Høyre-Røsland: Partiet hører hjemme på venstresiden

Frp-Hagen: En soleklar bløff

ET GRØNT SKIFTE: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H), her foran sin nåværende arbeidsplass Oslo rådhus. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Høyres oversikt: De Grønne stemmer 80 prosent mot de blå

De Grønne har suksess med å hevde at de er uavhengig av blokkene i norsk politikk. I virkeligheten plasserer partiet seg langt inne på venstresiden.

 • Pål Ertzaas
 • Geir Molnes

Artikkelen er over fire år gammel

Miljøpartiet De Grønne er i ferd med å gjøre et brakvalg landet rundt. Mange steder er suksessen fyrt opp av påstander om at de er uavhengig av blokkene, men vil samarbeide der de får mest igjen for miljøet.

Så sent som forrige uke hevdet partiets ordførerkandidat Shoaib Sultan i Oslo at de ikke har valgt side: – Vi er hverken røde eller blå, sa han.

Les også: Arbeiderpartiet frir til MDG

Nå er Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) frustrert over forvirringen som herjer rundt MDGs angivelige upartiskhet. På oppfordring fra VG har hans stab gått gjennom alle avstemminger i Oslo bystyre de siste fire år. Tallene er krystallklare:

– I 80 prosent av sakene der det ikke har vært enstemmighet, har MDG stemt mot byrådet, altså i hovedsak med de rødgrønne. Og i typiske saker som skiller høyre- og venstresiden stemmer MDG nesten alltid med venstresiden, sier Røsland til VG.

Har du lest? Høyre og Ap i bitter skattekrangel

Stemmer til venstre

Han viser til en rekke eksempler fra de over 700 sakene som er behandlet de siste fire årene, der det ikke er enstemmighet:

– I skolesaker stemmer de mot vår politikk for kartlegging og åpenhet om resultater. De støtter venstresidens ønsker om flere lærere, i stedet for vår politikk for bedre lærere gjennom etterutdanning, sier Røsland.

Han utfordrer Stang:Tror Oslo er klar for en muslimsk ordfører

Også i partiets kjerneområde, miljø, mener han MDG ikke alltid velger grønt:

– Vi vil bygge en grønnere by, med mer fortetting rundt kollektivknutepunkter. MDG stemte mot den siste utviklingen og fortetting i Bjørvika. MDG stemte også med venstresidens forslag om at kommunene ikke skal benytte seg av muligheten til å åpne for mer bruk av midlertidige ansatte, sier Røsland.

Ønsker eiendomsskatt

I tillegg trekker han frem at MDG stemte med de ytre venstrepartiene for at Oslo kommune skulle boikotte Israel.

– Jeg kan gjerne samarbeide med MDG om enkeltsaker. Men når vi ser på hva de har stemt, hva som står i programmet deres og hva velgerne deres mener er det ingen tvil om at de ikke kan være med i grunnlaget for et borgerlig byråd. Det er ingen tvil om at partiet hører hjemme på venstresiden, fastslår Røsland.

Les mer: De grønne vil ha lokale penger

Han sier også til det som seiler opp som den store stridssaken i Oslo-valget: Innføring av eiendomsskatt for alle med bolig til over fem millioner kroner:

– I den store, polariserende saken om eiendomsskatt står MDG sammen partiene på venstresiden, mot grunnlaget for dagens borgerlige byråd. Jeg tror på MDG når de sier at de ønsker å være blokkuavhengige, men i praksis er det ikke mulig. Velgerne må vite at en stemme på MDG er en stemme til et parlamentarisk flertall for venstresiden i bystyret, sier Røsland.

– En soleklar bløff

Frps førstekandidat i Oslo er helt enig med Røsland, og nøler ikke med å si sin ærlige mening om partiet:

– Jeg snakker om de røde og de grønne sosialister, der dette partiet er grønne sosialister, sier Carl I. Hagen til VG.

LES OGSÅ: Pensjonistene vil få mindre å rutte med

MENER MDG BLØFFER: Carl I. Hagen mener det er en stor bløff at MDG er et blokkuavhengig parti. Foto:Krister Sørbø,VG

– Mener du påstanden deres om blokkuavhengighet er en bløff?

– Ja, det er bare en stor bløff. Det er bare å se på stemmegivningen deres, sier Hagen og utdyper:

– Det finnes selvsagt enkeltsaker der de stemmer med de borgerlige, men de har en sosialistisk holdning, om at politikerne som en herskerklasse skal bestemme mest mulig over andre folk gjennom påbud og forbud, mens vi i Frp vil at folk skal få gjøre som de selv vil så lenge de ikke skader andre, sier Hagen.

Har du lest? Valgprogram skapte seerstorm – NRK endrer stil

Avviser venstreside-stempel

Hilde Opoku, nasjonal talskvinne i MDG, avviser at partiet tilhører venstresiden i norsk politikk.

– Jeg synes at det er merkelig at alle er så opptatt av de gamle skillelinjene i politikken. Vi mener at venstre- og høyresiden i dag har det samme utgangspunktet og den samme energipolitikken. Vi befinner oss på den grønne aksen, ikke den røde eller blå.

VG+: – Derfor gikk vi til De Grønne

- IKKE RØD, MEN GRØNN: Nasjonal talsvkinne i MDG, Hilde Opoku, nekter å plassere partiet langs den vanlige høyre-venstre-aksen. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

– Dere må uansett forholde dere til realitetene i norsk politikk, der man bygger allianser langs disse aksene. Når dere stemmer så mye til venstre, viser vel det at dere er et venstresideparti?

– Det er greit nok det med stemmegivningen. Vi har alltid vært tydelige på at vi er et solidarisk parti. Men vi sier at grønn politikk kan være sammenfallende med både rød og blå politikk på ulike områder. Vi vil ikke at staten skal løse alt, og vi vil ikke at markedet skal løse alt.

Les også: De Grønne lover å felle regjeringen på oljeboring

– Ser du at dette kan fremstå som et taktisk spill for å tekkes så mange velgere som mulig?

– Det kan godt hende det virker som taktikk, men det er ikke det. Vi er det eneste stortingspartiet som sier at vi vil ha redusert økonomisk vekst.

Landet rundt svarer lokalpolitikerne at MDG stort sett stemmer med venstresiden. Det viser VGs ringerunde:

Bergen

– I Bergen har de nesten utelukkende stemt sammen med partiene på venstrefløyen. I all hovedsak så stemmer de sammen med SV og Rødt. Jeg oppfatter egentlig at de ligger lengre til venstre enn Arbeiderpartiet. De stemmer ofte med Rødt og SV, selv når Ap ikke støtter forslagene, sier gruppeleder Julie Andersland i Bergen Venstre.

Tromsø

– De har vel i praksis stemt litt mer til venstre enn til høyre, uten at jeg har ført noen statistikk. Det har vært praksisen i Tromsø. Men det avhenger også av personene som representerer partiet. Det vil også være en oppgave for oss å legge til rette for samarbeid med MDG, for det er et parti vi kan snakke med, sier gruppeleder Rolleiv Lind i Tromsø Høyre.

Kristiansand

– De er nok mer på venstresiden i de to periodene jeg har sittet i bystyret for Rødt. Men det er klart det kan være personavhengig. Jeg tror nok at MDG og Rødt har stemt oftest på de samme sakene. Men det finnes jo også eksempler på at de stemmer mot oss, men i hovedsak har de vært på venstresiden, sier gruppeleder Halvor Fjermeros i Rødt Kristiansand.

Halden

– Det er variabelt. MDG har en historie denne perioden der de var en del av det borgerlige samarbeidet. De brøt ut av det, men har beholdt noe lojalitet. Jeg vil nok betegne de som sosialistiske i utgangspunktet, men på grunn av historien har de beholdt noe lojalitet til den borgerlige siden i Halden, sier gruppeleder Geir Helge Sandsmark i Halden Venstre.

Porsgrunn

– De stemmer ofte for sin egen politikk og mot flertallet i bystyret. Høyre og Arbeiderpartiet har stått veldig samlet fordi vi er i posisjon sammen i Porsgrunn. Så mitt inntrykk er at MDG ønsker å ha sin egen uavhengige vri på politikken i Porsgrunn, sier gruppeleder Anne Karin Alseth Hansen i Porsgrunn Høyre.

Nesodden

– Jeg vil vel si at jeg tenker at de stemmer til venstre. De ligger sånn rundt omkring SV. Men man samarbeider jo på tvers i kommunepolitikken, så det er litt annerledes enn på Stortinget, sier gruppeleder Anne Berit Smørås i Nesodden KrF.

Tønsberg

– De har jo lært seg dette med å holde kortene tett til brystet. Men det jeg kan si er at jeg har hatt et møte med MDG før sommerferien. Jeg oppfattet da at vi har mye til felles. Jeg vil vurdere det sånn at de ligger lengre til venstre enn til høyre. Det ville være overraskende om de dannet allianse med Høyre etter valget, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Per Martin Aamodt i Tønsberg.

Les også

 1. Arbeiderpartiet frir til MDG

  Mens Arbeiderpartiet frir til MDG, er Høyre lunkne. Miljøpartiet avviser likevel ikke borgerlig samarbeid.
 2. Ap-Raymond mener Høyre skremmer velgerne med misvisende skattetall

  Ap-topp Raymond Johansen mener Høyre overdriver hvor hardt den omstridte eiendomsskatten vil ramme i Oslo.
 3. Valgprogram skapte seerstorm - NRK legger om stilen

  NRK ble litt for ivrige i gårsdagens valgprogram, vedgår redaktør Kyrre Nakkim.
 4. KrF og Ap bygger bro - bort fra Høyre

  BERGEN (VG) På en bro i den romantiske delen av Nygårdsparken flørter KrF-toppen Dag Inge Ulstein…
 5. Oslo kan få muslimsk ordfører

  Oslo kan få landets første muslimske ordfører hvis Miljøpartiet De Grønne (MDG) befester posisjonen på meningsmålingene…
 6. De Grønne vil ha lokale penger

  Forslaget til lokal valuta i byer og kommuner er et eksempel på at De Grønnes økonomiske politikk er dårlig gjennomtenkt…

Mer om

 1. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet frir til MDG

 2. Oppsiktsvekkende snuoperasjon i Oslo: Høyre vil forhandle med De Grønne

 3. Høyre-topp i Oslo: – Nå er det opp til Raymond

 4. Slik vil Arbeiderpartiet styre Oslo: Ap-Raymond vil lokke KrF vekk fra Høyre

 5. Høyre-topp i Oslo: Planla å trekke seg før valget

Fra andre aviser

 1. 5 grunner som gjør et blågrønt byråd i Oslo usannsynlig

  Aftenposten
 2. Byrådslederen i Oslo: - MDG tilhører venstresiden

  Fædrelandsvennen
 3. Foreløpig valgresultat: Miljøpartiet De Grønne på vippen i Oslo

  Aftenposten
 4. Ap-toppen må sjarmere De Grønnes grasrot i Oslo

  Aftenposten
 5. De Grønne klar til å avgjøre maktkamp i Oslo

  Aftenposten
 6. Berger Røsland om Frp-løfte: - Det er en umulig politikk.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder