BUDJSETTKAMERATER: De vanskelige forhandlingene i Stortinget fortsetter søndag. De borgerlige partienes finanspolitiske talspersoner er f.v: Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (Venstre), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp). Foto:Harald Henden,VG

Erna mister grepet om sentrum: KrF-topper åpner for brudd: - En invitasjon til å felle seg selv

Sentrale KrF-politikere fra alle deler av landet gir partiledelsen klar beskjed om at man ikke «må» bli enig med regjeringen.

Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Kritikken haglet mot regjeringen da KrFs fremste tillitsvalgte i helgen samlet seg til landsstyremøte i Oslo.

En rekke fylkesledere gikk på talerstolen og advarte mot oppfatningen om at «KrF er dømt til å godta» en budsjettavtale. Det skriver avisen Vårt Land.

- Jeg er glad KrF er singel fortsatt. Med så mye omkamper er det ikke sånn at vi er dømt til å bli enige, som pressen jo skriver, sa fylkesleder Dag Sele i Telemark.

- Nei, vi er ikke dømt til å bli enige. Det finnes andre alternativer, sa Trude Brosvik fra Sogn og Fjordane.

KRITISK: KrFs fylkesleder i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik. Foto:Marit Hommedal,NTB scanpix

Flere fylkesledere, blant dem Svein Iversen fra Finnmark, mente også at regjeringens budsjettforslag er en invitasjon til å felle seg selv.

Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra minst ett av samarbeidspartiene KrF og Venstre for å få vedtatt statsbudsjettet i Stortinget.

Oppnås det ikke enighet, kan Solberg-regjeringen i aller ytterste konsekvens måtte gå av før jul.

De to sentrumspartiene har gjentatte ganger vært tydelige på at de står sammen i forhandlingene med regjeringen og avvist at kun et av dem kan inngå en budsjettavtale med Høyre og Frp.

Betydelig avstand til regjeringen

Finanspolitisk talsperson og KrFs mann i de pågående budsjettforhandlingene, Hans Olav Syversen, bekrefter misnøyen med regjeringen partiet hans var med på å innsette:

- Jeg tror det er riktig å si fylkeslederne våre er mildt sagt overrasket over den samlede profilen på budsjettforslaget fra regjeringen. Skattelette er én ting, det forventet alle. Problemet er miksen av det og de usosiale kuttene.

- Jeg tolket det som ble sagt i landsstyret som en melding til meg om at det er stor avstand mellom det KrF ønsker og det regjeringen foreslår. Derfor føler jeg et veldig ansvar for å jobbe for et tydelig KrF-stempel på det vi håper blir et endelig budsjett, sier Syversen til VG.

Men selv om både Syversen og de tre andre partienes forhandlere fortsatt er sterke i troen på at det blir enighet om et statsbudsjett for 2015 til slutt, kan budsjettforslaget fra regjeringen uansett ha ødelagt Erna Solbergs største drøm.

Mister lysten på Erna

For den stående invitasjonen til KrF og Venstre om å bli med i regjering og dermed gjøre Erna Solberg til leder av en flertallsregjering er lengre unna å bli benyttet enn noen gang.

- Det er helt klart mindre fristende å gå inn i regjeringen nå enn det var før de la frem budsjettet, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til VG i forrige uke.

- Hvorfor det?

- Det vi fryktet i fjor høst har vist seg å slå til, med blant annet med kuttene i budsjettet for de svakeste og fraværet av et grønt skatteskifte.

- Nå oppnår vi i det minste å synliggjøre våre prioriteringer ved å være vippeparti i Stortinget. Hadde vi vært på innsiden ville det vært enda hardere å vinne kampene internt, sa Venstre-lederen.

STØRRE AVSTAND: KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker seg ikke til Kongens bord slik situasjonen er nå. Foto:Roger Neumann,VG

KrF-leder Knut Arild Hareie har gitt uttrykk for den samme oppfatningen.

– Er du enig med Trine Skei Grande i at dere nå er lenger unna å gå inn i regjering med Høyre og Frp?

– Ja, jeg opplever at det statsbudsjettet som er lagt frem, med den profilen det har, nok har vært med på å gjøre den avstanden større. Desto viktigere er det at Regjeringen gjør en bedre jobb for å knytte oss tettere sammen i forhandlingene som nå kommer. Vi er i hvert fall ikke kommet nærmere hverandre enn vi var for ett år siden. Det hviler et ekstremt stort ansvar på statsminister Erna Solberg i fortsettelsen, sier Hareide til VG.

Massive skattelettelser til de rike, trygdekutt for de som har aller minst og en omstridt klimapolitikk har vært kjernen i kritikken mot Erna Solberg og Siv Jensens første statsbudsjettet.

Høyre fikk rekordlave 21,4 prosent oppslutning på VGs siste meningsmåling, og på andre målinger har regjeringspartner Frp falt under 10 prosent for første gang siden forrige årtusen.

Fortsetter søndag

Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsetter søndag ettermiddag. Lørdag stod det mer eller mindre stille, etter at regjeringspartiene ikke ble ferdige med sitt «justerte tilbud» til KrF og Venstre.

KrF og Venstre fikk fredag et tilbud fra regjeringspartiene som de samme dag ga en tilbakemelding på. Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter erkjente lørdag kveld at fristen partene selv har satt for å bli enige, kan ryke:

– Det er betydelig avstand. I utgangspunktet er det satt at vi skal være ferdige til mandag. Det er ikke sikkert vi greier det, men det vil tiden vise, sa han.

– Det er stort, det er mange saker, og derfor må dette nødvendigvis ta tid. Jeg føler vi har en viss tidsfrist på oss, og den håper vi å kunne holde, sa Høyre-forhandler Svein Flåtten.

Klare krav

Etter at regjeringen presenterte sitt opprinnelige budsjettforslag, har både Venstre og KrF lagt frem alternative budsjetter med en klar markering av egne saker.

I budsjettforhandlingene er det ventet at KrF vil stå hardt på å få penger til to lærere i klassen på 1.-4. trinn. I familiepolitikken vil partiet kjempe for to barnehageopptak, økt engangsstønad, økt kontantstøtte og styrket familievern.

KrF skal heller ikke være villig til å godta kutt i barnetillegget for uføretrygdede. Partiet vil skrote hele regjeringens mye omtalte forslag til kutt i formuesskatten for å dekke inn noen av satsingene.

Av Venstres alternative budsjett fremgår det at partiet vil ha et grønnere skatte- og avgiftsopplegg, hvor det skal bli dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig. Venstre ønsker dessuten å bekjempe fattigdom ved å legge om barnetrygden og gi gratis kjernetid i barnehage for familier med lav inntekt.

Venstre ønsker også en annen innretning og forsiktigere kutt i formuesskatten enn regjeringen legger opp til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder