Venstre: Tror på Riksrevisjonen

Frp: Tror på DSB

Ap: Vil ikke kommentere ennå

UTSPØRRES: DSB-sjef Jon A. Lea (t.v) og politidirektør Odd Reidar Humlegård (t.h.) under en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lørdag. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

DSB-sjefen slakter rapporten om samfunnssikkerhet

Jon A. Lea, sjefen for Direktoratet for samfunnsikkerhet, går langt i å slakte Riksrevisjonens rapport om kritiske mangler i departementenes arbeid med sikkerhet.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Foran en samlet kontrollkomité i Stortinget, sa Lea rett ut at han er uenig med Riksrevisjonens konklusjon i den kritiske rapporten som riksrevisor Per-Kristian Foss la fram for noen uker siden.

– Det er betenkelig at det spres inntrykk av at samfunnssikkerheten er dårlig, og at det ikke er trygt i Norge. Det er det ikke grunnlag for, sa Lea da høringen i Stortinget startet lørdag morgen.

Motstridende

Men et par timer senere gikk Helsetilsynets direktør Jan Fredrik Andresen langt i å støtte konklusjonene fra Riksrevisjonen, som har kritisert arbeidet med samfunnssikkerhet i Justisdepartementet.

Helsetilsynet hadde et eget tilsyn i JD i 2013 og 2014.

– Jeg ser ingen grunn til å bestride de funn som Riksrevisjonen har gjort, sa Andresen i Stortingets høring, da han ble spurt om hva han mente om kritikken fra DSB i høringen tidligere lørdag morgen.

I utspørringen konkretiserte Jon A. Lea sin oppfatning slik:

– Riksrevisoren har brukt beskrivelser som er ganske alvorlig for alle oss som jobber med beredskap. I den politiske debatten er det fremført påstander om at Norge er mer utrygt nå. Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sa Lea.

Overrasket

Konklusjonen overrasket komitéleder Martin Kolberg (Ap), som har fått komiteen med på å hastebehandle rapporten i Stortinget fordi den ble oppfattet så alvorlig.

– Mener du at alt er i orden i dag, spurte Martin Kolberg, henvendt til DSB-sjefen.

– Det jeg sier, er at utvalget av områder som Riksrevisjonen har sett på, er bare et utvalg av områder. Det dreier seg om kontroll. Men det er et mye større bilde enn det Riksrevisjonen ser på, svarte Lea.

– Vi skjønner ikke hvordan Riksrevisjonen ut fra dette smale grunnlaget kommer med så bastante konklusjoner. Nei det gjør vi ikke, la han til.

– Hva skal folk tro?

På slutten av utspørringen av DSB-sjefen sa Abid Q. Raja (V) at det nå står på VGs nettside at DSB slakter rapporten, og at det sender signaler om at man ikke tror på Riksrevisjonens rapport.

– Hva skal folk tro, spurte Raja.

Jon A. Lea svarte slik:

– Vår ettertanke, som det koster litt å ha, er at det er ikke er vi som har sendt ut signalene om at alt ligger brakk i Norge på samfunsikkehet og beredskap. Og det er ikke bra i forhold til videre læring. Derfor sier jeg fra.

Så la han til:

– Vårt budskap i forbindelse med Riksrevisjonens rapport er at innholdet i rapporten er greit å lese. Konklusjonen angir at det er mer alvorlig enn vi kjenner oss igjen i. Det etterlatte inntrykket er at beredskapen i Norge er svært dårlig, og at det ikke har skjedd noe. Som direktør i DSB kjenner jeg meg ikke igjen i det. Det er alt jeg har å si, sa Lea.

Tolkes helt ulikt

– Jeg tror på Per-Kristian Foss, Riksrevisjonen er Stortingets kontrollorgan, sier Raja til VG i en pause etter høringen med DSB-sjefen.

Frp har imidlertid stikk motsatt syn:

– Jeg har grunn til å tro på DSB-sjefen, sier Helge Thorheim (Frp), justisminister Anders Anundsens partifelle i kontrollkomiteen.

– Men dermed ikke sagt at jeg mistror riksrevisoren. Men jeg må si at jeg ble overrasket over uttalelsene fra Foss om at omtrent ingenting har skjedd siden 22. juli 2011. Det stemte ikke med mitt inntrykk, sier han til VG.

Komitéleder og saksordfører Martin Kolberg (Ap) svarer slik på VGs spørsmål om hvem han tror på:

– Jeg ønsker ikke å svare på det nå. Det er for tidlig i høringen, sier Kolberg.

Matvaresikkerhet

Per Olaf Lundteigen (Sp) ville vite av Lea om han mente at matvaresikkerheten var god nok, etter at Lea nevnte det som et eksempel på hva DSB har undersøkt.

– Er matvaresikkerheten blitt bedre eller dårligere, spurte Lundteigen.

– Det er ikke sikkert det er et enkelt svar. Jeg tror at.., nølte Lea.

– Her kan vi ikke tro, her må vi vite, avbrøt Lundteigen.

– Matvaresikkerheten har vi nærmet oss i forhold til departementene, med å sjekke hvem som har ansvaret. Næringsdepartementet og Landbruksdepartementet bør snakke mer sammen enn det de har gjort før nå, blant annet om det er mat nok. Det har vi prøvd å adressere, sa Lea.

Følg høringen direkte her:

Kritisk

Justisminister Anders Anundsens (Frp) departement gjør en så dårlig jobb at Norge er et mindre trygt land enn det burde vært. Det var den knusende dommen fra Riksrevisjonen 21. mai i år.

– Dette er den alvorligste kritikk vi har levert i min tid mot et departement. Alvorlig er et uttrykk vi sjelden bruker, men det gjør vi nå, sa riksrevisor Per-Kristian Foss.

Intern konflikt i JD

I mai 2014 fikk VG innsyn i en rapport fra Helsetilsynet om arbeidet med samfunnssikkerhet i Justisdepartementet.

Rapporten beskriver blant annet en intern konflikt i JD, som har rast i minst 10 år, mellom Politiavdelingen og Rednings- og beredskapsavdelingen. Konflikten skal ifølge Helsetilsynet ha rammet arbeidet med samfunnssikkerhet i Justisdepartementet

Rapporten blir nå sentral i Stortingets høring.

På to områder beskriver rapporten brudd mot kravene som regjeringen har satt til arbeidet med samfunnssikkerhet:

– Ikke målrettet og effektivt

** JD sørger ikke for at justissektoren som helhet ivaretar et målrettet og effektivt beredskapsarbeid.

** JD har ikke oversikt over status for arbeidet med samfunnssikkerhet, som JD skal orientere regjeringen om.

Kritikken rammet justisminister Anders Anundsen (Frp), som er konstitusjonelt ansvarlig for departementet som skal være en pådriver for å styrke samfunnssikkerheten på alle områder – men som ifølge rapporten «ikke alltid klarer å implementere de samme initiativene i eget departement».

Disse avvikene er fortsatt ikke rettet opp, og tilsynet er dermed ikke avsluttet. Anundsen har tidligere sagt at han håper tilsynet blir avsluttet og lukket i løpet av sommeren 2015.

Det bekreftet helseminister Bent Høie (H) i lørdagens høring. Fristen er allerede 30. juni, altså om få uker.

Justisdepartementet var enig i kritikken

– Mitt mandat er å gjennomføre tilsyn på vegne av Helsedepartementet. Jeg merker meg at det er likhetstrekk og sammenfall., De har støttet seg til våre funn. Å vurdere Riksrevisjonen ligger ikke innenfor mitt mandat, sa Helsetilsyns-sjefen Jan Fredrik Andresen i høringen.

– Men rammes dere også av denne kritikken, spurte Martin Kolberg.

– Nei, vår rapport står på egne ben. Vi har klarert funnene med JD, og de er enig i faktagrunnlaget. Det er ingen tvil om vår virkelighetsbeskrivelse, sa Andresen.

– Betyr det at du er mer enig med Riksrevisjonen enn med Lea, spurte Kolberg.

– Jeg merker meg at vi har påvist de samme utfordringene. Jeg ser ingen grunn til å bestride de funn som Riksrevisjonen har gjort, svarte Helsetilsynets sjef.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn
 2. Solberg-regjeringen
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Frykter for autoriteten til Per-Kristian Foss

 2. Riksrevisjonen: Svekker samfunnssikkerhetsarbeidet

 3. Kolberg: – Vi så en mer ydmyk justisminister

 4. Pluss content

  Anundsen etter slakten: Blånekter

 5. Erna Solberg kan bli innkalt til terror-høring på Stortinget

Fra andre aviser

 1. Treghet satt i system

  Bergens Tidende
 2. DSB-sjefen slår tilbake: - Riksrevisjonen skaper feil inntrykk av den norske beredskapen

  Aftenposten
 3. Riksrevisjonen: Noe av den mest alvorlige kritikken vi noen gang har levert mot et departement

  Aftenposten
 4. Justisdepartementet har sviktet i mange år

  Aftenposten
 5. Refser regjeringens beredskapsarbeid

  Aftenposten
 6. Slik prøvde Anundsen å slippe unna Riksrevisjonens slakt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder