SØKER GIVERVILJE: En far og mor fra Hurdal har ikke råd til å kjøpe fine julegaver til barna sine. Løsningen ble denne annonsen på Finn. Foto: SKJERMDUMP Foto: ,

Familie på fem ba om julegavehjelp på Finn

Moren: – Det er veldig vondt

Barnepsykolog: Snakk med barna

Forbrukerøkonom: Vær kreativ i gavevalget

Julen kan fort bli en kostbar affære. Spesielt når det kommer til gaver.

  • Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

På salgsmarkedet Finn la en familie på fem ut en annonse hvor de ønsker å kjøpe billige eller få julegaver. Tirsdag formiddag hadde annonsen nærmere 77.000 visninger under tittelen «Kan du hjelpe oss?». Annonsen er også hyppig delt på sosiale medier.

– Det er veldig vondt å ikke kunne gi barna våre det de vil ha, sier den 27 år gamle kvinnen som har lagt ut annonsen.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til familien.

I annonseteksten står det blant annet følgende:

SØKER HJELP: Denne annonsen ble lagt ut på Finn 6. desember. Til nå har den nesten 77.000 visninger. Foto: SKJERMDUMP Foto: ,

«Håpet mitt er at det finnes noen snille folk som kan tenke seg å selge oss noe billig. Vi vet det er mye å be om, men jeg skulle så gjerne hørt ungene mine si: «Å, fikk dere kjøpt?» Istedenfor: «Vi ønsker oss, men vet vi ikke får fordi vi ikke har penger.»

Videre skriver de at budsjettet for julegaver i år er 300 kroner per barn og at de i tillegg mangler stekeovn, tørketrommel og oppvaskmaskin.

- Har dere fått noen respons?

– Ja! Vi har faktisk fått alt det vi spurte om i annonsen. Det gjør meg veldig glad, men samtidig ganske flau, forklarer 27-åringen.

VG har fått en rekke henvendelser fra våre lesere som ønsker å bidra med alt fra skiutstyr til pengegaver. Hva tenker du om det?

ENDRET: Litt senere på dagen ble annonsen til familien endret. Der står det at de takker så mye for henvendelsene og at de nå har fått det de trenger. Foto: SKJERMDUMP Foto: ,

– Jøss. Det er helt fantastisk! Men vi har fått det vi trenger nå. Så da syns jeg det er mest rettferdig at folk heller gir til andre. Vi er ikke alene om å være i denne situasjonen.

- Hvordan blir julen nå?

– Nå gleder jeg meg bare, avslutter hun.

Klokken 14.00 tirsdag kunne Finn fortelle at annonsen har hatt 93.820 sidevisninger. Ifølge pressekontakt Lene Kallum er den nå en av årets mest sette annonser.

Les også:Dette har vi tenkt å bruke på julegaver til barnet.

– Det er helt forferdelig

Det ligger også en annen annonse på Finn, under tittelen «Kjære julenissen! Til jul ønsker jeg meg:», med et liknende budskap.

BER OM LITT HJELP: Denne annonsen ligger også ute på Finn. Her ber en 43 år gammel tobarnsmor om litt hjelp til julegavene. Foto: SKJERMDUMP Foto: ,

– Det er helt forferdelig å ikke kunne gi barna sine julegaver, sier den 43 år gamle kvinnen som har lagt ut annonsen.

Videre forteller 43-åringen til VG at hun i fjor ikke hadde råd til mat da julegavene var handlet inn.

– Da måtte jeg spørre moren min om hjelp. Men hun er jo pensjonist, så hun har jo ikke så mye å rutte med heller.

43-åringen går på arbeidsavklaringspenger og har to barn. En gutt på 12 og ei jente på 19.

– I dag har jeg fått tre henvendelser. Det er veldig hyggelig.

- Hva tenker du om den julegavekulturen vi har i Norge?

– Jeg syns selvfølgelig ingenting om den. Det er umulig for meg å leve opp til den. Når jeg ser foreldre handle julegaver til barna sine for 10.000 kroner, tenker jeg at man kanskje kunne sett litt rundt seg, sier hun.

Snakk med barna

Barnepsykolog Ingrid Sønstebø sier til VG at det med julegaver ofte kan være en belastning for barna. Spesielt vanskelig er det når det snakkes om hva man har fått til jul med de andre i klassen.

– Da kan det hende at barn som har fått mindre enn de andre, lyver om hva de har fått. Det er en lei situasjon, sier Sønstebø.

DIALOG: Barnepsykolog Ingrid Sønstebø mener man bør snakke med barna hvis det er trangt økonomisk for julegavehandel. Foto:Erik Haugen Aspaas,VG

Hun trekker også frem at noen barn har urealistiske forventninger til julegavene.

– Da bør man snakke med dem og sette ting litt i perspektiv. Man kan jo for eksempel forklare at en iPhone koster like mye som det familien bruker på mat i måneden.

I tillegg anbefaler barnepsykologen å se på muligheten for å kjøpe brukt, eller kontakte lokale velferdsordninger for billig eller gratis julehandel.

– Har man god økonomi bør man også tenke på hvilke signaler man sender ut til andre ved å gi dyre gaver. Husk også at tid med foreldrene, der man gjør noe koselig sammen, er det mange barn ønsker seg aller mest. Man kan dra på telttur, spille kort, bake en kake sammen eller lage skattejakt i skogen. Det trenger ikke koste så mye penger.

VG Protokoll:Del dine julegavetips her.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 78.200 barn og unge i Norge lever i fattigdom, melder NRK.

Langt under snittet

Ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Nordea planlegger nordmenn å bruke i overkant av 6000 kroner på julegaver i år. Med andre ord ganske mye mer enn familien i Finn-annonsen har råd til. Det er også dobbelt så mye som svenskene kommer til å bruke, ifølge undersøkelsen.

– Jeg føler at gavefokuset ofte kan blir veldig stort og at dette oppleves som både slitsomt og økonomisk belastende for mange. Redselen for å virke gjerrig gjør nok også at mange gjerne spanderer litt ekstra på gavene. Men er det virkelig nødvendig?, skriver Nordeas Elin Reitan i sin økonomiblogg.

Det kommer også frem i undersøkelsen at forbruket vårt er 11 prosent høyere enn i fjor.

Vær kreativ i gavevalget

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og kjent fra TV 3-programmet «Luksusfellen». Han sier at undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført for Nordea samsvarer med deres tall.

Og forbrukerøkonomens tips hvis du er i minus når vi skriver desember, er følgende:

– Man kan jo for eksempel gi gaver som ligger litt frem i tid, slik at man har råd til å spare. Et eksempel kan være en konsert i mai eller en hyggelig reise i juni.

I tillegg trekker Gundersen frem at det å bare bruke en masse penger på julegaver egentlig er ganske lite kreativt.

– Hvorfor ikke bruke fantasien? Barna kan for eksempel gi klippekort på gressklipping eller middagslaging, mens foreldre kan gi en hyggelig opplevelse sammen med barna, sier forbrukerøkonomen.

- Men er vi klare for de utgiftene som følger med i julen?

– Folk er ganske flinke til å planlegge. Faktisk er over halvparten av oss i full gang med julegavehandlingen før vi skriver desember. Særlig kvinner er tidlig ute. Faktisk venter bare én av tre kvinner helt til desember med å gjøre unna hoveddelen av julegavehandelen. De andre har startet lenge før og mange av dem er ferdige allerede før adventslysene tennes, avslutter Gundersen.

SAVNER KREATIVITET: Forbrukerøkonom Magne Gundersen syns man bør bruke hodet mer enn lommeboken når det kommer til julegaver. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder