PARTIVENNER: Vågå-ordfører Rune Øygard (t.v.) har hatt mye kontakt med statsminister Jens Stoltenberg i sin politiske karriere. Her møttes Øygard og Stoltenberg på statsministerens kontor i 2007. Foto: FRODE HANSEN / VG

Bistandsadvokaten: Øygard brukte Stoltenberg som pressmiddel

(VG Nett) Ordføreren skal ha sagt til jenta at Stoltenberg visste om forholdet og aksepterte det, ifølge bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Artikkelen er over åtte år gammel

Torsdag ble Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) tiltalt for seksuell omgang med mindreårig.

Bistandsadvokaten til den nå 16 år gamle jenta, Nina Braathen Hjortdal, har forgjeves bedt politiet avhøre statsminister Jens Stoltenberg.

- Jenta og ordføreren har møtt Stoltenberg i statsministerboligen. I fjor høst skulle hun deltatt på en middag med statsministeren i Vågå, men orket ikke å delta. Ordføreren har også brukt statsministeren til å legitimere overgrepene. Ordføreren skal ha sagt til jenta at Stoltenberg visste om forholdet og aksepterte det. Sånne typer ting. Dette viser at ordføreren har brukt sin maktposisjon og sitt mektige nettverk aktivt i denne saken, sier hun.

Hun mener fremdeles at statsministeren er et viktig vitne i saken, og ønsker ham avhørt. Hun er samtidig bekymret for at statsministeren kan ta mye fokus vekk:

- Det er overgrepene saken handler om, poengterer hun.

Statsministerens kontor (SMK) ønsker ikke å kommentere saken, opplyser politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer til VG.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter har ikke tatt stilling til om statsminister Jens Stoltenberg skal innkalles som vitne.
Politiet har ikke avhørt statsministeren.

Det har ikke lyktes VG Nett å få kontakt med Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen torsdag ettermiddag, men tidligere torsdag sa hun at Øygard ser frem til å forsvare seg i retten.

- Han er glad for å få sjansen til å renvaske seg. En henleggelse ville skape uklarheter, men nå får hele saken en gjennomgang og alt kommer opp, sier hun.

15. februar kom det også frem påstander i avisen Gudbrandsdølen Dagningen (GD) om at Stoltenberg legitimerte det angivelige forholdet mellom Øygard og jenta.

Da avviste forsvarer Larsen påstandene:

- Det ville vært svært oppsiktsvekkende hvis Stoltenberg hadde sagt noe sånt. Den samtalen har ikke funnet sted, og det har ikke vært noe forhold mellom Rune Øygard og denne jenta, sa Larsen.

- Øygard har fremdeles vår tillit

Rune Øygard har fremdeles Vågå Arbeiderpartis tillit etter torsdagens tiltaleutmåling.

- Vågå Arbeiderparti ser svært alvorlig på saken. Siden det nå er blitt tatt ut tiltale så må styret drøfte hva vi skal gjøre videre, sier leder for Vågå Arbeiderparti, Live Langøygard til VG Nett.

Hun forteller at veien videre er uklar, men at Øygard fremdeles har støtte fra partiet.

- Han har fremdeles vår tillit, men om han kommer tilbake i den samme jobben må vi diskutere lokalt i partiet.

Tatt ut tiltale

STØTTER MANNEN: Ordfører i Vågå, Rune Øygard sammen med kona Reidun. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. FOTO: Geir Olsen/VG

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har i dag tatt ut tiltale i den såkalte Vågå-saken, skriver Hedmark og Oppland statsadvokatembete i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Tiltalen gjelder et tilfelle av seksuell omgang med den fornærmede da hun var under 14 år, samt flere tilfeller av seksuell omgang med fornærmede mens hun var mellom 14 og 16 år.

Ordføreren i Vågå, Rune Øygard (Ap), ble i fjor siktet for seksuell omgang med en nå 16 år gammel jente.

- Svært alvorlig tiltale

Arbeiderpartiets nestleder og parlamentarisk leder, Helga Pedersen, vedgår at saken mot den tidligere ordføreren i Vågå er svært alvorlig.

- Er det opp til domstolen å ta stilling til skyldspørsmålet, men dette er en svært alvorlig tiltale. Det er nå slått fast at Øygard ikke skal fungere som ordfører så lenge rettssaken pågår. Når den er over vil vi på nytt vurdere saken, forteller Helga Pedersen til VG Nett.

Aps fylkesleder i Oppland understreker at saken skal avgjøres i retten.

- Jeg har vært i kontakt med partiledelsen i dag, og det understrekes at denne saken fortsatt ikke er behandlet i retten. Det er ikke opp til oss å ta stilling til skyldspørsmålet, sier fylkesleder Kjersti Stenseng til NTB.

- Vil renvaske seg

Ifølge tiltalen skal overgrepene ha funnet sted i perioden fra oktober 2009 til september 2011. Overgrepene skal ha funnet sted på Øygards bopel, hytten hans og på flere hoteller.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier til VG Nett at klienten ser fram til å forsvare seg i retten.

- Han er glad for å få sjansen til å renvaske seg. En henleggelse ville skape uklarheter, men nå får hele saken en gjennomgang og alt kommer opp, sier hun.

Hun mener Vågå-ordføreren har støtte i lokalsamfunnet, og at han var forberedt på at det kunne komme en tiltale:

- Han ser det som en fordel at han får sjansen til å belyse hele saken. Vi skal nå forberede rettssak og legge frem argumentene for at han er uskyldig.

VG har tidligere fortalt hvordan den mindreårige jentas far fikk mistanke til at det kunne foregå noe med ordføreren. Han skal ha fått advarsler fra jentas mor om å slutte å sende sms.

Politiet i Gudbrandsdalen har jobbet intenst med saken, og har avhørt mer enn 40 vitner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder