Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Søkertallene til høyere utdanning øker fortsatt

Nesten 3 prosent flere enn i fjor har søkt seg til universitet eller høyskole i år. Søkertallet til IKT-utdanning har alene økt med over 30 prosent.

 • per.helge.berg@ntb.no

Artikkelen er over tre år gammel

Det viser tallene fra Samordna opptak som ble lagt fram torsdag formiddag.

Totalt har 135.587 personer søkt seg til høyere grunnutdanning ved universitet og høyskoler gjennom Samordna opptak ved Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier (CERES)

Det er 3.566 flere søkere enn i 2016, og det tilsvarer en økning på 2,7 prosent, ifølge Ceres.

Antall søkere til informasjonsteknologi har økt med over 1.100 fra i fjor. Det er en økning på 30,7 prosent og den største økningen uansett utdanningsområde.

Glad kunnskapsminister

– Jeg er glad for at dagens unge mennesker hører på gode råd og velger teknologi. Vi trenger flere som ikke bare forstår seg på den digitale verden, men som også kan være med på å utvikle nye løsninger med teknologi som verktøy, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Etter informasjonsteknologi er det landbruksfag og idrettsfag som har den største økningen i søkermassen med henholdsvis 20,1 og 13 prosent.

Innen utdanningsfag er det en markant økning til 5-årig integrert lektorutdanning med 15,4 prosent, mens barnehagelærerutdanningen har fått 7,8 prosent flere søkere enn i fjor. På grunnskolelærerutdanningene er det nedgang både for 1.–7. og 5-10.-trinn. Høgskolen i Oslo og Akershus melder imidlertid om økning til 1.-7. trinn, mens grunnskolelærerutdanningene 5.–10. trinn har 16 prosent færre førstevalgsøkere sammenlignet med i fjor

– Attraktivt

– Disse søkertallene viser at læreryrket er attraktivt. Samtidig skulle jeg ønske at vi hadde fått enda flere søkere til de nye lærerutdanningene for grunnskolen. Her trenger vi mange gode lærere i årene som kommer, sier Røe Isaksen.

Økningen til lærerutdanningene i Nord-Norge har økt med hele 45 prosent.

Norsk Studentorganisasjon viser til at tidligere statistikk fra 2016 viser at 40 prosent av dem som kommer inn på høyere utdanning faller fra.

-Frafall

– Frafall er en stor utfordring i høyere utdanning i dag. Alle vet hva som skal til for at studenter fullfører studiene, nå må utdanningsinstitusjonene levere på tiltakene, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Marianne Andenæs.

Også innenfor helsefag viser tallene økning. Vernepleierutdanningen har fått 13,7 prosent flere søkere, og sykepleierutdanningen 6, 2 prosent. Den største økningen har kommet innenfor audiografutdanningen, med 21,3 prosent flere søkere.

Søkningen til realfag har imidlertid gått svakt ned, med 0,4 prosent. Antall søkere til arkitektstudiet økte med 7,8 prosent, mens både maritime fag og ingeniørfag har fått færre søkere, men henholdsvis 16,3 prosent og 7,5 prosent nedgang.

Flere artikler

 1. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

 2. Økning i antall tilbud om høyere utdanning

 3. Færre studenter vil være grunnskolelærere

 4. Her er det størst kamp om studieplassene

 5. Dette er de mest populære studiene i Bergen

Fra andre aviser

 1. Dette er de mest populære studiene i Bergen

  Bergens Tidende
 2. Rekordstort inntak til høyere utdanning

  Aftenposten
 3. Nå vil mange bli sykepleiere

  Bergens Tidende
 4. Jørgen Foss har søkt seg til et av landets mest populære studier. Her er hele listen.

  Fædrelandsvennen
 5. Rekord­mange blir tilbudt studie­plass

  Fædrelandsvennen
 6. Dette er de ti mest populære studiene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no