Mor siktet etter at 13-åring døde

Moren varslet nødetatene ** Forsøkt avhørt lørdag

En mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at en 13 år gammel jente døde i Valdres på nyttårsaften.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet ble varslet om dødsfallet av Norsk Luftambulanse. Det ble umiddelbart startet etterforsking da dødsfallet var å anse som mistenkelig, skriver Innlandet politidistrikt i en pressemelding søndag.

– Forhold på stedet, satt i sammenheng med at personell fra luftambulansen varslet politiet, gjorde at vi anså dødsfallet som mistenkelig. I sum var det raskt klart at dette var forhold som skulle under etterforskning, sier politiadvokat Julie Dalsveen i Innlandet politidistrikt til VG.

Vet du noe om denne saken? - tips oss her

Ringte AMK

Moren i 40-årene er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ha unnlatt å hjelpe den nå avdøde datteren.

Det var moren selv som varslet nødetatene nyttårsaften.

– Det var den siktede som ringte AMK. AMK rekvirerte luftambulanse og den lokale ambulansetjenesten, sier Dalsveen.

Hun vil ikke gå inn på hva varslingen gikk ut på.

Politiet ønsker heller ikke å si noe om dødsårsaken. Jenta er besluttet obdusert og politiet vil trolig få klarlagt dødsårsaken mandag, når den foreløpige obduksjonsrapporten er ventet.

Ikke avhørt

Moren ble tatt hånd om av helsevesenet umiddelbart etter at politiet kom til stedet nyttårsaften, og har siden vært til behandling. Hun ble orientert om siktelsen lørdag.

Helsetilstanden hennes gjør at hun foreløpig ikke er avhørt.

– Vi gjorde et forsøk i går, men det lot seg ikke gjennomføre. Vi må ta det fra dag til dag og vurdere når hun er i stand til å gå inn i et avhør, sier Dalsveen.

Moren og datteren kommer opprinnelig fra et annet sted i Norge.

– Disse to har vært i Valdres i noe tid, men det er viktig å påpeke at jenta ikke gikk på skole i Valdres, sier Dalsveen, og legger til at politiet ikke vil si noe mer om hvor lenge de har vært i området, eller hvilket annet sted i landet de opprinnelig hadde tilhørighet til.

– Hva gjorde de i Valdres?

– Det er noe som er gjenstand for etterforskning. Vi har grunn til å tro at de befunnet seg i Valdres i noe tid, men vi vet ikke hvor lenge.

Ifølge politiet var det kun moren og datteren som befant seg i Valdres der dødsfallet skjedde på nyttårsaften. Begge er etnisk norske. Den nærmeste familien er informert om dødsfallet.

Skal avhøre vitner

Politiet vil heller ikke si noe om hvor i Valdres dødsfallet har funnet sted, og ber om forståelse for at de er i en tidlig fase i etterforskningen.

Etterforskingen fremover vil blant annet omfatte flere avhør av vitner samt å undersøke om det foreligger informasjon hos andre offentlige etater som kan belyse
saken, skriver politiadvokaten i en pressemelding.

Kriminalteknikere har gjennomført undersøkelser på stedet med teknisk bistand fra Kripos. Det er gjennomført rundspørring i det aktuelle området og det er foretatt flere vitneavhør.

Kvinnens forsvarer Håvard Fremstad sier han ble bedt om å påta seg forsvareroppdraget lørdag. Han har foreløpig verken sett sakens dokumenter eller snakket med klienten. Han kan derfor ikke kommentere saken utover oplysningene fra politiet.

Les også: 10-åring sultet i hjel i Oslo i 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder