VIDEOBEVISET: Her ser Tina Maabø Tellefsen (25) bildene hun fant, gjengitt på VG Nett. Etter hun og vekteren avdekket den avslørende videoen har politimannen blitt siktet for drap. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG / VG
VIDEOBEVISET: Her ser Tina Maabø Tellefsen (25) bildene hun fant, gjengitt på VG Nett. Etter hun og vekteren avdekket den avslørende videoen har politimannen blitt siktet for drap. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG / VG

DRAPSSAKEN I BAMBLE: Videobevis mot politimann var timer unna å bli slettet

INNENRIKS

STATHELLE (VG) Da Tina Maabø Tellefsen (25) fant videobildene, som avslørte den drapssiktede politimannens løgn, var det under 12 timer igjen til bevismaterialet skulle slettes.

Publisert: Oppdatert: 16.08.13 00:26

25-åringen er venn av familien til avdøde Linn Madelen Bråthen. I likhet med mange andre i omgangskretsen stusset hun på det lokale politiets forklaring om at 33-åringen hadde begått selvmord.

- Hun hadde det så bra. Hun hadde samboer og hadde lagt planer for fremtiden. Hun var veldig fornøyd med livet nå. Forklaringen som politiet ga til familien rimet rett og slett ikke, forteller Tellefsen til VG.

Fredag kveld bestemte hun og moren seg for å gå deler av ruten som Linn Madelen Bråthen skulle ha gått. Hun hadde i bakhodet at opptak fra overvåkningskameraer ikke oppbevares evig, men slettes etter en bestemt periode.

Kritisk til politiet

Da de kom forbi Brotorvet kjøpesenter så de ett av overvåkningskameraene på veggen, og bestemte seg for å sjekke om hun kunne være fanget opp der.

HAR DU TIPS, INNSPILL ELLER BILDER?Kontakt VGs journalister her.

Etter å ha forhørt seg på senteret kom hun i kontakt med en vekter som etter hvert lot seg overtale til å undersøke for henne. På videoen fant de bildene som gjør at politiet mener det er sannsynlighet at Bråthen ble drept av en av deres egne tjenestemenn.

- Jeg skulle ønske det var politiet selv som hadde gått gjennom videoopptaket. Jeg er glad for at jeg har bidratt til at familien får svar, men jeg skulle gjerne vært foruten å ha de bildene i hodet, sier Tellefsen.


Hun forstår ikke hvorfor politiet unnlot å undersøke om ett av de mange kameraene på kjøpesenteret hadde fanget opp avdøde. Brotorget kjøpesenter ligger kloss inntil broen.

- Det skulle ikke vært nødvendig at jeg måtte gjøre den jobben, mener 25-åringen.

Vekteren suspendert

Securitas har valgt å ta vekteren ut av tjeneste fordi han hjalp Tellefsen.

- Jeg har hørt i etterkant at han er suspendert. Det er veldig trist. Han forstod alvoret og fant videobildene som gjorde at politimannen ble siktet. Det er urettferdig at det skal få slike konsekvenser for ham, sier Tellefsen til VG.

Dersom videobildene ikke hadde blitt funnet fredag kveld, ville beviset vært tapt. Overvåkningsvideoene fra kameraene på Brotorvet kjøpesenter slettes etter lovpålagte syv dager. Det var under 12 timer til sletting da Tellefsen og vekteren oppdaget politimannen gående sammen med Bråthen mot broen.

BAKGRUNN: Politimann siktet for drap

Samtidig visste Tina Maabø Tellefsen at den samme politimannen, som de hadde avslørt på videoen, hadde vakt den kvelden og gjennom helga.

- Så jeg kunne ikke ringe det vanlige nummeret til politiet. Jeg valgte å kontakte en bekjent av meg i politiet som jeg følte jeg kunne stole på. Han tok hånd om saken, forteller Tellefsen.

Da reiste andre fra politiet ut og fikk sikret videobildene fra kjøpesenteret, før de ville blitt slettet rutinemessig natt til lørdag.

- Jeg har delte følelser rundt det som skjedde. Jeg er glad for at jeg har hjulpet familien til Linn, slik at de kan få svar. De er veldig takknemlig for jobben jeg gjorde, samtidig har jeg grått mye. Det er forferdelig å tenke på at hun skal være drept.

Her kan du lese mer om