Vraket NAV-direktør Lystad: Beholder millionlønnen i sin nye rådgiver-jobb

Vrakingen kom uten forhåndsvarsel på Joakim Lystad

Ble innkalt til arbeidsministeren før påske

Avtroppende NAV-direktør Joakim Lystad fikk beskjed før påske om at han skulle byttes ut. Det kom som en overraskelse på ham. Nå blir han spesialrådgiver i departementet og beholder grunnlønnen på 1,3 mill.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Statsråden orienterte meg før påske om at NAV skulle få en ny ledelse for å få mer endringskraft. Jeg hadde ikke fått noen signaler. Men jeg har helt siden jeg fikk jobben for fem år siden vært klar over at denne typen stillinger er noe man har til låns. Jeg har sammen med dyktige medarbeidere gjort så godt jeg kan for å gjøre Nav bedre, sier Lystad til VG inne på sitt direktør-kontor i NAVs hovedkvarter på Hasle i Oslo.

Han sier at han beholder sin grunnløn, og blir spesialrådgiver i departementet allerede fra mandag av. Den avtroppende NAV-direktørens grunnlønn er på 1,307 millioner kroner, får VG opplyst av Arbeidsdepartementet.

IT-trøbbel

Tidligere i dag ble det kjent at IT-problemene er én av flere årsaker som gjør at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til slutt bestemte seg for å skifte ut Navs toppleder siden 2010 – ett og et halvt år før hans åremål går ut.

– Hvorfor har ikke NAV klart å få IKT-programmet på skinner?

Lystad forteller til VG at han fikk beskjeden før påske. Her sammen med påtroppende Nav-direktør Kjersti Monland. Foto:Helge Mikalsen,

– Moderniseringen av NAV er svært komplisert. I 2013 måtte vi planlegge på nytt i forhold til de planene vi hadde lagt, da de ikke var gode. Etter det har vi klart å levere uførereformen. Nå planlegges det videre løpet, vi er ambisiøse på det området, så får vi se hva kvalitetssikrerne sier.

– Dere har fått kritikk på å benytte konsulenter i for stor grad?

– Jeg tror det er noe rett i det. Jeg har sagt til kontroll- og konstitusjonskomiteen at vi bør se nøyere på deler av det tjenestekjøpet som Nav gjør, hvor vi kan erstatte konsulenttjenester med eget mannskap, svarer NAV-direktøren.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) er en av dem som kritisert Eriksson for avgjørelsen.

Kjersti Monland tar over etter Joakim Lystad. Også hun ble overrasket over at Lystad ble fjernet. Hun ble kontaktet i påsken og spurt om hun ville overta toppjobben i NAV for en periode.

– Vi skal øke arbeidsgiverkontakten, vi har en viktig jobb foran oss for ytterligere modernisering, pluss at vi skal jobbe her dag for å gi NAVs brukere det de har behov for, sier Monland til VG.

Hun vil ikke gi noen tidsramme på når IKT-systemet skal være helt på skinner.

– Vi må fortsette det gode arbeidet som Nav er i ferd med å gjøre. Vi må jobbe for å få flere brukere i arbeid og vi skal levere de tjenestene og ytelsene som brukerne trenger. Det er for mange brukere som ikke har en god opplevelse av å bruke Nav, og det skal vi jobbe med, sier Kjersti Monland, som blir konstituert som midlertidig direktør for NAV.

Hun er en av mange blant de 19.000 NAV-ansatte som ble overrasket av regjeringens vraking av toppsjefen deres.

– Ja, vi er overrasket. Det har vært utfordringer med NAV, men vi hadde tenkt at dette skulle vi klare sammen som ledergruppe, sier Monland til VG.

Skryter av Lystad

Hun forholder seg lojalt til statsrådens avgjørelse og sier at hun nå vil få prøve seg som toppsjef i NAV inntil hun tar stilling til om det er enjobb hun kan tenke seg på permanent basis. Samtidig skryter hun av forgjengeren.

– Vi setter stor pris på Joakim Lystad som leder. Han har stått for en åpenhet og tillit som vi har satt stor pris på.

– Hvordan kan du få IKT-programmet opp og gå?

– Jeg har vært IKT-direktør siden oktober. Vi har gjort en grundig gjennomgang av IKT-avdelingen og gjennomført en rekke tiltak som er gode for å øke leveransekraften i IKT-avdelingen til NAV.

– Når vil det være på skinner?

– Vi er en stor, krevende organisasjon og vil alltid si det er vanskelig å tidfeste når ting er på skinner. Vi har satt i gang tiltak allerede som vi ser begynner å virke, og så er det utfordringer vi må jobbe med på lengre sikt, svarer den nye, konstituerte NAV-direktøren.

Også tillitsvalgte ansatte i NAV-systemet gir uttrykk for at de er svært overrasket over at Joakim Lystad fredag ble offisielt skiftet ut som NAV-direktør.

– Dette er en trist dag for NAV, for brukere, for ansatte og for det politiske miljøet, sier hovedtillitsvalgt i NAV for Unio, Perly Paulsen til VG.

Hun mener Robert Erikssons vraking av Lystad er forkastelig og resultat av et enormt ønske om å vise politisk handlekraft mer enn å ville NAVs beste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder