Nå skal Oslo slå tilbake mot ransbølgen

BESLAG: 28 av mobiltelefonene som politiet beslagla i mobilsjappa og på 30-åringens bopel kan spores tilbake til straffbare forhold. Foto: Politiet

Disse mobilene fant politiet hos heleritiltalt

På mobilen til den ranssiktede ungdommen fant politiet kontakten «Kjøper». Det ledet dem frem til en mobilbutikk på Torshov i Oslo.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Siri Eggen
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over seks år gammel

Etterforskerne ved Sentrum politistasjon jobbet i vinter med et større ranskompleks, der flere ungdommer er siktet for flere ran, da de kom over den mistenkelige kontakten.

«Kjøper» er en 30 år gammel pakistansk mann. I går sto han tiltalt for heleri i Oslo tingrett. Mannen har de siste årene jobbet i farens mobilsjappe på Torshov.

Straffbare forhold

Da politiet ransaket butikken og 30-åringens bopel, tok de beslag i flere titalls mobiler. 28 mobiler knyttes til straffbare forhold, seks av dem mener politiet stammer fra ranene ungdommene er siktet for. De øvrige er sporet tilbake til grove tyverier, blant annet lommetyverier.

I retten stilte 30-åringen seg uforstående til anklagene, og forklarte at han har ingen mulighet til å kontrollere om mobiltelefonene han kjøper inn er stjålet eller ikke.

- Flere av de straffbare forholdene, tyveriene og ranene som disse mobilene kan knyttes til, skjedde i februar og mars, altså rett i forkant av politiets første ransakelse, sa politifullmektig Sunniva Steffensrud i retten.

Politifullmektigen la ned påstand om fengsel i ni måneder, mens forsvarer, advokat Zulifqar Munir, krevde full frifinnelse. Dom i saken ventes i løpet av uken.

Tiltalte er utvist fra Norge, og skal etter planen returneres til hjemlandet Pakistan førstkommende fredag.

En gjenganger i ranene i Oslo denne høsten er at ofrene blir fraranet dyre smarttelefoner. Gateprisen på toppmodellene ligger på rundt 2000 kroner i Oslo, opplyste en politietterforsker i vitneboksen i retten i går.

Politiet har de siste ukene gjort det til en prioritet å ta personer de mener har operert på samme måte som det 30-åringen er tiltalt for.

Blant annet er det aksjonert mot en mobilsjappe og et bruktmarked på Grønland, hvor rundt 40 mobiler ble beslaglagt, får VG opplyst.

Bidrar til trygghet

Politimester Hans Sverre Sjøvold og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) la i går frem tiltak som iverksettes for å slå tilbake mot ransbølgen.

MÅLRETTET: Byrådsleder Stian Berger Røsland og politimester Hans Sverre Sjøvold ankom sammen til gårsdagens pressebrief , etter et ekstraordinært møte i politirådet. Der la de frem tiltak mot ransbølgen. Foto: BERIT ROALD, NTB SCANPIX

- Vi har styrket patruljering og etterforskning, sier Sjøvold.

Byrådslederen opplyser at antall bymiljøvakter blir doblet i julebordsesongen. Det vurderes å uniformere representanter fra skjenkekontrollen og uteseksjonen når de er ute.

- Synlige voksne, edru og lovlydige folk i byen bidrar til trygghet, sier Røsland.

Det blir også en styrking av kollektivtilbudet på nattetid, samt vakthold på sentrale drosjeholdeplasser.

Les også

Mer om

 1. Ran

Flere artikler

 1. Pluss content

  Raneren lagret «Kjøper» på mobil

 2. Dømt for heleri i går - sendt ut av landet i dag

 3. Ungdomskriminaliteten øker: – En avsporing å snakke om etnisitet

 4. Ap-politiker etter ransbølgen: - Her ble jeg tilbudt å kjøpe mobiltelefon

 5. Barneran: Disse er tiltalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder