandles så raskt som mulig, med sikte på retur til nettopp Kabul.

Kommentar: Asylstrømmen i nord må stanses

– Når det gjelder asylsøkere som kommer fra Russland, ser vi at mange har oppholdstillatelser, men kanskje kommer fordi de føler at de er i en vanskelig situasjon økonomisk, og fordi det har dannet seg et rykte om at alle får opphold i Norge, sier Solberg til VG.

– Da vil det sende et tydelig signal dersom disse sakene behandles raskt, og at de som ikke skal ha opphold returneres. Vi returnerer for eksempel enslige, afghanske menn til intern flukt i Afghanistan, ved at de sendes til Kabul. De returneres altså ikke til Russland.

– Det signalet er viktig å sende, og slik sett ville det vært et viktig signal dersom det gjennomføres retur til Afghanistan av noen av dem som kommer nå over grensen ved Storskog.

Les også: Grensesjefen frykter over 65.000 asylsøkere i året

Kan også gjelde syrere

Heller ikke syrere som har permanent oppholdstillatelse i Russland, eller som dobbelt statsborgerskap, vil få opphold i Norge. Nok et signal den norske regjeringen vil sende.

VIL IKKE STENGE GRENSEN: Statsminister Erna Solberg (H), her etter spørretimen i Stortinget forrige uke. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Men å stenge grensen, slik det har kommet en del krav om, mener Solberg vil være feil.

– Det er ikke noe gjerde langs de 186 kilometerne med grense, og det er også viktig at vi i vårt forhold med Russland er forutsigbare. Derfor er det ikke aktuelt å stenge grensen nå, når det foregår diplomatiske samtaler med russerne.

Solberg sier at innstrammingene som er foreslått i regjeringens tilleggsbevilgning, er lagt inn nettopp for å sende signaler som skal bremse asylstrømmen.

– Vi trenger nå innstramminger som sender et klart signal om at det ikke er slik at alle får opphold i Norge, fordi det er viktig å senke strømmen som vi opplever nå.

– Det vi raskest må gjøre noe med, er å behandle sakene raskt og raskt sende ut dem som ikke har grunnlag for opphold, sier Solberg.

Statsministeren sier dette gjelder flere land enn Afghanistan. Hun ønsker nå svar på hvorfor Norge oppfattes som mindre restriktive mot asylsøkere fra land som Irak, Eritrea og Afghanistan enn mange andre europeiske land.

Les også: Dette er de nye asyl-investorene

– Som en magnet

– Å gi midlertidige tillatelser til kollektiv beskyttelse basert på hvilke land man kommer fra, fungerer som en magnet. Det må vi se på om kan endres. Vi må også bedre returordningene, blant annet gjennom returavtaler med land som Eritrea, sier Solberg.

Solberg sier hun også står fullt og helt bak justisminister Anders Anundsen når han har instruert UDI om å vurdere flyktningers behov for opphold på nytt etter fem år, før det gis permanent opphold i Norge.

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: Det rakner for Erna Solberg

Endringen ble lagt inn i asylforhandlingene i vår, noe som fikk flere organisasjoner til å uttale at Venstre og KrF hadde latt seg lure av Frp.

Venstres Abid Q. Raja har sagt at han vil føre en «stormende kamp» mot en slik innstramming, mens både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide har sagt at det er «feil fokus» å ta dette opp nå.

Men Solberg er klar på at en slik vurdering skal gjennomføres:

–Vi må også se på hva slags opphold som gis, og at midlertidige opphold ikke er permanente. Derfor skal det innføres en realitetsvurdering etter fem år. Når regjeringen har sagt det, så står selvsagt jeg inne for det, fortsetter hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder