KAN STYRE: Disse personene kommer til å prege politikken i hver sine byer de neste fire årene. F.v.: Bergen Aps ordførerkandidat Marte Mjøs Persen, Rødts ordførerkandidat i Tromsø, Jens Ingvald Olsen, MDGs ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, Oslo Aps førstekandidat Raymond Johansen og Stavanger Høyres ordførerkandidat Christine Sagen Helgø. Foto: NTB SCANPIX ,

Slik kan landets største byer bli styrt

Arbeiderpartiet stjeler makten fra Høyre i flere storbyer - samtidig som mindre partier som MDG og Rødt kan sikre seg ordførerkjedet flere stedet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til tirsdag er 99,8 prosent av stemmene ved årets kommune- og fylkestingsvalg telt opp, og hovedkonturene er klare: Arbeiderpartiet er landets klart største parti, mens Høyre har gått kraftig tilbake. Det vil merkes i flere av landets største byer, hvor det kan gå mot maktskifte. Men flere steder er det ved forhandlingsbordet maktkampen til slutt skal avgjøres.

Oslo

I landets hovedstad har det vært utrolig tett mellom Arbeiderpartiet og Høyre, men da 99,9 prosent av stemmene var talt opp natt til tirsdag, var Arbeiderpartiet noen hundre stemmer foran. Ap får også ett mandat mer enn Høyre med 20 mot 19. Samtidig er det klart at ingen av de tradisjonelle blokkene vil få rent flertall i Oslo. Blokkuavhengige Miljøpartiet De Grønne kapret 8,1 prosent av stemmene, og sikret seg dermed fem mandater i bystyret – og kan dermed avgjøre om det blir de borgerlige eller de rødgrønne som skal styre Norges største by de neste fire årene.

Nåværende Oslo-ordfører Fabian Stang uttalte mandag kveld at han ikke trodde han kunne fortsette som ordfører etter det skuffende valgresultatet, men vil ikke gi opp før alle muligheter er prøvd. Han åpner for å gi ordførerkjedet videre til MDGs kandidat Shoaib Sultan.

Kommentar: Borgerlig sammenbrudd

Det gjør i mindre grad Arbeiderpartiets Raymond Johansen.

– Vi har lang tradisjon i Oslo for at ordføreren kommer fra et stort parti som har mange velgere bak seg, slår Johansen fast overfor VG. Men han understreker at han vil forhandle med MDG allerede onsdag denne uken.

Dermed er det ved forhandlingsbordet det skal avgjøres hvem som skal styre Oslo frem til 2019.

Sjekk resultatet i Oslo her

Bergen

I Bergen gjorde Høyre et katastrofevalg i kjølvannet av blant annet Drevland-saken, og mister hele ni mandater i bystyret. Samtidig går Arbeiderpartet syv mandater frem. SV går også to mandater frem, og Ap, SV, Senterpartiet og Rødt kan sikre seg flertall. Hvis et av støttepartiene ikke vil være med, har også Miljøpartiet De Grønne fire mandater og kan sikre flertall hvis Rødt eller Senterpartiet vil stå utenfor flertallsblokken.

BAKGRUNN: Alt har gått galt for Høyre i Bergen

Sjekk resultatet i Bergen her

Trondheim

Også i Trondheim faller Høyre kraftig, og mister fire mandater i kommunestyret. Samtidig mister Frp to mandater. Med sine 28 av 67 mandater alene kan Ap sikre seg flertall sammen med SV og enten Senterpartiet eller Rødt.

Sjekk resultatet i Trondheim her

Drammen

I Buskeruds største by går også Høyre mye tilbake med 12,5 prosentpoeng lavere oppslutning og syv mandater tapt. Men her går Frp frem nesten like mye som Arbeiderpartiet, og de to regjeringspartiene kan regjere i byen med støtte fra enten KrF eller Venstre.

Sjekk resultatet i Drammen her

Tromsø

Rødt sikret seg hele 14,4 prosent oppslutning og doblet sitt antall mandater i bystyret til seks, og kan få ordfører. Men Arbeiderpartiet er fremdeles klart størst, og varsler kamp om ordførerkjedet.

Arbeiderpartiet vil likevel bli avhengige av Rødt, som kommer til å kreve uttelling politisk. Og ordførerposten, som leder Jens Ingvald Olsen gjerne vil ha.

Samtidig er det en ting er sikkert: Rødt kommer ikke til å sitte i byråd. Partiet er soleklare på at de vil avskaffe parlamentarismen i kommunen, mens Arbeiderpartiet har sagt at de vil modifisere modellen og gi den to år før de evaluerer.

– Forhandlingene vil vise hva vi kommer frem til, men med den størrelsen vi har nå, ville det ikke være unaturlig å kreve ordføreren, sier Olsen til VG.

Sjekk resultatet i Tromsø her

Stavanger

I Stavanger ser det ut til at Høyre får fortsette ved makten, selv om partiet mister tre mandater i forhold til forrige valg. Selv om Høyre og Frp er de to partiene som går mest tilbake i oljebyen, kan de to partiene styre i byen med hjelp fra Venstre og KrF.

Sjekk resultatet i Stavanger her

Sandnes

Etter et katastrofalt dårlig Høyre-valg i Sandnes - hvor syv av 15 mandater forsvant til Arbeiderpartiet - blir det fornyet tillit for Ap-ordfører Stanley Wirak. Han får med seg Pål Morten Borgli som varaordfører, etter at partiene Ap, Frp, SV og Sp signerte en samarbeidsavtale i natt. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Sjekk resultatet i Sandnes her

Kristiansand

I Kristiansand var det – sammenlignet med andre storbyer – ikke så store utslag i styrkeforholdet mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Ap fikk et mandat ekstra mens Høyre tapte tilsvarende. Men natt til tirsdag ble Høyre enige med KrF, FrP, Pensjonistpartiet, Demokratene og Senterpartiet om en bredt borgerlig samarbeid. Det skriver Fædrelandsvennen. Dermed blir Harald Furre ny ordfører i Oslo.

Sjekk resultatet i Kristiansand her

Fredrikstad

I Fredrikstad sikret Arbeiderpartiet seg solide 48,3 prosent oppslutning. Det holder til 26 av 53 mandater, og partiet trenger bare én stemme fra et annet parti for å sikre flertall i kommunestyret.

Sjekk resultatet i Fredrikstad her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder