MISTER TILLIT: Omdømmeeksperter mener konsernsjefen i DNB, Rune Bjerke, har lagt en farlig strategi. Professor Frank Aarebrot mener han er sjanseløs. Foto: Frode Hansen VG

Tillitsmåling gir kjempesmell for DNB

Professor Aarebrot: Bjerke må gå

En meningsmåling viser at tilliten til DNB er dramatisk forverret etter skatteparadis-avsløringene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Infact gjennomførte en meningsmåling for VG onsdag, hvor vi spør om tilliten til DNB etter Panama Paper-avsløringene om at DNB har hjulpet folk til å plassere penger i skatteparadiset Seychellene.

Her er hovedtallene

** 67 prosent oppgir at tilliten til DNB er svekket etter Panama Paper-avsløringene av selskapet: To av tre oppgir at de er blitt mer negativ til DNB etter avsløringene.

** 23 prosent sier at tilliten ikke er endret.

** Tre prosent sier de er blitt mer positive og åtte prosent vet ikke.

Infact innledet spørsmålene med å spørre om de spurte kjenner til saken om Panama-papirene. 66 prosent svarte ja, 34 prosent svarte nei.

Infact spurte bare de som oppgir å kjenne Panama Paper-saken, om DNB.

Underlagsmaterialet viser at det ikke er store forskjeller i reaksjonene, når det gjelder kjønn: Men det er noe større andel kvinner som er blitt negative til DNB, 69 prosent, mot 65 prosent blant mennene.

Materialet viser at det er en forskjell ut i fra alder:

«Bare» 50 prosent av de mellom 18 og 29 år har fått sin tillit negativt påvirket etter skatteparadis-avsløringene, mens eksempelvis 74 prosent av de mellom 45 og 64 år, oppgir å ha fått tilliten svekket.

Og det er vestlendingene (73 prosent) og folk fra Nord-Norge (72 prosent) som er meste negative, mens 61 prosent av Oslo-befolkning sier saken har påvirket deres tillit til DNB i negativ retning.

– Uakseptabelt

Infact har også spurt om holdningen til Nordea har blitt påvirket. Nordea har brukt tilretteleggerselskapet Mossack Fonseca i mye sterkere grad enn DNB, men selskapet har gått noen mer under den offentlige radaren, fordi DNB-ledelsens håndtering av saken har kommet mye mer i søkelyset her i Norge:

Mens 67 prosent oppgir at de er blitt mer negative til DNB etter avsløringene, er det 40 prosent av de spurte som svarer det samme om Nordea.

Begge bankene får kraftig på pukkelen av folket når det gjelder å hjelpe folk frem i skatteparadiser: 81 prosent av de spurte synes bankenes aktivitet i denne saken er uakseptabel, 7 prosent synes den er akseptabel.

Les også: Legitime grunner til skatteparadisglede

– Risikofylt strategi

Høyskolelektor Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania sier reaksjonene mot DNB er naturlige.

– Når banken fremstår som bindeledd til mulig kriminell aktivitet som gjør at skattegrunnlaget og den norske velferdsstaten svekkes, er det naturlig at folk reagerer. Det er hvordan denne saken utvikler seg, som avgjør om det er skadelig også på lang sikt, sier han og viser til Telenor:

– De ble knyttet til barnearbeid i Bangladesh for noen år siden. Det var meget alvorlig, men de langsiktige konsekvensene ble små.

Les også: Vil ha Bjerke-høring

Han sier DNB-sjef Rune Bjerke har lagt en dristig strategi.

– Han sier han og ledelsen ikke har visst. Det er risikofylt fordi han lager en brannmur mot underordnede. Han skal være rimelig sikker på at strategien er vanntett, sier Raknes.

Aarebrot mener Bjerke må gå

Professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen er ikke overrasket over fallet i tillit som DNB opplever og mener Bjerke må gå av.

– Nei, det er ikke overraskende. Folk flest opplever at de har bidratt med å sette opp et system som gjør at folk kan unndra beskatning. Det er klart man får svi for sånt.

Han sier at konsernsjef Rune Bjerke må gå av som følge av saken.

– Ja, jeg kan ikke se noe annet utfall:

– Hvis det viser seg at han ikke har pratet sant, må han gå. Hvis han har snakket sant bør han gå fordi han har for lite kontroll over egen organisasjon, sier Aarebrot.

Les også: DNB minnet om skatteamnesti

– Dramatisk

Førsteamanuensis Tor Bang ved Handelshøyskolen BI sier fallet er dramatisk.

– Ja, et så stort fall på så kort tid, er dramatisk. Utfallet er vanskelig å spå om, sier Bang:

– De har fulgt boken og først langt seg flat og så sagt at alle kortene skal på bordet, men når det kommer frem at tidligere finansminister Kristin Halvorsen ba dem rydde opp da hun var statsråd, så blir man påvirket. Jeg tror heller ikke det er noen god strategi å si at det ikke visste. Det er nesten ufattelig at en konsernsjef ikke har hatt kunnskap om dette, sier han.

– Forstår at folk blir skuffet

Bjerke ønsker ikke å kommentere Aarebrots uttalelser, men informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB svarer på tillitsmålingen:

– Vi forstår at denne saken skaper reaksjoner og at folk blir skuffet. Nå jobber vi med å få alle kortene på bordet, og vi håper kundene ser at vi tar saken på alvor. Dette ville ikke skjedd med dagens regelverk, og vi har lagt ut informasjon om hvordan bankens interne regler er i dag på våre sider, slik at de som ønsker det kan gå inn og se selv, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder