BRED ETTERFORSKNING: Politiet vurder nå å sette i gang en bred etterforskning av flere saker Geir Selvik Malthe-Sørenssen har vært involvert i de siste årene. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Oslo-politiet vurderer bredere etterforskning av Malthe-Sørenssen

VGs avsløringer av hvordan Geir Selvik Malthe-Sørenssen har
opptrådt i Treholt-saken og Mona Høiness-saken, gjør at politiet nå vil vurdere en bredere etterforskning av ham.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter politistasjonssjef Tore Soldal ved sentrum politistasjon til VG.

– Dersom opplysningene i VG medfører riktighet, er det en svært alvorlig sak hvordan han skal ha lurt advokater, rettssystem og vanlige folk, sier Soldal til VG.

Treholt-saken

VG har de siste ukene beskrevet hvordan journalisten, forfatteren og privatetterforskeren gikk frem da han sammen med en drapsdømt og bedrageridømt svensk bruktbilselger lurte Arne Treholt og Harald Stabell.

Malthe-Sørenssen fikk Harald Stabell og Arne Treholt til å tro at de satt på beviser i Treholt-saken som kunne lede til gjenopptagelse.

Nå erkjenner også den samme bruktbilselgeren overfor VG hvordan han gikk frem da han sammen med Malthe-Sørenssen skal ha fabrikkert falske beviser i Mona Høiness-saken, en arvestrid om hundre millioner kroner.

Stor spesial: Testament-bløffen

ERKJENNER: Geir Selvik Malthe-Sørenssen har erkjent overfor Dagbaldet hvordan han sammen med en svensk bruktbilselger lurte Arne Treholt og advokat Harald Stabell. Dette bildet er fra 2010 i forbindelse med utgivelse av boken Forfalskningen. Politiets løgn i Treholt-saken. Foto: Tore Meek , NTB scanpix

– Det begynner å bli en del saker knyttet til Malthe-Sørenssen. Politiet må se alle sakene i sammenheng før ytterligere etterforskningskritt vurderes, sier Tore Soldal til VG.

I tillegg til de to sakene VG har omtalt som bløffer, er Malthe-Sørenssen under etterforskning, mistenkt for å ha fabrikkert en påstått avlytting på kontoret hos advokat Harald Stabell.

Saken ble anmeldt av Harald Stabell etter at han sa at han hadde fått tips fra en PST-ansatt om at kontoret var avlyttet. Politiet etterforsket saken og henla den med ukjent gjerningsperson.

Stor spesial: Alt om Treholt-bløffen

Har Malthe-Sørenssens fingeravtrykk

I kjølvannet av Treholt-avsløringen i februar, opplyste Harald Stabell til VG at han aldri fikk tipset om avlyttingen fra PST, men at tipset kom fra Malthe-Sørenssen.

Da var privatetterforskeren allerede under mistanke for å ha plantet avlyttingsutstyret etter spor politiet hadde fått tidligere i vinter, da saken ble bestemt gjenopptatt.

VG har fått opplyst at det politiet sitter på er Malthe-Sørenssens fingeravtrykk på beslaglagt materiale fra kontoret til Stabell.

ANMELDTE AVLYTTING: Advokat Harald Stabell anmeldte en angivelig avlytting av kontoret sitt. Nå er Geir Selvik Malthe-Sørenssen mistenkt for å ha plantet spor av avlyttingsutstyret. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Malthe-Sørenssen er for tiden under etterforskning for grov korrupsjon i Asker og Bærum politidistrikt. Han er også siktet for grovt bedrageri. Både politiet i Asker og Bærum og politiet i Oslo er interessert i å få ham avhørt. Asker og Bærum-politiet har tidligere sagt til Dagbladet at de vil be om å få ham utlevert til Norge.

Malthe-Sørenssen skal befinne seg på hemmelig adresse, angivelig for å beskytte seg mot kriminelle.

Han har innrømmet overfor Dagbladet hvordan han lurte Harald Stabell i Treholt-saken, men nekter for å ha gjort noe galt i Høiness-saken.

– Når det gjelder påstandene om at jeg har sendt en telefaks til lagmannsretten og bedt N.N. (red.anm. bruktbilselgerens navn) om å ringe advokaten i saken, er det rett og slett ikke sant, sier han til VG.

Les resten av tilsvaret her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder